Viitisen vuotta sitten kaikki tiesivät Lego-Ismon ja Lego-Sepon. Absurdeissa nettivideoissa seikkailleet hahmot olivat tunnettuja törkypuheistaan ja toistensa telomisesta.
Ja sekös upposi teineihin. Käyttäjän Michl234 videopalvelu Youtubeen lataamia lyhytfilmejä katsottiin sellaisella innolla, että kotimaisesta internetilmiöstä puhuminen ei ollut liioittelua.
Suosio ei ole laantunut tänäkään päivänä. Maaliskuussa Michl234:n videot rikkoivat kahdeksan miljoonan katselukerran rajan.
Nimimerkin takana lymyävä ylöjärveläinen Mikko Haapanen on syystäkin ihmeissään.
– Olin ensimmäisen kerran ihmeissäni, kun yhtä videoistani oli katsottu yli 100 000 kertaa. Sen jälkeen miljoonan katsojan raja oli aivan käsittämätön, nyt 20-vuotias Haapanen kuvailee Ylöjärven Uutisille.
Noin 15-vuotiaana Lego-videonsa kuvannut ylöjärveläinen latasi vuosina 2008–2012 Youtubeen yhteensä seitsemän pariminuuttista Ismo ja Seppo -seikkailua. Aseita, räjähdyksiä ja karkeaa kielenkäyttöä sisältäneet lyhytelokuvat saavuttivat nopeasti suomalaisteinien suosion.
Yhtenä syynä suosiolle oli MTV3:n suositun Salatut Elämät -saippuasarjan räävitön parodiointi. Lego-Ismon ja Lego-Sepon esikuvia kun ovat sarjan alkuperäishahmot Ismo Laitela ja Seppo Taalasmaa.
– Henkilökohtaisesti en kyllä ymmärrä, miksi videoista tuli lopulta noin suosittuja. Jos en tietäisi katsojalukuja, en todellakaan uskoisi niiden olevan niin korkeita kuin ne ovat, Haapanen äimistelee päätään puistellen.
Tekijä itse kuvailee teoksiaan sellaiseksi lapselliseksi pelleilyksi, joka oli takavuosina yleistä yläasteikäisten keskuudessa. Salattujen Elämien tahattomalle komiikalle naurettiin silloin Ylöjärvelläkin yleisesti.
Kohderyhmään kuulumattoman maallikon mieleen nousee Haapasen videoita katsellessa vain yksi kysymys: Miksi?
– Tuota on kysytty paljon! Olin silloin vain innostunut stop motion -kuvaustekniikasta ja Salkkareista. Sen lisäksi minulla oli paljon vapaa-aikaa, Haapanen miettii.
Valtakunnallinen kiinnostus ei laannu
Olipa Mikko Haapasen videoista mitä mieltä hyvänsä, yhtä asiaa ei paatuneinkaan paheksuja voi kiistää. Lego-ukkeleilla toteutetun animaation tekninen jälki on loistavaa, varsinkin kun ottaa huomioon tekijän iän ja olemattoman kokemuksen.
Kuvaamistaitonsa yrityksen ja erehdyksen kautta oppinut Haapanen kertoo, että hänen tyyliään on nyttemmin kopioitu Youtubessa varsin surutta. Hän oli kuitenkin ensimmäinen, joka hoksasi yhdistää Salatut Elämät ja Lego-animaation.
– Ismo Laitelan ympärille on kasvanut ihan käsittämätön parodiaskene. Youtubessa on varmaan tuhansia Ismon repliikeistä koostettuja remix-biisejä, joita tekijät jakavat toisilleen, Haapanen juttelee.
– Itse olen aika kyllästynyt sellaiseen huumoriin, mutta ilmeisesti se on tietyn ikäisten keskuudessa edelleen kova juttu. Minunkin videoitani katsotaan tasaisesti vielä tänäkin päivänä, hän lisää.
Haapasen videot pompsahtivat pitkän tauon jälkeen julkisuuteen tämän vuoden tammikuussa, kun Radio Rockin aamujuontajat ottivat Ismon ja Sepon seikkailut puheeksi suorassa lähetyksessään. Vieraana oli Ismo Laitelan näyttelijä Esko Kovero, jonka juontajat pakottivat katsomaan ylöjärveläisen luomuksia.
Aikaisemmin Ismon parodioinnista julkisesti närkästynyt Kovero oli tällä kertaa huumorintajuisella tuulella. Haapasen rankka parodia aiheutti kokeneessa näyttelijässä lähinnä hyväksyviä hymähdyksiä.
– Valtakunnallinen radiojulkisuus aiheutti tietysti pienen katsojapiikin. En voi kuin ihmetellä, että näistä jaksetaan edelleen puhua, Haapanen nauraa.
”Suosiota ei voi ennustaa”
Tänä päivänä Lego-Ismo ja Lego-Seppo ovat Mikko Haapaselle taakse jäänyttä elämää. Viimeisimmän, vuonna 2012 nettiin ladatun videon lopussa hahmojen tarinalle luvataan jatkoa, mutta sitä on tuskin luvassa.
– Kyselyitä tulee aina silloin tällöin, mutta juuri nyt Legot eivät innosta kyllä yhtään. Ehkä joskus eläkkeellä voin palata päättämään tarinan, mutta en lähiaikoina, Haapanen pohtii.
Edelleen Soppeenmäessä asuva paljasjalkainen ylöjärveläinen on nykyään ammattiin valmistunut, työelämässä viihtyvä nuori mies. Menneestä Youtube-suosiosta häntä muistuttavat enää silloin tällöin tilille ropsahtelevat rojaltit.
– Youtube alkoi vuosi sitten maksaa sisällöntuottajilleen pientä korvausta. Käytännössä katsojia pitää olla miljoonia, mutta kun näin on, on oikeutettu hakemaan kanavansa kaupallistamista, Haapanen selvittää.
– Totta kai hain sitä, kun mahdollisuus tuli. Nyt saan pikkuhiluja videoista, joita en ole edes ajatellut vuosiin, hän jatkaa.
Muutaman kympin sivutulojen lisäksi Haapanen ei koe saaneensa Lego-videoistaan mitään konkreettista hyötyä. Hän teki filmejään vilpittömästi harrastusmielessä, ilman mitään sen kummempia taka-ajatuksia.
Laskelmoitu katsojien kalastelu ei Haapasen mukaan kannata.
– Sellainen haisee todella kauas eikä siksi yleensä onnistu. Sitä, mitkä videot nousevat suosituiksi ja mitkä eivät, ei voi mitenkään ennustaa, hän miettii.
– Esimerkiksi itse en koskaan ajatellut, että videoni kiinnostaisivat muita kuin kavereitani. Internetin maailma on ihmeellinen.
+++++
Katso Mikko Haapasen suosituin Youtube-video alta! (varoitus: sisältää voimakasta kielenkäyttöä)
Kommentointi on suljettu.