Vaikea saada yhteys lääkäreihin: ”hyvinvointivaltiossamme” homma ei enää hoidu

Kiitin vuoden 2017 keväällä Ylöjärven Uutisten mielipidepalstalla, kun jouduin sairauksieni vuoksi vaikeuksiin ja sain nuorilta apua. Silloinen mielipidekirjoitukseni päättyi lainaukseen: ”Onko kasvatusta sittenkin laiminlyöty. Ei ainakaan nuorten.”

Tämä syyspäivän tasauspäivänä alkaneista koettelemuksistani kertova kirjoitukseni ei, ikävä kyllä, pääty näin auvoisesti. Olin tuntenut vuoden 2017 kevään aikana tyypillisten oireideni tapaisten tuntemusten palaavan. Tavallisen suomalaisen miehen tavoin hammasta purren, liikoja valittamatta, yritin kestää. Tällä taktiikallakin on rajansa. Iltapäivällä asiasta oli pakko kertoa vaimolleni.

Kotiväki määräsi toimimaan heti, kuten Taysissa erityishoitoni oli vakiintunut jo vuoden 2017 alusta alkaen. Huolellisella hoidolla ja säännöllisellä ohjeiden mukaisella lääkityksellä tilani oli loppuvuodesta 2017 vakiintunut niin, ettei sairaalassaolojaksoja enää ollut. Ainoastaan päiväkäyntejä.

25. syyskuuta pääsin vasta verikokeisiin monien mutkien kautta, vaikka kiireellinen erikoissairaanhoitoni vielä vuonna 2017 toimi Taysin suorassa hoitosuhteessa niin, että kriisitilanteen tullen pääsin samanapäivänä soittamalla päiväaikaan saamaan ohjeet poliklinikan toimiston kautta. Eli homma hoitui.

Tänään ”hyvinvointivaltiossamme” homma ei enää hoidu. Soittaessani Taysin poliklinikan toimistoon, sieltä vastasi vain automaatti: ”Kiitos soitosta… äänitetään asiakaspalvelun parantamiseksi… soitamme takaisin”.

Kerran, ehkä seuraavana päivänä, sieltä yritettiin soittaa. Jos ei heti saa reumaattisilla käsillään näplättyä vastausta, tietoni poistetaan ja taas voin soittaa automaatille, jolloin alkaa uusi kierros.

Asiani ei edennyt lainkaan, kunnes vaimoni huolestui ja sai Taysin keskuksen kautta läpi viestin: ”On hätätilanne, täytyy heti saada yhteys poliklinikan lääkäreihin tai toimistoon.” Nyt pääsin verikokeisiin ja puhumaan lääkärin kanssa.

Tilanne jatkui niin, että minua yritetään Taysin lääkäreiden ohjauksella hoitaa kotikostein. Meni noin viikko ennen kuin sain puhelinyhteyden soitollani. Vielä vuonna 2017 erityissairauspotilas sai akuuteissa tilanteissa yhteyden saman päivän aikana.

Nyt syytetään koronaa, mutta todellisuudessa näyttää siltä, ettei eläkkeellä olevaa vanhusta enää halutakaan pitää hengissä, kotonakaan.

Kaarlo Pyöriä