Remontti raikasti Metsäkylän päiväkodin

Evakko on ohi. Päiväkodin väki on temmeltänyt yhteisen katon alla vuoden alusta saakka. Värimaailma raikastui, ja tiloista tehtiin aiempaa näppärämmät arjen tarpeisiin.
Keskiviikkoisin perhepäivähoitoryhmät pääsevät puuhaamaan jumppasaliin. Samassa niiden käyttöön on varattu myös Tilhien ryhmätilaa. Matilda Lehtonen (edessä) ja muut saman perhepäivähoitoryhmän lapset temmeltävät riemuissaan.
Keskiviikkoisin perhepäivähoitoryhmät pääsevät puuhaamaan jumppasaliin. Samassa niiden käyttöön on varattu myös Tilhien ryhmätilaa. Matilda Lehtonen (edessä) ja muut saman perhepäivähoitoryhmän lapset temmeltävät riemuissaan.

Pienet jalkaparit vipeltävät ympäri uudenkarheaa jumppasalia. Nyt juoksulääniä on riittämiin, sillä entinen olohuonemainen tila raivattiin soveltuvaksi liikuntapuuhiin.
Aiemmin salissa oli parvi. Ovet uupuivat, joten käytävän vieressä sijaitseva tila oli varsin rauhaton. Nyt suljettu huone on sopiva soppi vauhdikkaaseen menoon, ja samalla toisten päiväkotilaisten rauha on taattu.
Salissa on jos jonkinlaista välinettä kiipeilyseinästä liukumäkeen ja kapuilupenkkiin. Tekemisestä ei pitäisi olla puutetta.
– Tramppa, pallot ja liukumäki ovat kivat, tuumii Peppi Lahdensuu, 5.
– Tykkään salista eniten, koska siellä saa juosta, hihkaisee myös Sanni Peltonen, 6.

Pienryhmätila takaa leikkirauhan

Päiväkodin remontti alkoi viime kesäkuussa ja valmistui vuoden päätteeksi.
Hoitopaikan lapset olivat remontin ajan evakossa Kangasniemen päiväkodissa ja Kaarnatuvan varhaiskasvatuksen tiloissa.
Pytinki uusittiin ulkoa ja sisältä. Rakennustöihin investoitiin
1 050 000 euroa. Kalusteet olivat oma kulueränsä, mutta siitä ei ole tällä haavaa saatavissa tarkkaa arviosummaa.
– Ilme raikastui, kun saimme uusia pintoja, kalusteita ja tekstiilejä. Ihan kaikkea vanhaa ei hävitetty, vaan esimerkiksi pieniä lastenkalusteita kunnostettiin työpajalla ja käsiteltiin uudelleen talon värimaailmaan sopiviksi, johtaja Päivi Häkkinen kuvailee.
Vanha ulkokatos oli käytännössä hukkatilaa, joten se katettiin sisäkäyttöä varten. Siitä tuli pienryhmätila, jonne osa porukasta voi tarvittaessa siirtyä puuhaamaan omaan rauhaan. Huoneen voi vielä jakaa haitariovella useaksi osaksi, jotta monikin pikkuryhmä voi touhuta muista syrjässä samaan aikaan.
Myös tekniikkaa päivitettiin hankkimalla esimerkiksi öljylämmityksen rinnalle maalämpö.
Äänieristykset ja akustiikkaelementit vähentävät melua ja kaikua.
Vanhoja matalia kalusteita korvattiin korkeilla huonekaluilla, jotka ovat aikuisille ergonomiset. Häkkisen mukaan moni aprikoi, onko lasten hankalaa kapuilla korkeisiin tuoleihin. Kokemus on osoittanut, etteivät isot istuimet ja pöydät haittaa lasten menoa. Harvallapa kotonakaan on lasten kokoon kyhättyjä kalusteita.
– On enemmänkin ennakkoluulo miettiä, toimivatko ne.
Tärkeintä päiväkotitiloissa on Häkkisen mielestä turvallisuus ja toimivuus. Samaa sanoo vuodesta 1985 Metsäkylässä ahertanut lähihoitaja Liisa Malinen.

Remontit veivät retron mennessään

Sinisten Tilhien ryhmätilassa raikaa laulu. Tuokiota vetävän lähihoitajan Nina Vierteen mielestä remontoidussa talossa on ihana työskennellä.
– Tietysti estetiikka on tärkeä, jotta lasten on mukava toimia, hän toteaa.
Vierre on mielissään, kun henkilökunnan ideatkin otettiin varteen remonttia suunniteltaessa. Hän kuitenkin haluaisi, että työntekijät saisivat vaikuttaa ratkaisuihin tulevaisuudessa vieläkin enemmän.
– Mehän sen jatkotyön täällä teemme, Liisa Malinen nyökyttelee vieressä.
Malinen onkin päiväkodin konkarina nähnyt talon elinkaaren vuosien ajalta. Hän oli tyytyväinen 1980-luvunkin ilmeeseen.
– Ovathan nämä valoisat ja modernit, hän tuumaa ja hymyilee, että retro on kyllä rempan myötä hävinnyt.
Päiväkotia pantiin uuteen kuosiin myös 1990-luvun lopulla.
Tilojen lisäksi työskentelytapoihin on tullut muutoksia. Perinteisen ryhmän sijaan talon toisessa päässä majaileva Tilhet on kuuden kasvattajan luotsaama porukka, jossa aamupäivän puuhat on jaettu ikäryhmittäin kolmelle työparille.
– Parityöskentely on minulle vielä opettelua, Malinen sanoo.

Sisäilmassa ei isoja ongelmia

Ylöjärven kaupunki on varannut päiväkotiremontteihin määrärahaa siten, että vuosittain voidaan uusia yksi hoitopaikka.
Metsäkylän vuoro tuli, koska sitä vaivasivat tyypilliset 1980-luvun rakennusten ongelmat. Lattiat oli syytä avata ja ilmastointi panna kuntoon.
Lapset voivat kyllä hyvin, mutta työntekijät olivat valitelleet sisäilman laatua.
– Kosteus- ja mikrobikartoitus tehtiin, mutta isoa ongelmaa ei löytynyt. Riskikohdat kuitenkin päätettiin korjata kunnolla, varhaiskasvatuksen johtaja Irma Autio kertoo.
Hänen mukaansa kyse oli lähinnä siitä, että ilmastointi ei jaksanut pyörittää ilmaa riittävästi. Kosteutta havaittiin jossain määrin, mutta homeeseen ei törmätty.
Metsäkylä ja Kangasniemi kasvavat jatkuvasti, ja alueen päiväkodit ovat täynnä. Metsäkylän päiväkodin tontti ei kuitenkaan sallinut ryhmätilaa suurempaa laajennusta.
Kangasniemen koillisosassa Metsälinnuntiellä sen sijaan on päiväkotirakentamiseen kaavoitettu tontti. Uuden hoitopaikan rakentamisesta sinne ei ole vielä tehty päätöksiä, mutta Aution mukaan on hyvin todennäköistä, että seuraava ylöjärveläinen päiväkoti nousee juuri tuolle tontille.

Juhlan hetki koittaa huhtikuussa

Metsäkylän päiväkoti saavuttaa tänä keväänä 30 vuoden virstanpylvään. Merkkipäivän ja rakennuksen uuden ilmeen kunniaksi pidetään pirskeet.
Huhtikuun neljäntenä avoimet ovet tarjoavat kaikille kiinnostuneille tilaisuuden kurkistaa talon sisään. Alkupäivä kello 12–14 on varattu päiväkodin entiselle henkilökunnalle ja kaupungin varhaiskasvatuksen väelle.
Muut halukkaat voivat vierailla kello 15–17.
Seuraavana päivänä on sitten hoitoahjon oman väen kekkereiden vuoro. Lapsille ja heidän perheilleen on luvassa kakkukahvittelua ja ohjelmaa.

Kommentointi on suljettu.