Kaupungin siisteys syyniin

Ylöjärven rakennusten julkisivut, portit, aidat, rakennelmat, istutukset ja pihat ovat tarkastusten kohteina seuraavien viikkojen aikana. Edessä on vuosittainen ympäristökatselmus, jonka ympäristölautakunta on päättänyt suorittaa 13. kesäkuuta mennessä.
Romut eivät kuulu Ylöjärven kaupunkikuvaan. Ympäristökatselmuksessa luodaan yleissilmäys kaupungin siisteyteen.
Romut eivät kuulu Ylöjärven kaupunkikuvaan. Ympäristökatselmuksessa luodaan yleissilmäys kaupungin siisteyteen.

Ympäristölautakunta kehottaakin kaikkia puutarhakaupunkilaisia kiinteistön omistajia ja haltijoita huolehtimaan siitä, ettei kiinteistöjen ja pihojen siisteydestä löydy mitään huomautettavaa.
– Tällainen katselmus tehdään kerran vuodessa, yleensä näin kesän kynnyksellä. Katselmuksessa silmäillään siis yleisesti, missä kunnossa Ylöjärven kaupungin ympäristö on, ympäristölautakunnan puheenjohtaja Pekka Hietaniemi kertoo.
Ylöjärven rakennusjärjestyksen mukaan kaupungin rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa.
Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, ettei asuinrakennuksen tonttia saa esimerkiksi käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan autojen, koneiden tai muiden vastaavien tavaroiden ja romujen säilytykseen.
Kaupungin ympäristötoimeen tulee vuosittain 10–20 ilmoitusta epäsiisteistä pihoista. Ympäristötoimi tarkastaa ilmoitetut kohteet katselmuksen yhteydessä sekä tarpeen vaatiessa myös muuna aikana.
– Jotkut ilmoituksista ovat aiheellisia, mutta toiset ilmoitukset saattavat olla seurausta jonkinlaisesta naapurieripurasta. Tietysti puutumme esimerkiksi romuautoihin, mutta vaikkapa rempallaan olevat leikkikalut eivät aiheuta toimia, tarkastusinsinööri Petri Mäki Ylöjärven rakennusvalvontatoimistosta kertoo.

Ympäristö melko hyvässä kunnossa

Ympäristökatselmuksen kohteina ovat erityisesti kaupungin pääväylät sekä paikat, joista kaupunkilaiset ovat ilmoittaneet. Katselmuksen suorittavat tarkastusinsinööri Pekka Pohjonen ja tarkastusteknikko Raimo Syväri.
Pohjonen hoitaa kaupungin eteläosat ja Syväri pohjoisosat. Katselmukseen osallistuvat myös ympäristölautakunnan puheenjohtaja Hietaniemi sekä ympäristötarkastajan viransijainen Erkka Hurtola.
– Kaupunki on niin iso, ettei sitä kyetä käymään läpi kovin tarkasti. Katselmuksessa perehdytään tienvarsinäkymiin sekä tiedossa oleviin ongelmakohteisiin, Petri Mäki kertoo.
Ympäristöä tarkasteltaessa kiinteistöjä ja pihoja syynätään jonkin verran tarkemmin taajama-alueella kuin haja-asutusalueella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haja-asutusalueella pihat voisivat olla missä kunnossa tahansa.
Katselmuksessa havaituista puutteellisuuksista ja määräajasta niiden korjaamiseksi ilmoitetaan kunnossapitovelvolliselle kirjallisesti. Kaupungin määrätyt viranhaltijat voivat siis antaa kiinteistön omistajalle siistimiskehotuksen.
– Tällaisia kehotuksia annetaan lähes jokaisessa ympäristölautakunnan kokouksessa, Pekka Hietaniemi kertoo.
Mikäli kiinteistön omistaja ei kehotuksesta huolimatta suorita pyydettyjä korjauksia, on ympäristölautakunnalla oikeus ryhtyä lain mukaisiin toimenpiteisiin ja oikeus antaa uhkasakko.
Hietaniemen mukaan Ylöjärvellä rakennusten julkisivut ja pihat ovat yleisesti ottaen aika hyvässä kunnossa.
– Tietysti tämän kokoisessa kaupungissa on myös kohteita, joissa piha on päässyt syystä tai toisesta repsahtamaan. Yleensä tällaisissa tapauksissa asiaan liittyy myös muita ongelmia.
Vuosittaisen ympäristökatselmuksen päätavoite on pitää Ylöjärvi ulkoasultaan edustavassa kunnossa.