Suomalaiset ovat edelleen erittäin kiinnostuneita kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergistä (1804-1877). Teräväkynäinen kirjoittaja ja suosittu naistenmies vetää lukijoita kuin magneetti. Tutkija-kirjailija Panu Rajalan kirjoittama Runeberg-elämäkerta ilmestyi tämän vuoden huhtikuun alkupäivinä, ja nyt runsas kuukausi myöhemmin kirjan ensimmäinen painos on loppuunmyyty. Hämeenkyrön kesäkotiinsa saapunut Rajala aikoo työstää Runeberg-luomuksensa pikimmiten näytelmäksi. Hänen mielestään näytelmä sopisi erinomaisesti helsinkiläisen Svenska Teaternin ohjelmistoon.
Tutkija-kirjailija Panu Rajala, 74, myhäilee onnesta.
Helsingin Sanomat julkaisi huhtikuun 20. päivänä silmiinpistävän laajan kritiikin Rajalan uutuusteoksesta. Arvostelun kirjoittanut Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg suitsutti niin tekijää kuin teostakin.
Juuri ennen äitienpäivää Rajala sai Minerva-kustantamolta uutisia, joiden mukaan Runebergin elämäkerran ensimmäinen painos oli loppuunmyyty ja toista painosta otettiin.
Rajala iloitsee, että suomalaiset ovat edelleen isosti innostuneita ja kiinnostuneita kansallisrunoilijasta.
– Tarjoan elämäkerrassani nimenomaan Runebergin pienemmälle käsittelylle jäänyttä yksityiselämää, hänen elämäänsä ja tuotantoonsa paljon vaikuttanutta suhdetta neiti Emilie Björksténin kanssa.
Rajala sanoo, että Runeberg eli todeksi täydellistä kolmiodraamaa, jossa hänen lisäksi olivat osallisina aviovaimo Fredrika ja ”frilla” Emilie Björkstén.
Rajala onkin aikeissa muokata Runebergin elämää käsittelevä teoksensa näytelmäksi.
– Kaikki ainekset ovat olemassa, hän sanoo.
Rajalan mielestä hänen kirjoittamaansa Runeberg-elämäkertaan perustuva näytelmä sopisi helsinkiläisen Svenska Teaternin ohjelmistoon.
MATTI PULKKINEN