Nyt on hyvä aika silmäillä pihaa – lue vuoden laatutuottajan puutarhavinkit

Pihoissa ja puutarhoissa alkaa vähitellen vihertää. Nyt on hyvä hetki valmistella piha kesää varten.
Pinsiön Taimiston Sami Pihkoluoma kertoo, että ikivihreät havukasvit ovat suosittuja koristekasveja.

Jos tarkoituksena on vielä hoitoleikata pihapensaita ja puita, ja lehtien silmut eivät ole vielä puhjenneet, vappuviikonloppuna on viimeistään aika tarttua toimeen.

– Vähän voi leikata vielä siinäkin vaiheessa kun lehdet lähtevät puhkeamaan. Jos on lähtenyt jo kovasti vihertämään, niin sitten ei kannata kovin voimakkaasti leikata, neuvoo puutarhuri Sami Pihkoluoma Pinsiön Taimistosta, jonka Kotimaiset Kasvikset ry äskettäin nimesi taimitarhatuotannon Vuoden laatutuottajaksi.

Kevätauringon valolta peitettyjen ikivihreiden, kuten tuijien ja alppiruusujen, peitteet on aika ottaa pois.

– Suojaus perustuu maan jäätymiseen. Suojaus voidaan purkaa silloin kun maa on sula ja kasvi saa maasta vettä.

Routa on jo sen verran sulanut, että kasvit saavat maasta kosteutta vastapainoksi sille, että niiden vihreät osat haihduttavat kosteutta voimakkaassa auringonpaisteessa.

Nurmikko vihertämään

Keväällä nurmikko halutaan tavallisesti saada nopeasti kasvamaan. Kalkitus on sen hyvinvoinnille oleellisempaa kuin lannoitus.

– Nyt on hyvä tilaisuus kalkita nurmikkoa. Suomen maaperä on jonkin verran hapan. Hoitokalkitusta kannattaa tehdä parin kolmen vuoden välein.

– Hyvä nurmikko lannoittaa itse itseään. Jos tuntuu siltä, että se on huonon väristä tai se ei ole kasvanut, niin voi laittaa nurmikkolannoitetta.

Sammaleinen nurmikko puolestaan kaipaa ilmastusta. Sen voi tehdä kotikonstein, esimerkiksi talikolla pistelemällä tai ilmaukseen tarkoitetuilla välineillä, kuten nurmikon ilmaajalla.

Kevät on täynnä mahdollisuuksia

Pihan koriste-esineissä kori ja maanläheiset värit ovat trendikkäitä.

– Lähtökohta on se, että oikea aika puutarhatöille on silloin kun henkilöllä on siihen sopiva aika ja tunne, puutarhuri kannustaa.

Näin alkukeväästä pihaa voi silmäillä sillä ajatuksella mitä uutta sinne haluaisi istuttaa.

– Tee hyvä runkosuunnitelma ja tee siitä pala kerrallaan. Jos on vanha piha, niin kannattaa tehdä vähän kerrallaan, että homma pysyy mukavana.

Pihan ja kukkapenkkien siistiminen on monelle mieluista puuhaa. Pihkoluoma neuvoo pienimään maatuvan haravointi- ja leikkuujätteen mahdollisimman pieneksi ja jättämään kasvien hyötykäyttöön.

– Maatuva jäte jää pieneliöstön ruuaksi, jotka muuttavat sen jälleen ravinteeksi. Se kuuluu luonnon kiertokulkuun.

Perennapenkkiin myös yksivuotisia

Alppiruusut ovat jo nupulla.

Pihkoluoma vinkkaa, että kukkapenkki kannattaa miettiä niin, että siinä on monivuotisia, eri aikaan kukkivia kasveja.

– Yksivuotisilla kasveilla voi täydentää istutuksia, niitä voi laittaa penkkiin tai astioihin.

Kasvien taimia voi esikasvattaa siemenistä sisällä ja istuttaa ne maahan kun ne ovat riittävän elinvoimaisia. Monien kasvien siemenet vioittuvat, jos ne laittaa suoraan kylmään maahan. Istutusohjeet kannattaa tarkistaa pakkauksesta.

– Nyt kun on valoa riittävästi, ei tule honteloita taimia. Jos ne pääsevät liian isoiksi esikasvatuksessa, niin ulos viedessä tulee isompi shokki.

Perennapenkkiä on myös hyvä lannoittaa. Lannoitteet liukenevat ja menevät kasvien käyttöön niiden saadessa vettä. Kasvit nauttivat erityisesti hidasliukoisista lannoitteista, joista ravinteita liukenee pitkin kesää.

– Perinteiset lannoitteet luovuttavat ravinteensa muutamassa viikossa.

Vitamiinit omasta pihasta

Pihkoluoma toteaa, että terveysajattelun ja ekologisuuden myötä puutarhan hyötykasvien kasvatus on ollut rauhallisessa nosteessa jo pitkään.

Viime vuosina puutarhoissa on alkanut näkyä yhä enemmän myös kerroksellisuutta, kun kasveja istutetaan eri tasoihin. Monimuotoisuus tuo puutarhaan viihtyisyyttä, sekä valon ja varjon leikkiä.
Puutarhan koriste-esineissä näkyvät nyt luonnonläheiset värit ja materiaalit, joista suosittuja ovat kori, risu ja ruostutettu metalli.

– Koristekasveista ikivihreät havukasvit ovat nousussa, esimerkiksi matalakasvuiset kuuset ja kotimaiset katajalajikkeet. Ne ovat suosittuja helppohoitoisuudessaan ja ympärivuotisessa vihreydessään.

Puutarha on olohuone

Pihoissa ja puutarhoissa vietetään yhä enemmän aikaa. Pihakasveja on hyvä miettiä paikan vaatimusten ja omien toiveiden mukaan. Ammattilaisilta saa vinkkejä pihan suunnitteluun.

– Ei voi yleisluontoisesti sanoa, että mitä voi laittaa, vaan katsoa tilannekohtaisesti, toteaa Pihkoluoma.

Jos juuri nyt näyttää siltä, että oma piha kaipaisi huhti-toukokuussa väriä, niin kannattaa laittaa kalenteriin merkintä, että istuttaa syksyllä narsissit, krookukset ja muut paljasjuuriset kukat. Ne ilostuttavat puutarhassa seuraavan talven taittuessa kevääksi.