Merkittävä kunnallisvaikuttaja Kari Peltola on poissa: lue muistokirjoitus

Kari Peltola oli merkittävä kunnallisvaikuttaja. (Kuva: Kuvakati)

Jurvassa kesäkuun 30. päivänä 1946 syntynyt Kari Peltola poistui keskuudestamme 30. maaliskuuta 2020 Ylöjärvellä.

Kari Peltola vietti lapsuutensa Jurvassa äidin, isän ja kahden sisaruksen kanssa. Perhe muutti vuonna 1955 perheen äidin nuoruudenmaisemiin Siivikkalaan ja näin Karista tuli Ylöjärven poikia. Karin sydämen koti oli aina Siivikkalassa, vaikka vahva eteläpohjalaisuus kulki Karin mukana koko elämän ajan.

Nuoruusvuosina Karin elämässä urheilu oli vahvasti mukana ja erityisesti hän sai mainetta pikajuoksija. Kari harjoitteli määrätietoisesti Tampereen Urheilijat 38:ssa, mutta laulajan mieli ja laulajan taidot olivat jo yhä enemmän Karin ajatuksissa. Siten Kari Peltolan musikaalisuus nousi yhä suurempaan osaan nuoruusvuosien jälkeen.

Kari lauloi vuosikymmeniä Siivikkalan kuorossa. Kuorosta, josta director musices Raili Heinon johdolla kasvoi yksi Ylöjärven merkittävimmistä sekakuoroista. Kari jatkoi menestyksellistä kuorotoimintaa Ylöjärven seurakunnan Kamarikuorossa ja vielä viime vuosina Ylöjärven Eläkkeensaajien Räikän Raikussa.

Musiikin merkitys Karille oli niin iso, että kuorotoiminnan lisäksi Kari esiintyi laulusolistina Rahtarit-yhtyeessä ja yhdessä duona Martti Ahteen kanssa. Rahtarit-yhtye sai usein esiintymiskutsun häihin, syntymäpäiväjuhliin ja yhdistysten tilaisuuksiin. Yhtye oli aina valmiina matkaan, kun tilaisuuteen toivottiin Karin kaltaista varmaa laulajaa. Tärkeimpiä esiintymisiä Karille ja Marttille olivat vuosittaiset Ylöjärven Sotaveteraanien joulujuhlat ja vielä viime joulukuussa Kari lauloi viimeisen kerran Ylöjärven sotaveteraaneille. Ehkä silloinkin Karin mielessä olivat Olavi Virran Karille antamat neuvot: ”Ajattele mitä laulat, sillä jokainen sana on merkityksellinen”.

Niin urheiluun, kuorotoimintaan kuin politiikkaan Kari asteli isoveljensä Sepon perässä. Ensin polvihousupoikana isoveljen mukana Siivikkalan pihaleikkeihin ja siitä omin vakain askelin harrastustoimintaan ja politiikkaan.

Kari Peltolan kunnallispoliittinen ura on pitkä ja ansiokas. Vuonna 1973 Kari valittiin nuorisolautakunnan jäseneksi SDP:n edustajana, ja jo vuonna 1977 Kari Peltola oli ensimmäisen kerran kunnanhallituksen jäsen. Työntäyteisimmät vuodet kunnallispolitiikassa Karilla olivat vuosina 2001–2006 ja 2009–2012. Tällöin Kari Peltola toimi kunnanhallituksen puheenjohtajana sekä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana.

Näihin vuosiin mahtuu merkittäviä kunnallispoliittisia päätöksiä, kuten Ylöjärven kuntamuodon muuttuminen kaupungiksi, kaksi kuntaliitosta, nuoriso-asuntotoiminnan kehittäminen sekä suuria rakennushankkeita, kuten pääkirjasto Leija, kaupungintalo sekä Koulutuskeskus Valo.

Kari Peltolan poliittisen ajattelun vahvoja periaatteita olivat oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo sekä määrätietoinen työskentely yhteisen hyvän eteen. Kari korosti toiminnassaan yhteisöä: kun yhteisö voi hyvin, niin yksilö on voittaja. Kari halusi koota yhteisten keskustelujen kautta parhaan mahdollisen päätöksen. Kari Peltola jäi eläkkeelle Ylöjärven kaupungin varikon esimiehen toimesta vuoden 2011 lopussa. Tällöin takana oli 26 palvelusvuotta Ylöjärven kaupungille.

Kari Peltola toimi aktiivisesti myös Ylöjärven seurakunnan luottamustoimissa. Hän oli useita vuosia kirkkovaltuuston jäsen sekä kuluvalla kaudella kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja. Karin eläkevuosiin kuului toimiminen Ylöjärven Eläkkeensaajissa. Yhdessä muiden ylöjärveläisten eläkeläisyhdistysten kanssa hän vei aktiivisesti eläkeläisten yhteistä viestiä eteenpäin.
Kotiseuturakkaus Ylöjärveä kohtaan sai Karin toimimaan aktiivisesti myös Ylöjärvi-Seurassa yhdessä vaimonsa Ritva kanssa.

Perhe ja erityisesti rakkaat lastenlapset Oskari, Aukusti ja Aino olivat Karille kaikki kaikessa. Vaarin parhaat ystävät ja ylpeyden aiheet. Lastenlapsissa Kari näki vahvan tulevaisuuden ja perimän, jota vaari seurasi ja kannusti pyyteettömästi.

Kari Peltola siunattiin Ylöjärven kirkossa 17. huhtikuuta 2020. Kaipaamaan jäivät aviopuoliso Ritva Tyrkkö, lapset, lastenlapset, sisarukset ja laaja ystäväpiiri.

MINNA VALLIN