Kirkkoherralla on mahdollisuudet onnistua, vaikka kirkon asema ei ole enää itsestäänselvyys

Ylöjärvelle valittiin viime torstaina uusi kirkkoherra, kun Ulla Ruusukallio sai enemmistön äänistä kirkkovaltuuston suorittamassa vaalissa. Ylöjärvi saa kokeneen ja seurakuntatyön erinomaisesti tuntevan kirkkoherran.

Ruusukallio on Ylöjärven historian 15. kirkkoherra ja ensimmäinen nainen Ylöjärvellä tässä virassa. Ruusukallion valinta ei ollut itsestäänselvä, sillä vaalin toinen finalisti Tuomo Törmänen sai myös paljon kannatusta. Ruusukallio sai kirkkovaltuustolta kolme ääntä enemmän kuin Törmänen.

Äänestystulos merkitsee sitä, että Ruusukalliolla on edessään jonkin verran työtä, jotta Ylöjärvellä melko sujuvasti samaan suuntaan soutanut seurakuntaväki saadaan jatkossakin puhaltamaan yhteen hiileen. Toki kokeneella ihmistuntijalla on onnistumiseen erinomaiset mahdollisuudet.

Ruusukallio tulee hyvässä kunnossa olevaan seurakuntaan. Ylöjärvellä on kirkolla ja seurakunnalla yhä erittäin vahva rooli. Ylöjärven seurakuntaan kuului viime vuoden lopussa 23 940 jäsentä. Jäsenmäärä väheni 179 henkilöllä viime vuoden aikana. Kuitenkin yhä noin 72 prosenttia ylöjärveläisistä kuuluu kirkkoon. Lukema on tässä ajassa varsin hyvä.

Ruusukallio sanoi kuukausi sitten Ylöjärven Uutisille, ettei kirkko voi enää sanella, miten täällä on elettävä tai mitä täällä on tehtävä. Ruusukallion mukaan ihmisten tapa ajatella kirkosta ja uskonnosta on muuttunut.

Tässä Ruusukallio on täysin oikeassa. Kirkon ja uskonnon asema ei ole enää itsestäänselvyys.

Toisaalta yhä pirstaloituvammassa maailmassa seurakunta voi toimia myös tukipilarina ihmisille. Seurakunnasta kuuluvien äänien on kuitenkin oltava riittävän kiinnostavia.