Elinkeinoministerin vierailusta saatiin paljon irti – keskustan puheenjohtaja kävi myös Ylöjärvellä

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (oik.) vieraili Ylöjärvellä ja ehti kahvitella Riitta Koskisen kanssa.

Perjantaina 29. marraskuuta pääministeri Antti Rinne (sd.) oli pitänyt tiedotustilaisuuden medialle ja kertoi, että Posti-jupakan vuoksi kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) oli jättänyt pääministerille suullisen eronpyynnön ja hän oli hyväksynyt tämän.

Tämän johdosta Suomen Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni oli median erityisen mielenkiinnon kohteena lauantaina ja muun muassa YLE sekä Helsingin Sanomat seurasivat häntä herkeämättä Keskustan kansanedustajien jalkautumisviikonlopun kiertueella, joka toi ministeri Kulmunin Pirkanmaalle.

Lauantaiaamuna Kulmuni vieraili Kiilto Oy:llä Lempäälässä ja käynnisti siellä uuden hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmän. Tämän jälkeen hän siirtyi Keskustan Pirkanmaan piirin syyskokoukseen Tampereelle UKK-instituutille.

Katri Kulmuni piti kokouksessa puheen, jossa hän muun muassa uudisti viikkoa aiemmin, keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Kalajoella esittämänsä ajatuksen ilmastorahastosta, jonka alkupääomana toimisi valtion omaisuutta.

– Myös kansalaisille tarjotaan mahdollisuus sijoittaa rahastoon ja näin välillisesti tehdä konkreettinen ilmastoteko paikallisesti kansainvälisellä vaikutuksella. Keskusta esittää, että valtion tulee olla osarahoittajana kaikissa niissä merkittävissä investoinneissa, joilla saadaan tehokkaasti vähennettyä päästöjä Suomessa ja edistettyä uuden teknologian käyttöönottoa täällä. Me haluamme pitää paitsi tehtaat ja työpaikat täällä, mutta ennen kaikkea myös luoda niitä lisää Suomeen. Suomi voi näyttää suuntaa uusiutuvalla energialla, älykkäillä sähköverkoilla, sähkön varastoinnilla tai päästöttömällä teräksellä. Tehdä sen kaiken täällä & myydä sen maailmalle, Kulmuni totesi.

Elinkeinoministeri Kulmunin puheen jälkeen kokousväen oli mahdollista myös esittää hänelle ja paikalla olleille Keskustan kansanedustajille Arto Pirttilahdelle ja Jouni Ovaskalle kysymyksiä ja terveisiä.

Ylöjärven kunnallisjärjestön puheenjohtaja Riitta Koskinen muistutti, kuinka tärkeää valtion olisi investoida Suomen pääradan kehittämiseen. Pirkanmaalla toivotaan sekä Helsinki–Tampere-välin rakentamista kolmiraiteiseksi, että Tampere–Seinäjoki-välin rakentamista vähintään kaksiraiteiseksi, jopa Ouluun saakka.

– Päärata on Suomen tärkein henkilö- ja tavaraliikenteen kulkuväylä. Pääradan yksiraiteisuus on Suomen tulevan kasvun tulppa, Koskinen totesi.

Lisäksi Koskinen nosti ministerille esiin huolensa yhden tulonsaajan kotitalouksien aseman epävarmuudesta.

– Yhdyskunnan rakenteiden ja päätösten tulee huomioida yhden hengen taloudet. Säädökset ovat yksinelävien osalta vanhanaikaisia ja syrjiviä, esimerkiksi työasuntovähennyksen ja muiden vähennysten osalta, Koskinen huomautti.

Tiedotusvälineiden kysymykset ministerille koskivat päivänpolttavaa Posti-kiistaa, ja mitä mahdollisia ministerivaihdoksia tai muita seuraamuksia Keskusta vaatii. Kulmuni totesi lyhyesti, että ensin täytyy saada selvyys siitä mitä on tapahtunut.

UKK-instituutilta ministeri Kulmunin seurue siirtyi Ylöjärvelle kauppakeskus Eloon. Ylöjärven Keskustanaisten järjestämissä perinteisissä joulumyyjäisissä oli yli 60 näytteilleasettajaa, mikä teki ministeriin vaikutuksen.

Ministeri Kulmuni keskusteli innokkaasti kauppakeskusksessa kävijöiden kanssa ja ihasteli suomalaista kädentaitoa. Monet ylöjärveläiset ja muualtakin Pirkanmaalta paikalle tulleet henkilöt kysyivät ministeriltä muun muassa uuden maankäyttö- ja rakennuslain käsittelyn tilanteesta sekä soteuudistuksen uusimmista vaiheista.

Noin tunnin kestäneen Ylöjärven vierailun jälkeen Kulmuni matkasi uudelleen Tampereelle seuraavaan yleisötapahtumaan Finlaysonin alueen Pala Caféssa.

Riitta Koskinen
kaupunginvaltuutettu (kesk.)