Joulupöytään ei välttämättä tarvitse kattaa vuodesta toiseen samoja perinteisiä jouluruokia, vaan voi kokeilla jotakin uutta – vähintään lisukkeeksi. Anniina Kotirannan Instagram-tili pursuaa herkullisia vegaaniruokareseptejä, jotka herauttavat veden kielelle. Jouluksi hän on suunnitellut aivan uusia suolaisia ja makeita herkkuja.
Joulupöytään kannattaa varata vegaaniruokaa, etenkin jos tietää, että vieraaksi on tulossa kasvissyöjiä. Ja vaikka itse ei olisikaan vegaani, niin silti kannattaa kokeilla ja maistella rohkeasti.
– Monet nuoret eivät välitä perusjouluruoista, niin miksi ei kokeiltaisi jotain jouluun sopivaa. Nykyään on niin paljon vegaaneja ja kasvissyöjiä, että on hyvä, että joulupöydässä on kaikille jotain, Anniina Kotiranta toteaa.
– Kun mietin mitä laittaisin itse joulupöytään, niin ajattelin, että en tee vegaanisia versioita peruslihajutuista, vaan ihan uutta. Esimerkiksi salaatteja, levitteitä, paprika-cashew-juustoa, kikhernemureketta ja raakapunajuuriraviolia.
Perinteisiä jouluruokia voi toki tehdä vegaanisena.
– Tietenkin peruslaatikot ovat jo kasvis. Niistä on helppo varioida vegaanista vaihtamalla kerma kaurakermaan, Kotiranta vinkkaa.
Jos koko jouluateria on vegaaninen, on hyvä varmistaa, että lautaselta löytyy myös proteiinia. Sitä saa seitanista eli vehnäproteiinista valmistetusta kinkusta. Kauppojen hyllyillä on muitakin valmiita jouluisia vegeherkkuja, esimerkiksi aidon kaviaarin oloista merileväkaviaaria.
Jälkiruoaksi glögikakkua
Joulupöydän kruunaavat herkulliset jälkiruoat. Jälkiruoaksi voi valmistaa vaikkapa vegaanista glögikakkua, fudgea ja juustoja, esimerkiksi cashewpähkinäpohjaista tuorejuustoa. Kotirannan mukaan vegaaninen leivonta on helppoa. Raaka-aineetkin löytyvät usein lähikaupasta tai isommista marketeista.
– Kun meille tulee sukulaisia, niin teen aina vegaaniset leivonnaiset, eikä kukaan ikinä kommentoi, että niissä olisi jotain outoa, hän sanoo.
Leivonnaisissa käytetään usein kananmunaa. Sen voi korvata muilla raaka-aineilla:
– Leivonnassa ei niinkään erota onko siinä käytetty kananmunaa ja voita, vai onko ne korvattu muulla. Kuivakakuissa en korvaa kananmunaa, mutta muuten korvaan sen esimerkiksi omenasoseella, banaanilla tai aquafaballa eli kikherneiden liemellä, Kotiranta kertoo ja lisää, että kikherneiden liemestä voi tehdä marenkia samalla tavalla kuin munanvalkuaisesta.
Kokkauskursseille kysyntää
Vegaaniruokakursseille on kovasti kysyntää ja Kotiranta järjestää niitä kotonaan suunnilleen kerran kuukaudessa. Nyt tulossa on kursseja myös Helsinkiin.
– Osa kurssilaisista on sekasyöjiä, joten emme tee lihankorvikkeita, vaan sellaisia ruokia, joita voi laittaa vaikka lihan kanssa – vaikkapa joulupöytään.
Kotirannalla vaikuttaa olevan päässään ehtymätön reseptilähde, ja ideat uusiin ruokaohjeisiin syntyvät helposti.
– Joulukokkauskurssia varten mietin, että mitä kasviksia on satokaudella ja miten voin veganisoida perinteisiä jouluruokia.
Hän pyrkiikin aina hyödyntämään satokauden vihanneksia ja syksyllä suosikkiraaka-aine on ollut myskikurpitsa.
– Nyt jouluna on kiva käyttää persimonia. Sitä voi käyttää salaateissa, leivonnassa ja kaikessa.
Kokkauskurssien suosio ehkä heijastelee asennemuutosta vegaaniruokaa kohtaan. Aiemmin sitä saatettiin pidettiin mauttomana terveysruokana. Kotiranta vakuuttaa, että maustamalla saa hyvää, ja vegaaniruoka voi myös olla epäterveellistä. Hän muistuttaa, että vegaaniruokavaliota noudattavien kannattaa huolehtia proteiinin ja B12-vitamiinin saannista.
Instasuosio kasvaa
Reilu vuosi sitten Kotirannan anniinaskitchen-nimisellä Instagram-tilillä oli noin 6 000 seuraajaa, nyt lähes 21 000. Tilin seuraajat arvostavat mielenkiintoista sisältöä ja kauniita kuvia ruoka-annoksista.
– Valokuvasta voi tulla sellainen fiilis, että tämä on kauhean vaikea tehdä. Kannattaa ensin lukea resepti läpi, ja katsoa, että ei tähän menekään kauaa. Pyrin siihen, että kaikki reseptini ovat nopeita ja suhteellisen yksinkertaisia. En minäkään halua mennä töiden jälkeen kotiin ja kokata kahta tuntia hiki hatussa, asuntomyyjänä työskentelevä Kotiranta toteaa.
Punajuuriraviolit
Raakaa punajuurta ohuina siivuina, välissä feta-jogurttitäyte ja päällä saksanpähkinää, balsamico-viinietikkaa sekä päärynää.
Suht’ iso punajuuri
Porlammin
vuustokuutiot pussi
2 dl vegaanista
turkkilaista jogurttia,
esim. Oatly
Suolaa,
valkopippuria
Päälle: murskattua saksanpähkinää, kuutioitua päärynää ja hieman balsamico-viinietikkaa.
Glögikakku
1,2 dl rypsiöljyä
2 dl kookossokeria
2 rkl vaahterasiirappia tai muuta siirappia
2 dl punaviiniglögiä tai alkoholitonta
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl suolaa
1 tl kanelia
2 tl ruokasooda
1 dl kuivattuja karpaloita
1/2 dl hasselpähkinärouhetta
1/2 dl kasvimaitoa
4,5 dl jauhoja
Uuni 180 C, voitele kakkuvuoka öljyllä. Lisää kulhoon kaikki muut ainesosat paitsi jauhot, ja sekoita kunnolla. Lisää lopuksi sekaan jauhot ja sekoita. Kaada vuokaan ja paista uunissa 50 min. Anna jäähtyä ja kumoa vuoasta.