Riimejä suurella sydämellä

Vuosituhannen vaihteessa eräs pieni tamperelaispoika oli suurten mullistusten äärellä. Tuttu ympäristö urbaanissa Tampereen Hervannassa vaihtui paikkaan ylöjärveläisessä lastenkodissa.
Pojan mielessä oli kuohunut jo pitkään. Takana oli hankaluuksia lain, häntä vanhempien nuorten ja oman lähipiirin kanssa. Muutto hiljaiseen puutarhakaupunkiin oli 11-vuotiaalle esiteinille helpotus.
Nyt 23-vuotias Marko Salonen on rap-artisti. Miehen erittäin henkilökohtainen albumi Erilaisuus on rikkautta näki päivänvalon viime syksynä.
Ylöjärveläinen Marko Salonen kertoo uudella rap-levyllään ongelmien täyteisestä elämästään. Nuorena Salonen muun muassa koki pahoinpitelyitä ja ajautui vuosien mittaiseen varastelukierteeseen. – Huostaanotto oli helpotus, mies miettii nykyään.
Ylöjärveläinen Marko Salonen kertoo uudella rap-levyllään ongelmien täyteisestä elämästään. Nuorena Salonen muun muassa koki pahoinpitelyitä ja ajautui vuosien mittaiseen varastelukierteeseen. – Huostaanotto oli helpotus, mies miettii nykyään.

Painotuoretta levyä kädessään pitävän Salosen vakavasta ilmeestä huomaa, ettei kyseessä ole mikä tahansa pitkäsoitto. Tähän erikoiskäsiteltyyn muovinpalaan hän on avannut koko ongelmien täyteisen elämänsä.
– Ennen kuin minut otettiin huostaan, olin hyvää vauhtia matkalla huonoille poluille. Alla oli vuosia kestänyt varastelukierre, jonka juuret olivat koulukiusaamisessa, Salonen kertoo.
Yli 20 kappaletta sisältävä levy käy Salosen mukaan läpi koko hänen lapsuutensa ja nuoruutensa. Juuri mitään ei ole sensuroitu.
– Pääasiallisena teemana on muutos. Lyhyesti sanottuna tämä albumi on henkilökohtainen kertomus elämästäni, räppäri toteaa.
Ennen viime syyskuussa julkaistua albumiaan Salonen ehti tehdä musiikkia noin kymmenen vuotta. Rap valikoitui ilmaisukeinoksi sen voimakkuuden takia.
– Olin jo kuunnellut hiphopia pitkään ennen kuin päätin itse ensi kerran tarttua mikkiin. Se tapahtui silloin, kun muutin Ylöjärvelle, Salonen muistelee.
– Niitä vaikeita tunteita, joita sisälläni oli, piti päästä purkamaan jollakin tavalla. Rap sopi siihen tarkoitukseen hyvin.

Vaikuttajina vanhat mestarit

Tampereen seudun rap-piireissä Salonen on ollut tuttu hahmo jo jonkin aikaa. Aikoinaan taiteilijanimellä Mc Rk sanataiteilun aloittanut mies tunnetaan nykyään Kirka Rapitzinina.
Kansansuosikki Kirill ”Kirka” Babitziniin vahvasti viittaavan nimimerkkinsä Salonen otti käyttöön vuonna 2007. Miehen itsensä mukaan valinnan taustalla on ennen kaikkea kunnioitus nyttemmin edesmennyttä laulajasuuruutta kohtaan.
– Mutta tarkoittaa se muutakin. Kirka-sana sisältää kirjainparin ”rk”, joka löytyy myös omasta etunimestäni. Lisäksi se on yhtä kuin aiempi taiteilijanimeni – joka puolestaan oli lyhenne sanoista Rhyme Knight eli riimiritari, Salonen selvittää hymyillen.
Maallikko voisi äkkiseltään ajatella, että eihän katu-uskottava räppäri voi fanittaa iskelmälaulajaa. Salosta moinen ajattelu huvittaa.
– Rap-biiseihin sämplätään usein vanhaa musiikkia, minkä vuoksi sitä on hyvä tuntea. Ja itselleni uppoaa ihan kaikenlainen musa, niin uusi kuin vanhakin, hän hymyilee.
Tärkeimpien esikuviensa nimeäminen on Saloselle hankalaa. Musiikillisten vaikuttajien kirjo kun on erittäin laaja.
– Mutta ehkä Reino Helismaan, Tapio Rautavaaran ja Vexi Salmen kaltaiset nimet ovat kaikkein kovimpia minulle. Ykkönen näistä on Rautavaara, jonka biisit ovat lyriikoiltaan ja laulusoundeiltaan täynnä kunnon äijämeininkiä, Salonen miettii.

Irti humoristin leimasta

Kirka Rapitzin -taitelijanimellä julkaistua Erilaisuus on rikkautta -albumia myydään Levykauppa Äxässä Tampereella. – Levyn voi ostaa myös suoraan minulta. Kyselyitä voi laittaa tulemaan esimerkiksi Facebook-sivulleni, Marko Salonen opastaa.
Kirka Rapitzin -taitelijanimellä julkaistua Erilaisuus on rikkautta -albumia myydään Levykauppa Äxässä Tampereella. – Levyn voi ostaa myös suoraan minulta. Kyselyitä voi laittaa tulemaan esimerkiksi Facebook-sivulleni, Marko Salonen opastaa.

Rap ja hiphop ovat nousseet Suomessa viime vuosina vankkaan kansansuosioon. Muun muassa Cheek ja Elastinen ovat nykyään yleisömagneetteja, jotka houkuttelevat keikoilleen kaikenlaista väkeä aina teineistä eläkeläisiin. Marko Salosta tällainen kehitys ei haittaa.
– Makunsa kullakin. Itse en ehkä lähtisi Cheekin keikalle, mutta ei hänen suosionsa ole muilta pois, räppäri toteaa lyhyesti.
Salonen itse tykkää eniten vuosituhannen taitteessa tehdystä suomalaisesta rapista. Silloin musiikkityyli teki vasta tuloaan Suomeen ja haki vielä osin muotoaan.
Samalla hapuilevalla tavalla etenevät urillaan myös useimmat rap-artistit. Salonenkin joutui etsimään omaa tyyliään vuosikaudet, mutta nyt hän on löytänyt sen.
– Henkilökohtainen tilittäminen on se minun juttuni. Uskon, että musiikki voi pelastaa ihmisiä. Se pelasti minutkin.
Ennen syksyllä julkaistua elämäkerran omaista levyään Kirka Rapitzin -nimen alla oli julkaistu lähinnä huumoriräppiä. Ne ajat ovat Salosen mukaan kuitenkin nyt suurimmaksi osaksi takanapäin.
– Uusi levyni on ensimmäinen kokonaan vakava julkaisu. Se ei sisällä yhtään parodiaa vaan pelkästään täyttä asiaa.

Sponsorointia Lastensuojeluliitolta

Erilaisuus on rikkautta -albumin valmistuminen oli Marko Saloselle suuri helpotus. Kolmen vuoden mittaiseksi venähtänyt projekti ehti jo stressata miestä pahemman kerran.
– Deadlineja oli matkan varrella monta, mutta rahan puute hidasti julkaisua, Salonen kertaa.
Hintaa 300 levyn painatukselle tuli noin 800 euroa. Se on iso summa lähinnä yhteiskunnan tukien varassa elävälle Saloselle.
– Oma säästäväisyyteni ja Lastensuojeluliiton pieni sponsorointi riittivät kuitenkin lopulta. Levyä myydään nyt eteenpäin kymmenen euron hintaan, räppäri toteaa ylpeänä.
Jonkin verran keikkoja vuosien varrella heittänyt Salonen ei haaveile supertähteydestä. Miehen tärkeimmät unelmat liittyvät pitkälti musiikin ulkopuoliseen elämään.
– Jospa pääsisin kunnon töihin ja saisin hankittua ammatin. Ja tietenkin haluan myös räpätä siinä sivussa jatkossakin.