Metsä on tuottoisa ja turvallinen sijoituskohde, jos mieli tekee hankkia omaisuutta, jonka arvo ei heilahtele pörssikurssien mukana.
– Metsän omistaminen ei ole pörssipeliä, vaan siinä kvartaalit ovat pidempiä. Puu kasvaa jopa seitsemästä kahdeksaan prosenttia vuodessa, ja pankinjohtajakin arvostaa kiinteää omaisuutta, omistusjärjestelyjen ja tilakaupan asiantuntija Erkko Koivurinne Pirkanmaan Metsänomistajista luonnehtii.
– Puun hinnan heilahtelut ovat varsin pieniä, eikä metsää ole aina pakko myydä, jollei ole nopean tuoton tarvetta, Koivurinteen kollega, metsäasiantuntija Veli-Pekka Hakala jatkaa.
Metsätiloja on jatkuvasti myynnissä, ja niitä ostavat niin lapsuudenkodissaan metsän kanssa tutuiksi tulleet kuin umpikaupunkilaisetkin. Kauppa käy vilkkaana internetissäkin, varsinkin sivuston metsätilat.fi kautta.
Pelkkä vakaus sijoituskohteena ei selitä kokonaan kiinnostusta metsän omistamiseen vaan taustalla lienee pehmeämpiä arvojakin.
– Metsässä voi hoitaa hyvinvointia ja virkistyä sekä henkisesti että ruumiillisesti. Se tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet hyötyliikuntaan, Hakala painottaa.
– Varmasti myös ilmastoasioiden esillä olo on lisännyt kiinnostusta metsää kohtaan. Toivottavasti ihmiset tutustuvat itse rauhallisesti metsänhoitoon ja muodostavat käsityksensä sen perusteella.
Jos metsäkärpänen puraisee, turvallisinta on pirauttaa paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, jonka asiantuntijat auttavat mielellään täysin metsäummikkoakin.
Osta metsä, jonka pystyt hoitamaan
Muutamaa perusasiaa on hyvä pohtia jo ennen ensimmäistä yhteydenottoa. Tärkeintä on olla realisti sen suhteen, millaista ja missä sijaitsevaa metsää on valmis paitsi omistamaan myös hoitamaan hyvin.
– Metsän pitäisi sijaita niin lähellä, että siellä oikeasti ehtii käydä tekemässä töitä, jotta korjuuvelkaa ei kertyisi liikaa, Koivurinne neuvoo.
Kiinnostuksen kohteeseen kannattaa ehdottomasti tutustua huolellisesti paikan päällä, jotta sen kunnosta ja tiedossa olevista töistä saisi mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan.
Eniten kaupassa liikkuu 10–20 hehtaarin metsätiloja, joille mahtuu jo hyvin monessa eri kasvuvaiheessa olevia palstoja: hakkuvalmista vanhaa ja harvennushakkuun tarpeessa olevaa nuorempaa puustoa, taimikkoa sekä aukkojakin.
Tilan monimuotoisuus takaa mahdollisuuden tuoton ottoon muutaman vuoden välein. Paljon puhuttu jatkuvan kasvun metsänhoito vaatii huomattavasti pidemmän aikajänteen kuin maltillinen aukkohakkuu.
– Myös taimikon ostaminen on kannattava sijoitus. Kun sitä hoitaa kunnolla, sen voi myydä jonkin ajan kuluttua eteenpäin ja tehdä voittoa, Hakala muistuttaa.
Ikävä kyllä myös täysin hoitamatta jätettyjä metsätiloja tulee usein myyntiin varsinkin perikunnilta.
– Sellaisenkaan ostamista ei tarvitse pelätä, sillä kirves on aina hoitanut tiheimmänkin metsän. Työ tekijäänsä kiittää, Erkko Koivurinne rohkaisee.
Kursseilla opitaan metsänhoitoa
Hyvin harvalla kaupunkilaisilla on omasta takaa edes polttopuusavotassa tarvittavia työvälineitä, eikä juuri kukaan muukaan enää itse kaada ja korjaa myyntipuitaan. Työn tekee yleensä monitoimikone, ja myös latvat sekä suurimmat oksat kerätään hakkeeksi meneviin kasoihin.
– Koskaan ei kuitenkaan kerätä kaikkia oksia, vaan niitä jää maahan suojaksi ja lannoittajaksi, Koivurinne sanoo.
Kaikkeen ei toki tarvita motoja, vaan joka ikisellä metsätilalla riittää myös käsipelillä tehtävää polttopuusavottaa, jota tehokkaampaa hyötyliikuntaa ei liene keksittykään.
– Järjestämme metsänhoitokursseja, joilla opetetaan ja kokeillaan erilaisia työlajejakin. Kannattaa osallistua, sillä itse tehdyn työn jälki palkitsee, Veli-Pekka Hakala lupaa.
Verotus on erittäin oleellinen osa metsän omistamista, ja sitäkin koskevissa asioissa asiantuntijat auttavat mielellään, kuten verottajakin.
Puukauppa käy, tuholaiset riesana
Puukaupan tilanne juuri nyt on otollinen, sillä etenkin kuusitukille, mutta myös kaikenlaiselle kuitupuulle on kysyntää. Hinnatkin ovat kohdallaan.
Huippulämmin viime vuosi suosi puun kasvua, mutta samalla toi metsiin kaikenlaisia tuholaisia, joista kirjanpainajakuoriaisen toukka on kenties viheliäisin. Metsänomistajien kannattaakin nyt kierrellä tiluksillaan tarkkailemassa, onko pystyyn kuivuneita puita tavallista enemmän.
– Jos odotetaan, että kaarna lähtee, ollaan myöhässä. Kirjanpainajat iskevät puuhun isona joukkona, katkaisevat sen nestevirtauksen ja tuhoavat sen pahimmillaan muutamassa viikossa, Hakala kuvailee.
– Kirjanpainajan vaivaaman rungon ympäriltäkin on kaadettava riittävästi puita tuholaisen leviämisen estämiseksi, Koivurinne muistuttaa.