Kansaa ei kuulla, kansa ei kuule

Tämä tulee mieleen, kun yrittää seurata mediasta ja joskus valtuustosalin perällä valtuuston kokouksia ja päätöksentekoa.
Saatan mennä kuulemaan, kun luen valtuuston kokouskutsua, esityslistaa ja havaitsen siinä joitain mielenkiintoisia asioita. Nyt ovat ne reissut osoittautuneet turhiksi, koska kokouksissa vauhdilla nuijitaan etukäteen lautakunnissa tai ryhmien välillä sovitut asiat ilman ”turhia” keskusteluja.
Korkeintaan muutamat, yleensä epäselvästi asiansa esittävät ”vakiokommentaattorit” jaksavat jankuttaa aatteensa esilläpitämiseksi. Nämäkään puhujat eivät kai osaa käyttää mikrofonia tai äänentoistolaitteet ovat kelvottomia, koska peräpenkeillä vanhempi kuulija ei saa puheista selvää. Siksi siellä ei juuri ketään enää näykään.
Vain puheenjohtaja ,kaupungin johto ja eräät valtuutetut saavat sanomansa perile. Jos yrität siirtyä tyhjille valtuustosalin valtuutetuille varatuille ”lepotuoleille”, saat välittömästi häädön. Ehkä sieltä näkee liian hyvin turhauneitten valtuutettujen näpertelyä netin parissa?
Mitä järkeä on kuluttaa, ylimitoitetun 51 hengen, pääosin jukistalouden työntekijöistä ja eläkeläisedustajista koostuvan valtuuston aikaa istuntoihin, jotka voisi hoitaa nykytekniikalla netillä?
Isommatkaan kuntalaista kiinnostavat asiat eivät saa aikaan keskustelua. Esim. 10.12.2018 kokouksessa oletin käsiteltävän muutostalousarviota, Ylöjärven ydinkeskustan osayleiskaavaa laajemminkin kuin muutaman epäselvän ”kannatuspuheenvuoron” verran. Eräs antoi ymmärtää, että asiaa on käsitelty ja lausuntoja saatu riittävästi. Epäilen, että kommentteja lähettämään vaivautuneet kansalaiset olisivat kovin tyytyväisiä saamiinsa robottimaisiin vastineisiin.
Erilaisia kyselyjä, mielipidetiedusteluja ja aloitteita tehtaillaan jatkuvasti, mutta niiden tuloksia ja varsinkin toteutuksia näkee harvoin. Mitä tuloksia on saatu esimerkiksi Ylöjärven kyselyillä liikenneturvasta, kirjastosta. Samat ongelmat: muun muassa. vilkkaaksi läpiajotieksi muodustuneen Soppeentien valvomaton törkeä liikennöinti, kirjaston häiriköitsijät, lyhyet aukioloajat. Harvoista niin sanotuista tutkimuksista saa nähtäväksi tuloksia.
4.2.2019 valtuuston kokouksessa oli aiheena muun muassa kuntalais- ja valtuustoaloitteet 2018, joista ei keskustelua ja selvyyttä tullut.
Jos katsoo kaupungin sivuilta, niin toteaa vanhoja aloitteita vuosina 2015–2017, jotka eivät juuri ole edenneet ja hautautaneet. Muun muassa eräs nyt huippulumisena talvena tarpeellinen kohde, 2018 valtuustoaloite ”ikääntyvän väestön aurauspalvelun järjestämisestä”.
Eipä ole yhteiskunta lainkaan huolestunut vanhempien, usein sairaitten asumusten väylien kelvottomasta talvihuollosta. Joutilaita työkykyisiä yhteiskunnan elättämiä lienee joka taajamassa organisoitavissa lumitalkoisiin apua tarvitseville.

Heikki Saarikko

Kommentointi on suljettu.