MAINOS

Pienet tutkijat oppivat oivaltamalla

Pikku Tutkijan Päiväkodissa, Suomen ensimmäisessä tiedepäiväkodissa, lapsia rohkaistaan tutkimaan arkisissa asioissa.
Simeon pudottaa pipetillä sinistä elintarvikeväriä öljy-vesiseokseen.

Siivikkalassa kolme- ja neljävuotiaat Simeon ja Sofie puuhaavat jotakin, mihin liittyvät juomapullo, vesi, öljy, elintarvikeväri ja poretabletti.

Aivan heti ei arvaisi, että lasten työn alla on laavalamppu, jota  he valmistavat vaihe vaiheelta yhdessä päiväkodin vastuuopettajan Pekka Ruususaaren avustuksella.

Kun vesi ja öljy on laitettu pulloon, on värin vuoro.

– Laitetaan sinistä, Simeon päättää.

Niinpä hän  puristaa pipetillä värin nesteseokseen ja laittaa perään vielä poretabletin.

Tätä ennen Ruususaari kysäisee pojalta, mitä hän arvelee tapahtuvan, kun tabletti laitetaan nesteeseen.

– Tulee kuplia.

Aivan oikein.

Pikku Tutkijan Päiväkodin arjessa painotetaan lasten  tutkimistaitojen ja oivaltamisen tukemista.

Seuraavaksi nesteeseen laitetaan poretabletteja. –Kuplia, Simeon huomaa.

Varhaiskasvatussuunnittelija Virpi Kokkosen mukaan varhaiskasvatuksen opettajat ja lastenhoitajat  ohjaavat lapsia tutkimaan arkisissa asioissa: lapsia rohkaistaan havainnoimaan ja tekemään päätelmiä esimerkiksi silloin, kun vesi valuu hanasta tai kun sateenkaari näkyy taivaalla.

– Pitää huomata, milloin lapsi tutkii. Tutkimisen halua voidaan sitten ruokkia niin, että lapselle heitetään kysymyksiä, joita hän pohtii. Varhainen tutkiminen ja asioiden pohtiminen ohjaa siihen, että lapsesta kasvaa kriittinen ajattelija, Kokkonen kertoo.

Arkielämään liittyvien ilmiöiden tutkimisen lisäksi Pikku Tutkijan päiväkodeissa tehdään myös oikeita tutkimuksia.

Päiväkodein kaapeissa on erilaisia materiaaleja ja tutkimusvälineistöä väriaineista koeputkiin ja pipetteihin. Välineistön avulla päiväkotilaiset suorittavat kerran viikossa tiedekokeen.

Lähiaikoina päiväkotilaiset ovat kokeilleet muun muassa sitä, miten kananmuna reagoi eri juomissa.

– Keräännymme lattialle puolikaareen ja teemme lasten kanssa hypoteeseja tiedekokeesta. Kokeen jälkeen on johtopäätösten vuoro. Lasten sosiaaliset taidot kehittyvät, kun teemme asioita ryhmässä, Pekka Ruususaari sanoo.

Myös neljävuotias Sofie osallistuu laavalampun tekemiseen ja valitsee mielensensä värin, joka sekoitetaan nesteeseen.

Pikku Tutkijan Päiväkoteja on neljässä toimipisteessä: Ylöjärvellä Siivikkalassa, Kangasalla Ranta-Koivistossa ja Tampereella Tammelassa ja Annalassa. Päiväkodit ovat pieniä, ja ryhmissä on aina varhaiskasvatuksen opettaja ja lastenhoitaja työparina.

– Henkilökuntaamme koulutetaan jatkuvasti tiedepainotuksen osalta. Lisäksi he ottavat huomioon lasten yksilölliset mielenkiinnon kohteet ja tukevat näissä, Kokkonen kertoo.

Pienten ryhmien lisäksi Pikkututkijoissa on erityistä se, että päiväkodin ruoat valmistavat   paikan päällä omat emännät ja isännät. Päiväkoteihin haetaan palvelusetelillä, eli hoitomaksu on sama kuin kaupungin omissa päiväkodeissa.

MAINOS