Heidi Mittilä on kotiäti ja itseoppinut leipuri, joka pyörittää kahdeksanhenkisen perheensä pienehkössä keittiössä kakkuleipomoa. Ja vaikka leipominen onkin vain harrastus, käy se silti työstä.
Kuusilapsisen perheen äiti Heidi Mittilä on hetki sitten laittanut kuopuksensa, kymmenkuisen Jaxonin, päiväunille. Lapsista loput ovat päiväkodissa ja koulussa, yksi vielä äidin vatsassa.
Kun hiljaisuus vallitsee talossa, aloittaa Mittilä kakkupohjien paistamisen. Pohjien leipomisen hän on aloittanut jo edellisenä päivänä, jotta kakut ehtivät valmiiksi viikonlopun asiakkaille. Vuoissa on yhteensä neljän kakun pohjat, joista muodostuu lopulta jotakin täysin erinäköistä.
– Lastenkutsuille on toivottu Ninjago-aiheista Leego-kakkua. Kastejuhliin taas leivon kakun, joka on jostain syystä aika suosittu. Siinä on vauva, jolla on tupsulippis päässä, Mittilä kertoo.
Itseoppinut leipuri
Mittilän ylläpitämän Facebookin leivontasivusto Black Vanillan kuvagalleria on täynnä toinen toistaan herkullisemman näköisiä kakkuja. Parin vuoden kakkuleipuriuransa aikana hän on ehtinyt leipoa niin syntymäpäiville, kastetilaisuuksiin, tupaantuliaisiin, vauvakutsuille, kihlajaisiin ja häihin.
Häistä koko harrastus alun perin alkoikin.
35-vuotias Mittilä on ollut pienestä saakka innokas leipuri ja hän muistaa leiponeensa piimäkakkua ensi kerran viisi-kuusivuotiaana. Myöhemmin hän opiskeli itselleen ravintola-alan koulutuksen tajuten, että ehkä leipuri-kondiittorin tutkinto olisikin ollut hänelle se oikea. Tai sitten ei.
– Leipä ja pulla eivät ole koskaan kiinnostaneet minua. Eikä aikaisin herääminen. Luonteeseeni kuuluu kaiken erilaisen ja uuden kokeileminen, mitä saan kakkujen teossa toteuttaa, itse ja YouTuben avustuksella kakkuleipomisen oppinut Mittilä sanoo.
Leipomista 21–01
Mutta palataanpa siihen ensimmäiseen hääkakkuun.
Pari vuotta sitten Mittilä halusi haastaa itsensä ja kokeilla, onnistuisiko häneltä suuren hääkakun toteuttaminen. Olihan hän kakkuja leiponut, muttei koskaan mitään näin isoa.
Niinpä hän kokeili onneaan ja kysyi Facebookin Häät-ryhmässä, haluaisiko joku harrastajan leipoman hääkakun pelkkien raaka-aineiden hinnalla. Moni tarttui syöttiin.
– Lopulta tein hääkakun viidelle eri parille. Siitä tämä Black Vanilla sai alkunsa.
Siitä saivat alkunsa myös valvotut yöt. Kakut vaativat uhrauksia, ja kuuden lapsen äiti päätti, että jos aikaa leipomiseen ole päivällä, niin leivotaan sitten yöt.
– Pohjat ovat ainoat, jotka valmistan päivällä. Muuten aloitan leipomisen aina illalla klo 21 ja lopettelen siinä yhden aikaan yöllä.
17 kakkua kotikeittiössä
Maanantait ja tiistait Mittilä pyhittää lepäämiseen. Silloin hänen ulkomailla työskentelevä miehensä Diego, yksi Suomen parhaista sushikokeista, saapuu kotiin ja huolehtii lapsista.
Muuten Mittilä rytmittää arkeaan pitkälti kodin pyörityksellä ja leipomisella. Ja kyllä häntä joskus väsyttääkin, vaikka kakkuhomma onkin hänelle ”vain harrastus”.
– Kaikki viikonloputhan tässä hommassa menee ja onhan tämä joskus pakkopullaa, kun en pääse nukkumaan väsymystäni pois. Olen vain luonteeltani sellainen, että jos joku kysyy minulta kakkua, niin totta kai teen, sillä haluan tuoda ihmisille hyvän mielen, hän toteaa.
Toisinaan hän myöntää olevansa liiankin lepsu, esimerkiksi silloin, kun leipoi 17 kakkua viikonlopun ylioppilasjuhlia varten.
– Olihan se aivan järkyttävä määrä pieneen kotikeittiöön. Saan tästä hommasta kuitenkin niin paljon positiivisuutta elämääni, kun asiakkaat kiittävät ja sanovat kakun olevan mieleinen ja ihanan makuinen.
Lapsille ei maistu
Ja maku onkin Mittilän mukaan kakuissa kaiken a ja o. Hän sanoo käyttävänsä leipomuksissaan vain kunnon raaka-aineita, esimerkiksi voita ja kermaa. Maku on myös tarkastettava joka välissä.
– Tykkään kakuissani siitä, että maut ovat selkeitä ja ne pystyy erottamaan. Kokeilija-luonteeni tahtoisi tehdä myös enemmän sellaisia kakkuja, mitä ulkomailla tehdään, esimerkiksi shampanjan makuista. Suomalaiset ovat vain aika arkoja kokeilemaan.
Miksei hän sitten syötä testikakkujaan lapsilleen?
– Suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Lapseni eivät tykkää syödä kakkua, niin kuin en minäkään, hän nauraa.
Apua, Frozenia
Mittilän mukaan tällä hetkellä asiakkaiden suosiossa ovat kakut, joissa on suklaavalutukset ja kreemipinta. Täytteeseen halutaan raikkaita yhdistelmiä tai sitten sen on oltava överimakea.
– Yksi haluttu raikas yhdistelmä on esimerkiksi verigreppi-vadelma. Toisten mieleen on taas todella tuhti suklaakakku. Minusta esimerkiksi suklaa-lakritsi on ihana yhdistelmä, mutta mieheni taas inhoaa sitä.
Teemakakuista lapset haluavat edelleen Disneyn Frozenia ja Ryhmä Hauta, Mittilän epäonneksi. Upeista koristeluistaan huolimatta koristeiden teko on hänen inhokkiasiansa ja kamalinta ovat juuri sokerimassasta muotoiltavat Elsat ja Annat.
– Se on niin pelottavaa, koska lapsilla on tietty olettamus miltä ne näyttävät. En saa niistä mielestäni niin aidon näköisiä. En halua päästää käsistäni mitään, mihin en ole tyytyväinen, hän sanoo.
Perfektionismi kakkujen suhteen on saanut Mittilän puntaroimaan myös omien häidensä kakkuasiaa. Tilatako muualta ja säästää itsensä vaivalta ja valvotuilta öiltä?
– Mutta olisiko se sittenkään sellainen, jonka haluan?