Typy tekee tärkeää työtä. Se vierailee lasten, vanhusten ja kehitysvammaisten luona. Pian se ryhtyy myös lukukoiraksi.
Yhdeksänvuotias länsigöötanmaanpystykorva Typy on hieman hämmentynyt.
Missä ovat vanhukset? Entä lapset? Ylöjärven Uutisten väki kyllä silittää ahkerasti, mutta ei tämä aivan tavalliselta keikalta vaikulta.
No ei. Tällä kertaa on tarkoitus haastatella Typyn omistajaa, varhaiskasvatuksen erityisopettajaa Sari Listenmaata eläinavusteisesta toiminnasta.
Eli vaikka Typyllä on päällään oranssi Suomen Karva-Kavereiden liivi, se ei ole tavallisella työtehtävällään vaan ikään kuin luomassa julkisuuskuvaansa.
– Kun liivi laitetaan Typylle päälle, se mieltää heti, että nyt mennään keikalle. Oikeastaan se tietää sen jo pelkästä oranssista kaulapannasta, kertoo Listenmaa ja näyttää kaulapantaa, jota käytetään vain eläinavusteisessa työssä, ei lainkaan kävelyillä.
Typy saa paijausta
Mutta millaisia sitten ovat nämä keikat, joille pukeudutaan?
Sari Listenmaa tekee Typyn kanssa kahdenlaista työtä.
He käyvät päiväkodeissa ja myös Suomen Karva-Kaverit ry:n organisoimilla vapaaehtoiskeikoilla. Mutta kerrotaan ensin päiväkodeista.
Listenmaa on ammatiltaan siis varhaiskasvatuksen erityisopettaja, joka kiertää neljässä eri päiväkodissa ryhmissä, joiden lapsista osalla on tuen tarvetta.
Tänä syksynä hän aloitti lisäksi kokeilun, jossa hän vierailee Typyn kanssa kahdessa eri päiväkodissa ihan kaikkien lasten luona.
Yleensä Typy asettuu omalle peitolleen ja lapset tulevat sen ympärille. Samalla esimerkiksi kuunnellaan Listenmaan lukemaa satua. Lapset ovat valinneet kolme kirjaa, ja Typy valitsee niistä sen, mitä luetaan.
Lapset tietysti myös paijaavat Typyä. Typy näyttää temppuja, ja lapset piilottavat nameja.
Ujot avautuvat
Näillä Veittijärven ja Kalliorinteen päiväkotiin suuntautuvilla visiiteillä Listenmaa on huomannut, kuinka etenkin ujot ja arat lapset ovat avautuneet koiran seurassa.
– He uskaltavat sanoa ja kommentoida aivan erilailla kuin yleensä.
Samantyyppisesti ovat reagoineet lapset, joilla on esimerkiksi puheentuottamisen vaikeutta.
Myös koiria pelänneet lapset ovat voineet rohkaistua.
– Ensin osa lapsista on saattanut jännittää Typyä, mutta sitten he ovat uskaltautuneet silittämään sitä tai antamaan sille namia.
Päiväkodin kasvattajat ovat saattaneet käyttää koiraa jälkikäteen myös esimerkkinä. Jos joku lapsi on tuuppinut toista, kasvattaja on voinut kysyä lapselta, olisiko tämä tuuppinut Typyäkin.
Kohta kokeilu loppuu, toiminnasta tehdään kysely ja raportti ja pohditaan, jatketaanko eläinavusteista toimintaa päiväkodeissa. Nyt saadut kokemukset ovat lupaavia.
Typy läpäisi testin
Varsinaisen oman työnsä lisäksi Listenmaa vie Typyä vanhainkoteihin ja kehitysvammaisten luo. Siellä he toimivat Suomen Karva-Kaverit ry:n vapaaehtoisena karvakkona tuoden iloa.
– Mukana on yleensä kahdesta kolmeen karvakkoa. Toiminnassa on mukana muitakin eläimiä kuin koiria: esimerkiksi kissoja, marsuja ja alpakoita.
Typylle tehtiin kesällä soveltuvuustesti, jossa katsottiin, miten se käyttäytyy omistajansa kanssa esimerkiksi yllättävissä tilanteissa ja kuullessaan kovia ääniä. Testin läpäistyään se sai Suomen Karva-Kavereiden passin, jota käytetään vierailuilla.
– Typy on ihmisrakas, innokas ja rauhallinen, kehuu omistaja.
Tähän mennessä Typy on vieraillut vanhusten luona lähinnä Tampereella, mutta jatkossa todennäköisesti myös Ylöjärvellä.
Typy alkaa vuodenvaihteessa myös kuunnella lasten lukemista Leija-kirjastossa ja Kurun kirjastossa, eli se alkaa toimia lukukoirana.