Keljan taistelu muistetaan

Talvisodan jokainen taistelu oli osallistuneille hurja kokemus. Moni taistelu on jäänyt muisteloiden ansiosta jälkipolvienkin tajuntaan. Yksi niistä on Keljan taistelu. Sen muistoa kunnioitetaan ensi tiistaina Ruovedellä.
Keljan taistelu, Keljan taistelun muistojuhla, sota
Tamperelainen Alli Stenholm on Erillinen pataljoona 6:n perinneyhdistyksen puheenjohtaja. – Keljan taistelun muistaminen on tärkeää, sillä taistelu oli merkittävä: siinä olisi voinut käydä hyvin huonostikin, Stenholm sanoo.

Joulukuun 27. päivä vuonna 1939 Erillinen pataljoona 6 kävi rankan taistelun Karjalan kannaksella Sakkolan pitäjän Keljan kylässä. Suomalaiset tuhosivat lopulta Suvannon yli päässeen venäläisosaston.

Erillinen pataljoona 6 eli ErP6 oli karjalainen ryhmä, jonka perinnettä vaalivat edelleen Sakkola-Säätiö, Käkisalmi-Säätiö, Räisälä-Säätiö ja Kaukolaisten Säätiö. Ne järjestävät vuosittain ErP6:n Keljan taistelun muistopäivän tilaisuuden. Tämän vuoden muistotilaisuus pidetään Ruovedellä ensi viikon tiistaina.

Mitä taistelussa sitten tapahtui?

Joulupäivänä pataljoonan vahvuinen usean sadan metrin levyinen joukko neuvostosotilaita eteni Suvannon yli. Puolustava komppania yllätettiin täysin, ja puna-armeija sai sillanpääaseman Satumetsiköstä.

Heikoin puolustusryhmitys oli Keljan aukeiden kohdalla, jossa Satumetsikössä olleen komppanian pikakivääriryhmästä väli seuraavan suomalaiskomppanian konekivääriin oli peräti 300 metriä.

Suomalaisten ensimmäinen vastaisku myöhään joulupäivänä epäonnistui. Samoin toinen ja kolmas vastahyökkäys. Levossa ollut Erillinen pataljoona 6 (ErP6) kutsuttiin ratkaisemaan tilanne.

Pataljoona oli koottu Sakkolan, Kaukolan, Räisälän ja Käkisalmen miehistä, ja se oli taistellut jo Raudun suunnan suojajoukoissa. Nyt miehet tulivat taistelemaan kirjaimellisesti omille pelloilleen.

ErP6:n toinen hyökkäys lisäkonekiväärien ja yhden kranaatinheittimen turvin tuotti tulosta, ja ankaran taistelun jälkeen viimeisetkin hyökkääjät pakenivat. Neuvostojoukkojen tuho oli totaalinen.

ErP6 on viettänyt muistojuhlaa aina 27. joulukuuta Keljan päivänä. Enää mukana ei ole yhtään veteraania.

Tänä vuonna juhla alkaa hernekeittolounaalla kello 13. Kello 14 on hartaustilaisuuden ja seppelpartion vuoro. Tilaisuus on avoin kaikille, ja sinne odotetaan säätiöiden edustajien osallistujia myös paikallisilta veteraanijärjestöiltä ja karjalaisseuralta.