Viestintäkanava nousi digi-ideoista ykköseksi

Kahden työpäivän aikana saa yllättävän paljon aikaiseksi. Tämä tuli osoitettua todeksi, kun motivoituneet ihmiset kerääntyivät ideariiheen pohtimaan digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia. Ylöjärven varhaiskasvatusammattilaiset halusivat tehdä digiloikan ja kehittää uuden viestintäpalvelun varhaiskasvatuksen käyttöön.
hackathon, sofigate, marjo vesa, timo savolainen
Hackathon-päiviä Ylöjärvellä vetänyt Sofigaten Timo Savolainen ja Ylöjärven varhaiskasvatuksen johtaja Marjo Vesa olivat täynnä intoa ennen toisen kehittämispäivän alkua.

Tietohallintopalveluita tarjoava Sofigate Oy veti Ylöjärvellä kaksi hackathon-päivää. Toukokuun alussa ylöjärveläiset varhaiskasvatuksen ammattilaiset kokoontuivat Kalliorinteen päiväkotiin, ja viime perjantaina samat ihmiset löivät viisaat päänsä yhteen Kangasniemen päiväkodissa.
Sanoista hack ja marathon muodostuva hackathon tarkoittaa intensiivistä lyhytkestoista tapahtumaa, jonka aikana joukko ihmisiä kokoontuu yhteen suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteistyön voimin erilaisia ohjelmistoja tai sovelluksia.

Pelaaminen auttaa ideoimaan

Kahden päivän työpajassa oli tarkoitus rakentaa Ylöjärven varhaiskasvatuksen käyttöön valmis digikonsepti. Ideoinnissa hyödynnettiin muun muassa pelillistämistä.
– Pelillistäminen on keino osallistaa ihmisiä kehitystyöhön. Tavoite on palkita ja motivoida ihmisiä aplodein ja kehuin. Osallistujat innostuvat, kun he saavat kunnioitusta, Ylöjärvellä varhaiskasvatuksen hackathon-päiviä vetänyt projektipäällikkö Timo Savolainen Sofigatesta kertoo.
Kahteen kehittämispäivään osallistui parikymmentä Ylöjärven varhaiskasvatuksen ammattilaista. Mukana oli lastenhoitajia, lastentarhanopettajia, päiväkodinjohtajia sekä varhaiskasvatuksen palvelujohtaja, varhaiskasvatuksen aluejohtaja, varhaiskasvatuksen suunnittelija ja tietysti varhaiskasvatuksen johtaja Marjo Vesa.
Jo ensimmäisen hackathon-päivän aikana syntyi lukuisa määrä ideoita, joita voisi lähteä kehittämään. Yksi idea nousi kuitenkin ylitse muiden. Kaikki osallistujat olivat lopulta sitä mieltä, että Ylöjärvellä tulee alkaa kehittää yhtä yhteistä viestintäkanavaa päiväkodin ja kodin välille.
– Tällä hetkellä meillä on hirvittävän monta kanavaa, joiden avulla viestimme asiakkaillemme. Eri kanavia sekä lippuja ja lappuja on niin paljon, ettemme saavuta tehokkaasti kaikkia vanhempia. Nyt mietimme, minkälainen voisi olla tulevaisuuden kanava, jolla kannattaa viestiä, varhaiskasvatuksen johtaja Marjo Vesa kertoo.

Kohti prototyyppiä

sofigate, hackathon, varhaiskasvatus
Timo Savolainen johti keskustelua, johon kaikki mukana olleet varhaiskasvatuksen ammattilaiset ottivat osaa varsin innokkaasti. Keskutelu oli välillä jopa poikkeuksellisen vilkasta.

Toinen hackathon-päivä alkoi siitä, mihin ensimmäinen päivä jäi.
– Ensimmäisenä päivänä ideoitiin villisti mutta suunnitellusti. Nyt palautamme mieleen, mitä saimme aikaiseksi. Lopulta jatkojalostamme valittua ideaa mahdollisimman valmiiksi, Timo Savolainen kertasi toisen päivän ohjelmaa.
Marjo Vesalla oli kovat odotukset toisen hackathon-päivän annista.
– Jo ensimmäisen päivän aikana tuli hyviä ajatuksia ja ideoita. Nyt olisi hyvä saada ajatus siitä, mihin meidän kannattaa tulevaisuudessa keskittyä viestinnän osalta. Luulenkin, että nyt pääsemme vielä syvemmälle kehitystyössä.
Iltapäivän päätteeksi oli tavoite saada aikaiseksi eräänlainen tiekartta, jonka mukaan viestintäkanavan kehitystyössä edetään.
– Lopulta saadaan toivottavasti aikaiseksi prototyyppi, jolla voidaan kommunikoida lasten vanhempien kanssa. Sen jälkeen edessä on jatkuvaa kehitystyötä, Timo Savolainen selvittää.

Pienillä kunnilla iso mahdollisuus

digiylöjärvi, hackathon
Toisen kehittämispäivän aikana osallistujajoukon tavoitteena oli kehittää idea aina valmiiksi konseptiksi saakka.

Marjo Vesa on varma, että digitalisaatio saapuu ennen pitkää myös päiväkoteihin.
– Meillä on paljon haasteita, joista yksi isoimmista on tietenkin taloudellinen puoli. Aina tarvitaan rahaa, kun jotakin uutta otetaan käyttöön, Vesa muistuttaa.
Timo Savolainen on katsonut ihaillen DigiYlöjärvi-hanketta, johon myös varhaiskasvatuksen hackathon-päivät kuuluivat.
– DigiYlöjärvestä olisi suunnannäyttäjäksi koko Suomelle. Ylöjärvellä on oivallettu, että pienillä asioilla ja rohkeilla kokeiluilla on suuri vaikutus. Uskon, että täällä tehty työ hyödyttää myös Tamperetta ja sen muita kehyskuntia.
Savolainen suosittelee hackathon-menetelmää uusien rohkeiden askelien ottamisessa.
– Hackathon on uusi tapa kehittää asioita. Menetelmä sopii hyvin erityisesti pienille kunnille. Tärkeintä on, että hackathon-päivien aikana saadaan aikaan jatkumo, jotta kehitysideoita aletaan oikeasti viedä eteenpäin.

Kommentointi on suljettu.