Joko herätään solvaamiseen, halventamiseen, mustamaalaamiseen ja valehtelemiseen?

matti_paakirjoitus_320x194pxlSuurien suomalaisten medioiden päätoimittajat nostivat eilen tiistaina herättävästi esille huolensa järjestelmällisestä solvaamisesta, halventamisesta, mustamaalaamisesta ja valehtelemisesta.
Suomessa on ollut viime vuosien aikana jo monta unilukkaria, jotka ovat soittaneet varoituskelloa ja pyytäneet kiinnittämään huomiota maassa harjoitettavaan keskustelutapaan. Tapa on muuttunut pienen ajan sisällä huonoon suuntaan.
Päätoimittajat sanovat, että eritoten sosiaalisessa mediassa solvaaminen, halventaminen, mustamaalaaminen ja valehtelu ovat arkipäivästyneet.
Jo monta kertaa viranomaiset ovat nostaneet kätensä pystyyn ja todenneet, etteivät he pysty vaikuttamaan somessa rehottavaan sanamiekan kalisteluun.
Yhteiskunta on oivaltanut jo kauan sitten, että kansalaisille on opetettava medialukutaitoa. Kannettu vesi ei kuitenkaan kaivossa pysy. Jos henkilöllä ei ole yleisesti hyväksyttyjä käytöstapoja  tai moraalia, hän levittää omaa totuuttaan keinoja kaihtamatta.
Sananvapaus on tulkittu jo monta kertaa uudelleen. Moni muokkaa sananvapaudelle oman sisältönsä, jolla perustelee oman vuodatuksensa oikeellisuuden.
Media-käsite on kenen tahansa sivuston ylläpitäjän käytössä. Päätoimittajat sanovat nyt painokkaasti, että mediaksi itseään nimittävät tahot myrkyttävät yhteiskunnallisen keskustelun ja yhteiskunnallisen ilmapiirin johtamalla yleisöä tahallisesti harhaan valheellisilla viesteillään. Päätoimittajien mielestä hyvän maun ja soveliaisuuden rajat on jo aikaa sitten ylitetty.
Yhteiskunta maksaakin vielä kalliin laskun seurauksista, joita muun muassa sosiaalinen media on kansalaisille aiheuttanut. Erityisesti pöydälle olisi nostettava yksilöihin kohdistuneet hyökkäykset.
Suuri joukko ihmisiä on suu auki ja kysyy, miten tässä kävi näin hullusti.
Runsas vuosikymmen sitten Ylöjärven Uutiset oli eturivissä, kun paikallissanomalehti alkoi julkaista mielipiteitä vain kirjoittajien nimellä varustettuna. Tuolloin muutamat henkilöt vastustivat nimi vastaan nimi -periaatetta. Vastustajien mielestä nimimerkin suojista olisi pitänyt voida ampua ja lujaa. Perinteikäs ohjesääntö antaa tälläkin kerralla hyvät eväät moniarvoiselle viestinnälle ja sananvapauden vaalimiselle.
Puuttumattomuus on vaivannut jo pitkään suomalaista keskustelukulttuuria.
On hyvä, että perinteinen lehdistö puuttuu vihdoinkin ongelmaan.