Ylisen kirkon palvelukset on pidetty

matti_paakirjoitus_320x194pxlYlisen palvelukeskus hiljenee Ylöjärvellä.
Ensi sunnuntaina on vuorossa Ylisen kirkon sulkeminen. Vuonna 1963 viljamakasiinista tehty pyhäkkö ehti palvella ylisläisiä 52 vuoden ajan.
Ylöjärven evankelisluterilaisen seurakunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra Antero Honkkila pitää Ylisen kirkon käytöstä poistamista eräänä suomalaisen yhteiskunnan ajankuvana. Hän arvioi, että lähitulevaisuudessa maassamme autioituu lukuisia pyhäkköjä. Maaseutumaiset alueet menettävät asukkaansa, ja moni paikallisseurakunta elää taloudellisessa niukkuudessa. Kerran vaivalla ja työllä rakennetuille pyhäköille ei ole käyttöä.
Muun muassa Ylisen palvelukeskuksessa kehitysvammaistyön pastorina työskennellyt Margit Nyman tietää kokemuksestaan, miten merkityksellisiä niin kirkkorakennus kuin hengellinen toiminta ovat olleet ylisläisille. Hänen mielestään kirkko ja sen sanoma nauttivat suurta kunnioitusta.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallintaan kuuluva Ylisen kirkko sulkee ovensa ensi sunnuntaina pidettävän jäähyväismessun jälkeen.

Olisiko mietittävä uudelleen Suomen Kuntavaloa?

Leppäkosken Sähkö ja kahdeksan pirkanmaalaista kuntaa, niiden joukossa Ylöjärvi, käynnistelivät pari vuotta sitten Suomen Kuntavalo Oy:tä, joka olisi ottanut hartioilleen kuntien katuvalaistukset.
Yritysidea virisi kuntia uhanneesta jättilaskusta, joka syntyi EU-direktiivistä. Se määräsi, että elohopeahöyrylamput on korvattava energiatehokkailla valaisimilla. Määräys merkitsi suuria investointeja ja ongelmia kuntien talouden pitämiselle.
Ylöjärveläiset ovat taittaneet peistä viime viikkoina yksityisteiden valaistuksista, jotka ovat olleet kaupungin ylläpitämiä ja rahoittamia. Rahan vähyys on saanut kaupungin tarjoamaan valaistusverkkoja tiekunnille.
Olisiko nyt hedelmällinen hetki palata Suomen Kuntavalon tarpeellisuuteen?
Joko aika olisi kypsynyt uudenlaiselle ajatusmaailmalle katuvalaistuksen järjestämisen suhteen?
Leppäkosken Sähkön toimitusjohtaja Juha Koskinen korosti taannoin useita kertoja, että katuvalaistuksen kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa ja että valaistusratkaisut on hyvä tehdä elinkaarikustannukset huomioon ottaen.
Kuntien tehtävät ovat parhaillaan muutenkin isossa valinkauhassa.