Kun ihminen kuolee, hänen jälkeensä jää maallisen omaisuuden lisäksi nykyään myös erilaista digitaalisessa muodossa olevaa omaisuutta.
Digijäämistöä ovat muun muassa puhelimella, tietokoneella tai pilvipalvelussa olevat tiedostot, tekstit, videot ja kuvat.
Monet palveluista, joita käytämme ovat verkossa, esimerkiksi sähköposti, suoratoistopalvelut ja sosiaalisen median tilit.
On ehkä helppo ajatella, että eihän digijäämistöllä ole kuolemani jälkeen mitään väliä. Ketä kiinnostavat sähköpostini tai Netflix-tilini? Mutta se helpottaa suunnattomasti läheisten tehtävää, joilla on surun lisäksi hoidettavanaan monia eri käytännön asioita hautajaisista perunkirjoitukseen, että digitaalisen jäämistön hoito ja palveluiden sulkeminen on mahdollisimman vaivatonta.
Digitestamenttiin kannattaakin kirjata kuka voi kirjautua käytössäsi olleisiin palveluihin ja mitä haluat hänen niille tekevän. Ja mikä tärkeintä: miten niihin pääsee kirjautumaan.
Suljetaanko somet?
Monikaan meistä ei tiedä mitä kaikkia digipalveluita läheisillä on käytössään olivat ne sitten lehtitilauksia, suoratoistopalveluita, Paypal-tili tai eri pilvipalveluita. Kun tiedot niistä on kirjattu selkeästi yhteen paikkaan käyttäjätunnuksien ja voimassa olevien salasanojen kanssa, omaisten tehtävät helpottuvat huomattavasti.
Tiedot palveluista voi kirjata esimerkiksi vihkoon tai muistitikulle tallennettuun tiedostoon, jonka sijainti on tiedossa uskotulla henkilöllä.
On hyvä miettiä mitä haluaa kuoleman jälkeen tapahtuvan esimerkiksi omille sosiaalisen median tileille. Suljetaanko ne vai jätetäänkö muistosivuiksi? Digitestamentissa voit kertoa läheisillesi mitä haluat tapahtuvan esimerkiksi Facebook- tai Snapchat-tilillesi, kun kuolet.
Kannattaa myös pohtia mitä haluaa tapahtuvan kaikille puhelimessa tai tietokoneella oleville kuville ja dokumenteille. Onko tärkeää, että jollain läheisistä on pääsy tietokoneelle, jonne on tallennettu vuosikymmenien aikana tehtyä sukuselvitystä tai ovatko kaikki yhdistyksen dokumentit ainoastaan sinun koneellasi? Pitäisikö jonkun muun päästä niihin käsiksi, jos kuolet äkillisesti?
Taloudellista varallisuutta sisältävät verkossa olevat tilit, esimerkiksi peli- tai virtuaalivaluuttatilit tulee puolestaan listata perunkirjoitukseen.
Älä sulje liittymää välittömästi
Edesmenneen puhelinliittymää ja sähköpostia ei kannata sulkea välittömästi tämän kuoleman jälkeen.
Puhelinnumeroa ja sähköpostiosoitetta käytetään usein tunnisteena tai varmistuksena eri palveluissa. Näihin saattaa tulla tarkistuskyselyitä, vahvistusviestejä ja kuittauksia, kun edesmenneen käyttämiä eri palveluita suljetaan.
Lähde: Atk Seniorit Mukanetti