Kuka on Vuorentaustan vahvin? Ylöjärvellä kisaillaan pitkästä aikaa amatöörien voimamieskisa, jossa mitataan raakaa voimaa ja äärimmäistä kestävyyttä

Naiset ja miehet pääsevät ottamaan toisistaan mittaa 3. syyskuuta Vuorentaustassa MKO Powergymin järjestämässä vahvamieskisassa. Matalan kynnyksen kilpailu on tarkoitettu ensikertalaisille, jotka kisaavat yhteensä viidessä erilaisessa raakaa voimaa ja kestävyyttä vaativassa lajissa.
Voimamies Jaakko Myllyniemi on kilpaillut vahvamieslajeissa viisi vuotta. Nyt hän järjestää muun Powergymin väen kanssa vahvamieskisaa, johon houkutellaan ensikertalaisia, niin miehiä kuin naisia.

Vahvamies- tai voimamieskilpailut tunnetaan yleisesti järkälemäisistä miehistä, jotka kääntelevät yleisötapahtumissa traktorinrenkaita, vetävät perässään rekkaa ja nostelevat isoja tukkeja.

Todellisuudessa laji sopii kuitenkin kaikille, jotka ovat kiinnostuneita viemään itsensä äärirajoille maksimaalisessa voimantuotossa ja äärimmäisessä kestävyydessä, vakuuttaa voimamiesharrastaja ja lajissa kilpaileva Jaakko Myllyniemi.

– Mielikuva lajista on se, että sitä voi harrastaa, jos pystyy nostamaan 300 kiloa. Oikeasti laji sopii aivan kaiken tasoisille naisille ja miehille. Mutta mukana on silti pientä hulluutta.

Lue myös: Vuorentaustaan syntyi kamppailun ja voimailun symbioosi

Vuorentaustalainen Anu Holopainen treenaa aktiivisesti Vuorentaustan Powergymilla, muun muassa voimanostoa. Vahvamieslajeista hänellä ei ole juuri kokemusta, mutta nyt hän pääsee testaamaan kuntoaan tulevissa salin omissa kisoissa.

Tottijärvellä asuva Myllyniemi on viihtynyt lajin parissa jo viisi vuotta ja treenailee Ylöjärven Vuorentaustassa sijaitsevalla MKO Powergymin voimailusalilla, jossa on kaikki voimamieslajeihin tarvittava välineistö tranktorinrenkaista voimakiviin ja tukkeihin.

Myllyniemen mukaan voimamieslajien harrastamisessa kuitenkin vain mielikuvitus on rajana, sillä lajia voi toteuttaa monella eri tavalla ja erilaisilla välineillä.

– Se on pelkistetty urheilulaji, jossa erilaisia esineitä nostetaan, kannetaan ja työnnetään.

Myllyniemen mukaan tässä piileekin lajin viehätys, sillä se ei vaadi hifistelyä. Laji tarjoaa jatkuvaa itsensä haastamista ja auttaa kehittymään myös muissa voimailulajeissa.

Voimamieslajien harrastamisen tulokset näkyvät nopeasti myös arkielämässä.

– Kaikista voimailulajeista vahvamieslajeissa esineet ovat lähimpänä arkielämää. Laji on auttanut arjessa, kun yhtäkkiä kauppakassit ja sylissä kannettava lapsi tuntuvat kevyiltä. Tietty plussaa on myös se, että lajin harrastajat saavat syödä enemmän, Myllyniemi naurahtaa.

Lue myös: Vuorentaustan Powergym – ei ihan tavallinen punttisali

Yksi kisalajeista on merimieskävely, jossa painoilla lastattua telinettä kuljetetaan harteilla määrätty matka mahdollisimman nopeasti.

Kisassa mitellään viidessä lajissa

Myllyniemi ja muu MKO Powergymin väki järjestävät syyskuun alussa Vuorentaustan vahvin -vahvamieskilpailun, joka on tarkoitettu keltanokille.

Kisoissa on oma sarjansa sekä miehille että naisille. Myllyniemi toivoo, että kisa houkuttelisi pienen lajin pariin uusia harrastajia ja erityisesti naisia.

Kisaan on ilmoittautunut jo powergymiläinen, vuorentaustalainen Anu Holopainen, jolla on pitkä kuntosali- ja voimanostotausta. Voimamieslajeista hänellä ei ole juurikaan kokemusta.

– Tämä on kivaa vaihtelua ja ajattelin lähteä kilpailuun testaamaan omaa kuntoani. Maastaveto tulee varmasti olemaan kisalajeista vahvin itselleni, Holopainen pohtii.

Maastavedon lisäksi Vuorentaustan vahvin -vahvamieskilpailussa kisaillaan neljässä muussa lajissa, joita ovat tukkipunnerrus, merimieskävely, painon kannatteleminen sivukahvoilla ja hiekkasäkkien lastaus. Yleisöä mahtuu paikalle kisaa seuraamaan ainakin 50 hengen verran.

MKO Powergymin omistaja, itsekin Ylöjärven aikanaan voimamieskisat voittanut Mikko Korpeinen sanoo, että Ylöjärvellä ei ole järjestetty vahvamieskisoja vuosikausiin.

– Järjestimme vahvamieskisoja Ylöjärven markkinoiden yhteydessä 2010-luvulla, mutta sitten järjestäjät päättivät, etteivät kisat sovi enää markkinoiden konseptiin.

Voimailun pyhättöön Powergymille kisat sopivat kuitenkin kuin nyrkki silmään. Salille havitellaan myös voimanoston arvokisoja.

– Meillä on hakemus vetämässä voimanostojen MM-kisojen järjestämisestä, Korpeinen paljastaa.

Vuorentaustan vahvin -vahvamieskilpailun lajit:

1. Tukkipunnerrus: Tukkipunnerruksessa tukki punnerretaan lattialta pään päälle suorille käsille mahdollisimman monta kertaa 60 sekunnin aikana. Naisilla paino on 40 kg, miehillä 80 kg.

 

2. Maastaveto nousevalla kuormalla: Naisilla aloituspaino on 100 kg ja kuormaa korotetaan aina 10 kg kerrallaan. Miehillä aloituspaino on 150 kg ja kuormaa korotetaan aina 20 kg kerrallaan.

 

3. Merimieskävely: Merimieskävelyssä kuljetetaan mahdollisimman nopeasti 2 x 15 metrin matka painoilla lastattua telinettä. Naisilla kuljetettava paino on 120 kg, miehillä 220 kg.

 

4. Painon kannattelu sivukahvoilla: Tässä lajissa jotakin painavaa esinettä kannatellaan paikallaan molemmilla käsillä mahdollisimman pitkään. Naisilla paino on 60 kg per käsi, miehillä 100 kg per käsi.

 

5. Hiekkasäkkien lastaus: Hiekkasäkin lastauksessa hiekkasäkki nostetaan maasta, minkä  jälkeen se kannetaan ja lastataan tasolle tai sen yli. Naisilla säkin paino on 40-70 kg, miehillä 80-100 kg.