Jasmin Khadar haluaa leivonnaisista elämäntyönsä ja kokeilee yrityksessään, voisiko unelma toteutua.
Lukiosta valmistunut Jasmin Khadar, 19, pitää paraikaa eräänlaista välivuotta opinnoista ja kokeilee, voisiko hän elättää itsensä leivonnaisilla.
Khadar pisti pystyyn 4H-yrityksensä Bismillah Cakesin kesäkuussa, ja hyvin sujuu, ainakin toistaiseksi.
– Minulla on mennyt todella hyvin. Olen leiponut esimerkiksi yksiin häihin ja tehnyt hääkakun. Olen hoitanut myös yo-juhlat ja yritystapahtumia. Minulla on ollut välillä kiirettäkin ja olen päässyt leipomaan joka viikko.
Khadar tekee lähinnä suosikkejaan macaronseja, kreemikakkuja ja kuppikakkuja.
– Leivon pääasiassa makeita herkkuja, mutta jotkut asiakkaat tykkäävät, että teen myös suolaisia. Niinpä leivon myös kasvis- ja lohivoileipäkakkuja ja piiraita.
Haaveena leipomo tai kahvila
Nuori yrittäjä puhuu leipomisesta todella intohimoisesti. Hän aloitti leivonnaisten teon kunnolla jo 10-vuotiaana.
– Aloin katsella YouTube-videoita jo pienenä ja noin 10-vuotiaana aloin harjoitella erilaisia tekniikoita ja tapoja ja parantelin reseptejä. Kun valmistuin lukiosta, otin asian unelmakseni ja aloin toteuttaa sitä.
Khadarin lopullinen haave on oma kahvila tai leipomo. Unelmansa toteuttamisen Khadar aloitti 4H-yrityksestä.
– 4H-yritys on helppo tapa nuorelle kokeilla yrittäjänä olemista.
Leipomuksiaan hän tekee kotonaan Ylöjärvellä.
– Kotini on rekisteröity elintarvikehuoneisto.
Macarons-reseptiä hiottu vuosi
Jasmin Khadarin suosikkileivonnainen on tällä hetkellä kuppikakku, sillä hän nauttii erilaisten kuorrutteiden tekemisestä.
– Kuppikakuissa minua kiinnostaa pursottaminen. Tekniikoita on tuhansia ja päälle voi laittaa esimerkiksi nonparelleja tai lehtikultaa. On tekijästä kiinni, kuinka luova haluaa olla.
Toisaalta macaronsit ovat Khadarin mielestä vielä kauniimpia kuin kuppikakut.
– Niitä on uskomatonta tehdä. Vaikka olen harjoitellut, niissä on vaikea onnistua. Olen parannellut reseptiä nyt vuoden ajan, mutta vieläkin välillä tulee virheitä, vaikka pyrin aina pitämään ikkunat kiinni ja mittaan ainekset grammalleen. Ikkunat kannattaa pitää kiinni ilmankosteuden tähden. Se vaikuttaa leipomiseen.
Khadar käyttää macaronseissaan lukuisia eri makuja, kaikkea mahdollista, kuten esimerkiksi valkosuklaata, mansikkaa, persikkaa, pistaasia, vaniljaa ja kinuskia.
– Kuuntelen myös asiakkaiden toiveita.
– Mietin joka päivä uusia makuja ja tekniikoita ja sitä, miten parantaisin asiakkaan kokemusta.
Marenki-voikreemiä on helppo muotoilla
Khadarin kreemikakut taas eroavat tavallisista kermakakuista siten, ettei hän käytä vispikermaa, vaan sveitsiläistä marenki-voikreemiä.
– Se pysyy hyvin kasassa eikä sula helposti. Kreemi on hieman eri makuista eikä yhtä kevyttä kuin vispikerma, mutta pysyy jämäkkänä.
Täytteeseen tulee esimerkiksi kuohukerma-mascarponea ja asiakkaan valitsemaa makua.
Hillot yrittäjä tekee itse, jolloin niistä ei tule liian makeita.
Jasmin Khadar kertoo saaneensa asiakkailta hyvää palautetta.
– Olemme saaneet tosi hyvää palautetta ja juhlien osallistujia on kysyneet syötävää omiin juhliinsa. Sana kiertää nopeasti.
Khadar toimii yrityksessään yksin, mutta kiireaikoina apuna on apulainen.