Vai ei kouluissa kiusata?

matti_paakirjoitus_320x194pxlTampereen kaupunkiseudun nuorisokysely nostaa selkeästi päivänvaloon koulukiusaamisen yleisyyden nimenomaan Ylöjärvellä.
Ylöjärven kaupungin nuorisotyön koordinaattori Riikka Majuri pitää selvityksen ikävänä yllätyksenä sitä, että Ylöjärvellä on muuhun Tampereen seutukuntaan verrattuna selvästi eniten koulukiusaamista.
Kysely selvitti myös paikat, joissa nuoret kohtaavat kiusaamista. Vastausten mukaan juuri koulut ovat kiusaamisen tyyssijoja. 13–15-vuotiaista yläkoululaisista jopa 26,4 prosenttia kokee joutuneensa sanallisen kiusaamisen kohteeksi.
Ylöjärvellä koulukiusaaminen on noussut isosti esille tasaisin välein viime vuosien aikana. Vallitsevaksi yleiskuvaksi on muodostunut käsitys, jonka mukaan paikallinen koulukiusaaminen ei eroa muiden paikkakuntien tilanteesta.
Asian kanssa painimaan joutuneet ylöjärveläiset vanhemmat ovat eläneet pelon ja surun hetkiä epätoivoisuudessa, kun heidän esille ottamaansa ongelmaa ei ole otettu riittävän vakavasti. Koulukiusaamistapaukset on leimattu herkästi tavallisiksi nuorten koheltamisiksi.
Tampereen kaupunkiseudun kuntien nuorisopalvelut ansaitsevat kiitoksen paneutumisestaan vakavaan ongelmaan. Nyt on keskustelupöydässä kovaa faktaa.
Ylöjärven koulutoimen on paneuduttava kiusaamisen kitkemiseen erityisellä jämäkkyydellä.

Millä sijalla Ylöjärvi on?

EPSI Finland julkaisi eilen tiistaina Kuntarating 2014 -tulokset, jotka suitsuttavat voimakkaasti Pirkkalaa sekä Tamperetta.
Miksi Ylöjärvi ei löydy top 10:n joukosta?
EPSI Rating tutkii vuosittain kansalaisten tyytyväisyyttä kunnallisiin palveluihin.
Pirkkala saa valtakunnallisen vertailun korkeimmat tyytyväisyyspisteet. Pirkkala oli  vuoden 2013 tutkimuksessa hienolla hopeatilalla.
Tampere nappasi suurten kaupunkien kärkipaikan.
Miten ylöjärveläiset ovat arvostaneet kaupunkinsa tuottamia palveluja?
Ylöjärvi löytyy 22. sijalta tuloksella 69,2. Ratingin tekijän mielestä Ylöjärven sijoitus ankkuroi paikkakunnan välttävän/tyydyttävän kategoriaan.
Tampereen kaupunkiseudun kunnista Lempäälä on kahdeksannella sijalla, Nokia 24. sijalla sekä Kangasala 29. sijalla.
Myönteistä on se, että kaikki Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat Suomen keskiarvon yläpuolella.
Kuntarating 2014 tarjoaa päätöksentekijöille kelvollisen työkalun ratkoa Ylöjärven haasteita.