Ylöjärven kaupungin sivistysjohtaja Matti Hurstin mukaan nykyinen ”aktiivimalli kakkonen” on turhan tiukka määräaikaisille opettajille.
Toukokuun alussa astui voimaan useita lakimuutoksia, jotka muodostavat työnhakijan uuden asiakaspalvelumallin, jota on kutsuttu myös ”aktiivimalli kakkoseksi”. Mallin tarkoitus on parantaa työllistymistä entistä yksilöllisemmällä palvelulla.
Nykyisen mallin mukaan, jos työntekijä jää työttömäksi on hänellä velvoite hakea työpaikkaa. Käytännössä työnhakijan täytyy hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa tai ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan. Malli toimii samoin kaikilla työttömillä työnhakijoilla, ei vain opettajilla.
Ylöjärven sivistysjohtaja Matti Hurstin mielestä malli on kuitenkin turhan tiukka määräaikaisille opettajille.
Hursti selventää erityisesti määräaikaisten opettajien tilannetta. Opetusala ei kuulu perinteisen vuosiloman piiriin eli opettajat eivät voi valita tai toivoa loma-aikojaan, kuten muilla aloilla. Opettajilla on poikkeuksetta kesäkeskeytys.
Määräaikaisille opettajille tehdään usein työsopimus alkamaan, kun lukuvuosi alkaa elokuussa ja loppumaan, kun lukuvuosi loppuu kesän kynnyksellä. Jos sijaisuus jatkuu syksyllä, myös työsopimus jatkuu syksyllä. Sopimus siis puretaan kesäkuukausien ajaksi.
Aktiivimallin työnhakuvelvoite koskee myös sellaisia määräaikaisia opettajia, joiden työsopimus jatkuu syksyllä tai joille on laadittu uusi työsopimus syksylle.
–Mielestäni kuulostaa oudolta, jos sitä noin tiukasti tulkitaan. Se menee aika hankalaksi. Jos opettajalle on tiedossa syksylle töitä, niin en ymmärrä miksi pitää kesäkeskeytyksen aikana hakea töitä. Eihän opettajille ole kesäisin töitä, Hursti kommentoi.
Ylöjärvi kulkee palkkauksessa ”kultaista keskitietä”
Se, maksetaanko määräaikaisille opettajille kesäkeskeytyksen ajalta palkkaa, on kuntakohtainen päätös. Opettaja-lehden vuoden 2020 kesäkuun numerossa kirjoitettiin monen kunnan maksavan kesäkorvauksen määräaikaisille opettajille.
Hurstin mukaan äitiysloman, hoitovapaan tai opintovapaan tapauksessa virassa oleva opettaja palaa lähes poikkeuksetta töihin kesän ajaksi, jolloin hänelle maksetaan kesäkorvaus.
–Opettajien virkaehtosopimus mahdollistaa näiden opettajien palaamisen töihin. Etuoikeus on annettu vakituisille viranhaltijoille. Tämä ei tunnu oikeudenmukaiselta, mutta minkä teet, kun asiat on sovittu keskusjärjestötasolla näin, Hursti sanoo.
Kaikissa muissa määräaikaisuuden laaduissa on kunnilla harkintavaltaa. Hurstin mukaan Ylöjärven kaupunki menee asiassa ”kultaista keskitietä” ja maksaa kesäkorvauksen tapauskohtaisesti.
–Jos meille tulee opettaja tarve, esimerkiksi siksi, että koulussa on oppilasmäärä noussut, otamme hänet ensin määräaikaisesti töihin. Jos opettaja tulee elokuussa töihin, niin kyllä me palkkaamme hänet sitten koko lukuvuodeksi, jolloin maksamme kesäkorvauksenkin, Hursti kertoo.
–Jos opettaja jää esimerkiksi edellisen vuoden joulukuussa eläkkeelle, mutta laitamme työnhakuilmoituksen myöhemmin keväällä ja virka täytetään vasta elokuun alussa, emme maksa kesältä korvausta, Hursti sanoo.
Asia ei ole mustavalkoinen
Asia ei kuitenkaan ole aivan mustavalkoinen. Koska kesäkorvauksen maksamispäätös on kuntakohtainen, tulisi asiassa ottaa huomioon moni seikka, esimerkiksi kunnan taloudellinen tilanne.
–Kyllähän tietenkin, jos puhutaan isoista työnantajista, niin sillä on aika iso taloudellinen merkitys, maksetaanko kesän palkka vai ei. Pienemmissä kunnissa, joissa volyymit ovat pienemmät ei näin välttämättä ole, Hursti kertoo.
Kunnat ovat asiassa eri tilanteessa. Ylöjärven osalta Hursti sanoo, ettei kaupungilla ole ollut talousnäkökulmaa asiaan pitkään aikaan.
–Jotkut suomalaiset pienet kunnat käyvät jatkuvaa eloonjäämistaistelua. Kunnat saattavat hakea jatkuvasti säästöjä joka paikasta ja nämä tilanteet voivat pakottaa siihen, että yritetään sitten säästää määräaikaisten opettajien kesäajan palkoista.
Paljon määräaikaisia työsuhteita
Koulumaailmassa syntyy lukemattomia määriä määräaikaisia työsuhteita. Hurstin mukaan opettajia palkataan paljon esimerkiksi hanketyöhön, jolloin pitää hankkia sijainen hoitamaan hanketyössä olevan opettajan opetustyö.
Ylöjärvellä on ollut viime lukuvuonna noin 40 määräaikaista opettajaa eli kymmenen prosenttia kaikista vajaasta 400 opettajasta on ollut määräaikaisia.
Hurstin mukaan Ylöjärven kaupunki yrittää vakinaistaa määräaikaiset opettajat, jos vain mahdollista.
Hurstin mukaan tulee myös muistaa, että opettajalla voi oikeasti loppua esimerkiksi hoitovapaa toukokuun loppuun, jolloin hän oikeutetusti palaa töihin. Jos kuitenkin opettajan hoitovapaa jatkuu kesän jälkeen, ei hänelle Hurstin mukaan tulisi maksaa kesäkorvausta, jos on jo tiedossa, että opettaja ei palaa syksyllä töihin.
–Muuttaisin hoitovapaan ja opintovapaan mahdollisuutta siten, että sijaisille maksettaisiin palkka.