Pelivälitunnit otettava käyttöön kaikissa kouluissa

matti_paakirjoitus_320x194pxlVeittijärven koulu kunnostautuu kouluviihtyvyyden, yhteisöllisyyden, sosiaalisten taitojen kehittämisen sekä kiusaamisen vähentämisen edelläkävijänä.
Rehtori Satu Lahtinen ja koulunkäynnin ohjaaja Eija Kondelin ovat ideoineet ja kehittäneet pelivälitunnit, jotka jo kuukausien ajan ovat koonneet kymmenet koululaiset touhuamaan perinteisten lautapelien ääressä.
Veittijärven koulun hankkimat kokemukset ovat erittäin myönteisiä ja kannustavia.
Koulunkäynnin ohjaaja Eija Kondelin korostaa, että pelivälitunneilla vallitsee rauha ja järjestys, vaikka liikuntasali täyttyy koulutytöistä ja -pojista. Paikalla on tavallisesti noin 150 pelaajaa.
Veittijärven koulu kumoaa vahvana elävän väitteen, jonka mukaan nykylapset eivät olisi kiinnostuneita perinteisistä peleistä.
Kun lapset saavat mahdollisuuden, he innostuvat niin Afrikan tähdestä kuin tammestakin.
Veittijärven koulun malli osoittaa, että lapset haluavat toimia porukassa. Inspiroivat pelit tarjoavat luontevat eväät elämän perustaitojen kartuttamiseen.
Eija Kondolin tekeekin hyvää ruohonjuuritason työtä, kun hän käy kertomassa eri kouluilla pelivälitunneista. Hyväksi koettu toiminta on aloitettava jokaisessa opinahjossa. Hanke ei saa kaatua esimerkiksi pelien hankintaan tarvittavien rahojen puutteeseen.
Veittijärven koulun kehittämä toiminta herättää taatusti myös valtakunnallista kiinnostusta.

Nylanderin tärkeät terveiset

Yrittäjä Heikki Nylander johti Ylöjärven evankelisluterilaisen seurakunnan kirkkovaltuustoa kahdeksan viime vuotta. Mies ei asettunut enää ehdolle marraskuisissa kirkollisvaaleissa, koska hän halusi tehdä tilaa uusille vastuunkantajille.
Pitkäaikaisella kirkkovaltuuston veturilla on terveisiä kaikille paikkakuntalaisille. Hän vetoaa esimerkiksi sen puolesta, että ylöjärveläiset ottaisivat oikea-aikaisesti selvää siitä, missä kaikkialla he kohtaavat kotiseurakuntansa tuottamia palveluja.
Nylander pelkää tilannetta, jossa niin sanotusti kakka on jo päässyt housuihin.
Jos seurakunnan taloudelliset voimavarat katoavat, se joutuu turvautumaan toimintojensa uudelleen arviointiin. Vähällä rahalla ei pystytä pitämään yllä runsasta ja monipuolista  toimintaa. Kun lappu sitten joudutaan laittamaan jollekin ovelle, käyttäjät ihmettelevät ja moittivat supistusta. Moni tokaisee, ettei tiennyt kyseisen palvelun olleen seurakunnan toteuttamaa.
Juuri nyt on heräämisen aika.

Comments are closed.