Kylmyys ja yöpakkaset hidastavat kevään etenemistä ja lykkäävät kasvukauden alkua

Kevät on alkanut viileänä. Kevään etenemistä hidastavat yöpakkaset sekä pitkään jatkunut kylmyys. Tämä vaikuttaa kasvukauden alkuun.

Talvi oli lähes koko maassa luminen ja tämän vuoksi routaa ei ole maassa paljoa. Kun säätila lämpenee, niin peltotyöt voivat käynnistyä nopeasti.

– Kasvukausi on hieman myöhässä aikataulusta, mutta jos säätila lämpenee nopeasti, niin pellot kuivuvat nopeasti kylvökuntoon. Yöpakkasten aikaan kannattaa hyödyntää peltojen parempaa kantavuutta syysviljojen lannoituksessa, kasvintuotannon toimialapäällikkö Juha-Matti Toppari ProAgriasta sanoo.

Syysviljojen kunto on vielä hieman epäselvä, mutta ainakin kumina ja ruis näyttävät selvinneen kohtalaisen hyvin talvesta. Syyskasveja suojeli paksu lumipeite, joka suojasi kasveja talven kovilta pakkasilta.

ProAgria Keskusten Liitto käynnistää valtakunnallisen kasvutilannetiedotuksen ensi viikolla.