YIlves otti kaksi askelta kohti Futsal-Liigan finaaleja – Senni Viren löi alkutahdit

Naisten Futsal-Liigan välierävaihe alkoi Ylöjärven Ilveksen osalta kahdella ottelulla Raisio Futista vastaan kotikentällä. Lauantain tiukan 5–3 (1–0) -tulokseen päättyneen ottelun jälkeen sunnuntainen kohtaaminen sujui ylöjärveläisiltä jo vahvemmin ja voitto irtosi selvästi tuloksella 6–1 (2–1).

Toisessa välieräparissa HIFK-Ilves FS helsinkiläiset ottivat myöskin kahdella voitolla vahvan otteen finaalipaikasta.

Lauantaina tiukka vääntö

Ilman sairaslistaa ensimmäiseen välieräotteluun päässyt YIlves lähti peliin Emiilia Syväsen toimiessa maalivahtina. RaiFu oli myös matkassa ilman merkittäviä kokoonpano-ongelmia Eveliina Koskelan vartioidessa totutusti raisiolaisten maalia.

Kotijoukkueen Tilda Pyykkönen on vieraiden Iina Hämäläisen tarkassa vartioinnissa. (Kuva: Esa Norvia)

Ensimmäisessä välieräottelussa tahti muuttui totaalisesti verkkaisesta puolivälieräsarjasta. Vastakkain oli nyt kaksi korkealta prässäävää ja tulivoimaista joukkuetta. Huikeita tilanteita vuoristoradan tapaan nähtiin tauotta.

Ensimmäinen jakso eteni vauhdikkaana ja kotijoukkueen hallitessa maalitilanteita. Vierasjoukkueen puolustaessa tiiviisti, ei maalipaikoilla kuitenkaan mässäilty, vaan pallo päätyi usein lieviin ohilaukauksiin. RaiFu sai toisella kymmenminuuttisella rohkeutta vastahyökkäyksiinsä ja peli tasaantui. Tultaessa jo jakson viimeiselle viisiminuuttiselle sai YIlves vihdoin maalitilinsä auki hyökkäyspään rajapotkun jälkitilanteesta.

Pallo pelattiin kymppiin Senni Virenille, jolle avausmaaleja on kevään otteluissa kirjattu useita. Ajassa 14.24 tykitti Viren maalin takanurkkaan kovan vasurin ja pallokin meni vaihtoon samalla. Ennätysmäinen kotiyleisö sai vihdoin ruokaa maalinälkäänsä.

Senni Virenin tykki on jälleen puhunut ja verkot pullistelevat. (Kuva: Esa Norvia)

RaiFun kova rynnistys jatkui maalin jälkeen ja kotijoukkueen virhetilikin täyttyi pian. Vierasjoukkueen virhetili täyttyi vasta viimeisellä jaksominuutilla, jolloin myös heidän valmennustaan muistettiin keltaisella kortilla. Kiihkeätunnelmaiset loppuvaiheet eivät kuitenkaan murtaneet kotijoukkueen puolustusta, vaan tauolle päästiin YIlveksen niukassa johdossa.

Toiselle jaksolle saatiin hyvä tunnelma alkusekunneista lähtien. Jo ajassa 20.15 kaivettiin pallo Koskelan takaa Senni Virenin sipaistua viisitoistametrisen kaukolaukauksen vasemmalta laidalta. Kuitti tuli avausminuutin juuri täytyttyä ajassa 21.01. Nuorisomaajoukkueessakin esiintynyt Stella Enwena iski upean kärkkärin laidalta päätyrajan tuntumasta. Pallo osui ylärimaan kimmoten alas maalin takatolpan juureen.

Todellinen playofftaistelu levisi myös vaihtopenkkien puolelle, jossa jakson toinen viitonen kerrytti valmentajille kolme keltaista korttia. Ottelun vauhdissa koville joutuneet tuomarit jakoivat kuitenkin tasapuolisesti tuomioitaan.

YIlveksen johtoasema piti, kunnes koittivat ottelun synkät sekunnit. Ajassa 28.27 palkittiin vierasjoukkueen kova rynnistys, kun Ella Mäki yllätti Syväsen päätyrajan tuntumasta etunurkkaan survotulla maalilla. Lisää kylmää vettä kotijoukkueen niskaan satoi, kun Enwenan läpiajo sivurajalla johti ajassa 28.48 Iines Fagerin ohjaamaan maaliin etutolpalta. YIlves oli näin menettänyt johtoasemansa ja joutunut takaa-ajajaksi.

RaiFu jatkoi edelleen kovaa prässiään. Tila ja aika oli kotijoukkueelta viety. Yletön into prässätä johti ajassa 30.41 Amalia Aarnion ulosajoon toisen varoituksen myötä. Molempien joukkueiden virhetilit olivat myös tästä eteenpäin täynnä. YIlves ei kuitenkaan saanut hyödynnettyä ulosajoa seurannutta ylivoimatilannetta.

Näytti, että vieraiden tiivistyvä puolustusmuoto kykenisi hyydyttämään kontrolloidut maalintekoyritykset, kunnes sateentekijä vihdoin löytyi. Ajassa 37.41 laukoi Esra Erden rajapotkun jälkeisen syötön ykkösellä parketin pintaa pitkin maalin takanurkkaan lähes keskiympyrästä. Tasoittava maali lienee yksi Erdenin uran makeimpia. YIlves sai tasoituksesta luonnollisesti paljon lisävirtaa, muttei hyvistä yrityksistä huolimatta onnistunut lisämaalin teossa varsinaisella peliajalla.

YIlves näytti jatkopelissä vahvuutensa

Kaksi kertaa viisi minuuttinen jatko-ottelu oli siis edessä. Molemmat joukkueet hyökkäsivät vimmatusti ja maalivahdit avasivat peliä pitkillä riskittömillä heitoillaan. Tempo oli kova.

Rosa Maria Sirenin tulisieluinen pallonriisto RaiFun maalin edustalla johti ajassa 42.08 kotijoukkueen johto-osumaan. Varma sijoitus verkon perukoille osoittautui ottelun voittomaaliksi. Vieraat eivät saaneet ylivoimapeliään käyntiin YIlveksen onnistuessa rikkomaan kuviot. Ajassa 49.59 puski Mia Pajunen vielä Syväsen pitkän avauksen maaliin sinetiksi YIlveksen tärkeälle avausvoitolle välieräsarjassa.

Kolme kertaa kympin pisteelle kiikutettu pallo ei näistä tilanteista johtanut maaleihin, vaikka sankarin viitta oli tarjolla ilman häirintää. Ensimmäinen ottelu sisälsi myös useita tilanteita, joissa tyhjä maali oli enää laukojan edessä. Joko maalivahdin gamesaver tai epäonninen viimeistely jätti tilastokirjauksen syntymättä. Nämäkin kuuluvat peliin, jossa hermopaine saa normisuorituksesta ihan jotain muuta, kuin kliinisen lopputuloksen.

YIlveksen puolustus tiivistyi sunnuntaina

Toiseen viikonlopun otteluun YIlves muutti kokoonpanojaan Jenni Häklin ja Mia Pajusen jäätyä sivuun avauspelin jälkeen. Maalille asteli nyt Helena Unkuri, jolla oli taas oiva paikka antaa näyttöjä katsomossa tarkkailleelle maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitiselle. Raisiolaisilta oli sivussa Amalia Aarnio saatuaan ensimmäisessä ottelussa punaisen kortin.

Helena Unkuri estää heittäytymisellään Tiiu Lehtosen maalintekoaikeet. (Kuva: Esa Norvia)

Ensi jakso alkoi molemmilta joukkueilta korkean prässin taktiikalla. Peli aaltoili päästä päähän ja paljon erikoistilanteita nähtiin purkupallojen suuntauksen ollessa surutta kentältä pois. YIlves sai otetta itselleen ja aloitti maalinteon ajassa 3.26. Kenellekään ei enää ollut yllätys, että Senni Viren oli jälleen tehnyt ensimmäisenä tuhojaan laukomalla vasurillaan verkon tötterölle.

Minuutin kuluttua ajassa 4.30 tykitti Siiri Kurppa rajapotkutarjoilun maalin etutolppaa hipoen poikkiputken alle. Harmillista kuittia ei tarvinnut kauaa odotella. Raisiolaisten pivotpelaaja Ella Mäki pyörähti pian maalialueen kaarella ja laukoi voimalla pallon ohi Unkurin. Maali syntyi ajassa 4.47. Näissä lukemissa ottelu eteni aina jakson loppuun asti jättäen lopullisen ratkaisun toisen jakson osalle.

YIlves aloitti toisen jakson vahvasti ja maalijyvää molemmissa otteluissa hakenut Tilda Pyykkönen iski tärkeän maalin. Ajassa 23.28 kahdeksasta metristä keskisektorista lauottu maatiainen yllätti maalia vartioineen Eveliina Koskelan.

Ella Lehtonen on tehnyt maalin ja yleisökin ottaa tilanteesta ilon irti. (Kuva: Esa Norvia)

RaiFu viritteli kiriään, muttei kyennyt saamaan palloa varmaotteisen Unkurin taakse. Tasaisen vahvasti pelannut kotijoukkue sai korkean prässipelinsä kautta pallon Ella Lehtosen eteen maalialueen kaarelle. Lehtonen laukoi ajassa 30.37 pallon Koskelan längistä maaliin. Lehtosen maali taisi upota myös vastustajan korvien väliin. Niin vahvasti kotijoukkue otti pelin pian haltuun, ettei lopulta ollut yllätys, kun tulostaululla käytiin pari kertaa lisäämässä maalilukemaa.

Heidi Linjamaa näytti vuorostaan pivotpaikan pyörähdystaitoaan ja laukoi ajassa 37.56 pallon vieraiden maaliin. RaiFu ei onnistunut saamaan ylivoimapelilläkään muutosta maalisaldoonsa, mutta kotijoukkue onnistui vielä kerran. Upea torjuntapäivä sai sinetin Helena Unkurin osuessa kaaripallolla tyhjään RaiFun maaliin ajassa 38.40.

Lisämaaleja ei ottelussa nähty. Kahdella välieräottelun voitolla YIlves petasi itselleen vahvat asemat ensi viikonlopun vierasotteluihin. Kolmella voitolla etenee finaalipeleihin.

Päävalmentaja Vesa Parviainen oli ottelun jälkeen huojentunut.

– Uskomaton jengi, täytyy sanoa. Ekassa matsissa noustiin hengen voimalla voittoon. Toisessa kontrolloitiin peliä paremmin ja tulos oli loistava. Maalintekijöitä löytyi meiltä taas monta. Myös Unkuri oli eliittiluokkaa. Otetaan aika kevyesti tuleva viikko ja parannellaan mustelmat. Nollista aletaan taas vajaan viikon päästä ja voittoa tietysti haetaan. Asetelma on toki hyvä, mutta matka on vielä kesken, Parviainen sanoi.

YIlveksen seuraavat ottelut pelataan siis Raisiossa lauantaina 13. huhtikuuta ja sunnuntaina 14. huhtikuuta. Sinne on fanibussikin lähdössä, joten halukkaat voivat lähteä katsomaan peliä paikan päälle.

ANTTI REPONEN

Katso maalikooste ensimmäisestä välieräottelusta

Katso maalikooste toisesta välieräottelusta