Eihän ajokorttisi ole päässyt vanhentumaan? –  Vastuu päivittämisestä on haltijalla, kuorma-autokortin omistajan täytyy reagoida jo 50-vuotiaana

Tiedätkö mihin asti ajokorttisi on voimassa, tai pitääkö sinun hankkia lääkärintodistus pitääksesi ajolupasi voimassa?

Kaupan pihaan Volvollaan kaartava Matti Grönberg hymyilee ja tunnustaa, ettei muista tarkkaan, mutta uskoo ajolupansa olevan voimassa, kuten onkin. Kun henkilö täyttää 65 vuotta, ajokortista tulee määräaikainen ja ajolupa on uusittava lääkärintodistuksella viiden vuoden välein. Grönberg on täyttänyt 66 vuotta. Koska Grönbergillä kortti on voimassa, tulee tuo tarkastusikäraja vastaan, kun hän täyttää 70 vuotta.

– En muistanut tarkkaan, miten nuo ikärajat menevät, mutta moni itseäni hieman vanhempi ystäväni ja veljeni ovat jo puhuneet lääkärintodistuksen tarpeesta.

Varsin hyvin tunnetaan 70 vuoden ikäraja, jonka koittaessa ajokortin uusinta vaatii lääkärintodistuksen ajokunnosta. Tämä ikäraja koskee suurinta, ryhmän 1 ajo-oikeuksia, eli käytännössä henkilöauton ja moottoripyörän ajolupia. Myös Grönbergin ABE-ajokortti kuuluu tähän ryhmään.

Lääkärintodistusta ei kuitenkaan tarvita, jos haet uuden 1-luokan ajokortin ennen kuin täytät 70-vuotta. Tästä tulee muistutus Traficomilta joitakin kuukausia ennen ikärajaa. Jos sinulla on voimassaoleva passi tai henkilökortti, sen kuva löytyy poliisin järjestelmästä, etkä tarvitse uutta kuvaakaan.

Matti Grönbergillä, 66, on ABE-ajokortti, jonka ikätarkistus tulee vastaan 70 vuoden iässä. Kuva: Seppo Kummala

Vähemmän tunnettu on sen sijaan ryhmään 2 kuuluvien ajo-oikeuksien varhennetut ikärajat. Tähän korkeampaan ajo-oikeusluokkaan kuuluvat kuorma-auton ja linja-auton kuljettamiseen oikeuttavat ajokorttiluokat, eli C:n tai D:n sisältävät ajokortit. Niiden uusimiseen täytyy toimittaa lääkärintodistus ensimmäisen kerran kun kortin haltija täyttää 45 vuotta.

Uudistus astui voimaan vuonna 2013, sitä aiemmin C- tai D-kortin saaneilla lääkärintodistus tarvitaan 50-vuotiaana ja siitä eteen päin viiden vuoden välein. 68-vuotiaasta eteen päin vaaditaan ryhmän 2 ajo-oikeuden säilyttämiseen laajennettu lääkärintarkastus ja kortti täytyy uusia kahden vuoden välein. 65-vuotiaana kortin uusineella tämä tulee eteen 70-vuotiaana, kun viisivuotisen ajoluvan määräaika päättyy.

Kuorma-autokorttien määrä vähenee, sillä raskaan kaluston kuljettamiseen hankittavien lupien sääntöjä on kiristetty. Vuoden alussa Suomessa kuorma-autokortin haltijoita oli 718 029. Vielä kymmenen vuotta sitten C-kortti oli 887 732, eli keskimäärin kuorma-autokortit ovat vähentyneet viimeiset kymmenen vuotta noin 17 000 kortin vuositahdilla.

Vähenemiseen suurin syy on luonnollisessa poistumassa, kun iäkkäämmillä kuljettajilla oli uusia kuljettajia useammin myös kuorma-autokortti. Yksi muutosta lisäävä tekijä on myös ikätarkastukset. 50 vuotta täyttävälle Traficomilta tulee muistutus kotiin lääkärintodistuksen toimittamisesta poliisille noin kolme kuukautta ennen merkkipäivää. Lääkäriltä tulee saada todistus ajokyvystä, jotta kuorma- tai linja-autokortti pysyy voimassa. Lääkärintodistus on toimitettava poliisille kahden kuukauden kuluessa siitä, kun ikäraja tulee täyteen. Todistuksen poliisille voi toimittaa lääkäri suoraan poliisille tai sen voi viedä itse poliisiasemalle.

C-luokan ajokortin voi itse pudottaa B-luokkaan, jolloin lääkärintodistuksen tarve ajoluvan uudistamiseksi siirtyy myöhemmäksi. Kuva: Seppo Kummala

Vastuu ajokortin päivittämisessä on luvan haltijalla. Traficomin muistutuskirje voi helposti mennä vaikka paperinkeräykseen tai unohtua, mutta se ei poista velvollisuutta.

Lääkärintarkastukselta voi halutessaan myös välttyä pudottamalla ajokorttiluokkaansa kakkosesta ykköseen. Tällöin ikätarkastusvelvoite siirtyy viidentoista vuoden päähän, eli 65-vuoteen. Tämä näkyy myös uudessa ajokortissa sen voimassaolopäivämäärästä. Ajokortin luokan voi itse pudottaa alempaan tilaamalla Ajovarmalta uuden, B-luokan ajokortin. Uuden ajokortin tilaaminen maksaa 28 euroa ja se toimitetaan suoraan kotiisi.

Ajokorttiluokan pudottamisessa on 12 kuukauden mittainen takaportti. Jos tulet katumapäälle alle vuodessa ajokorttiluokan pudotuksesta, saat korotettua korttisi takaisin C-luokkaan lääkärintodistuksen kera. Vuoden jälkeen ajokorttiluokan korotus vaatii jo laajemmat manööverit.