Mika Kotiranta esittelee videolla 85 000 euron matkailuautonsa, joka on varusteltu kaikilla herkuilla – Auto vie Kotirantoja sekä Euroopan pikkukyliin että kotimaan golfkentille

Jaana ja Mika Kotiranta investoivat 85 000 euron matkailuautoon, joka on kuin viihtyisä ja hyvin varusteltu kompakti yksiö mutta kumipyörien päällä.

Asuntovälittäjänä 39 vuotta Ylöjärvellä työskennellyt tuttu Mika Kotiranta ja hänen puolisonsa Jaana Kotiranta ovat ihastuneet karavaanielämään.

Muutamia vuosia sitten alkanut harrastus on edennyt siihen pisteeseen, että viime vuonna Kotirannat hankkivat omakseen uuden matkailuauton, jolla pisin reissu taitettiin viime vuoden lopussa Euroopan halki: Mika Kotiranta kuskina, Jaana Kotiranta kartturina ja perheen chihuahua Sofi matkustajana.

Kotirannat asuivat Telluksi nimetyssä ajoneuvossaan kolme kuukautta, jonka aikana matkamittariin kertyi 9 000 kilometriä. Reissun aikana Kotirannat tutustuivat muun muassa kuvankauniisiin pikkukyliin ja historiallisiin rannikkokaupunkeihin Ranskassa ja tietysti Espanjan viheriöihin – Mika Kotiranta kun on intohimoinen golffari.

Lue myös: Konkarivälittäjä Mika Kotiranta laittoi lapun yrityksensä luukulle – ”Jostakin tuli sellainen tunne, että nyt tämä riittää”

Kotirantojen mukaan reissaaminen matkailuautolla avartaa – myös parisuhdetta. Pariskunta sanoo, että karavaanielämä jos jokin on erinomainen parisuhdemankeli, sillä pienissä tiloissa yhteentörmäyksiltä ei voi välttyä. Kotirannat kertovat, että heillä karavaanielämä on muuten auvoista, mutta kartanluku saattaa joskus aiheuttaa tunnelman kiristymistä ohjaamossa.

Itse asiassa golfin verukkeella Jaana Kotiranta sai ovelasti houkuteltua aviomiehensä innostumaan koko karavaanitouhusta.

– Mika on niin kauhean sosiaalinen, ettei hän viihtyisi missään leirintäalueella. Bongasin Facebookista caravan golf -ryhmän, jonka kanssa kokoonnumme eri kentille pitkin Suomea. Pelaamme ja istumme iltaa yhdessä. Olemme saaneet sitä kautta valtavasti uusia ystäviä, ja myös koiramme Sofi on saanut golffareiden kautta uusia koirakavereita, Jaana Kotiranta kertoo.

Tellu-nimiseen matkailuautoon saa viritettyä kolmemetrisen markiisin, jonka olla on mukava grillailla ja viettää kesäiltoja. Varpaat pysyvät kuivina kosteutta läpäisemättömän maton ansiosta.(Kuva: Kotirantojen kotialbumi)

Autossa kaikki herkut

Alun perin Kotirannat aloittivat karavaanailun vuonna 2021 pakettiautoon rakennetulla retkeilyautolla. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä, ja pariskunta päätti investoida huippuvarusteltuun Ford-alustaiseen Ci Elliot -matkailuautoon vuosi sitten toukokuussa.

85 000 euron dieselautossa on automaattivaihteisto ja se on varusteltu kaikilla herkuilla, joita Mika Kotiranta esittelee mielellään kuin asuntomyyjä konsanaan: on lämmitetty suuri tavaratila, jonka korkeutta voi säätää sähköllä, on aurinkopaneelit ja suora kaasusäiliön tankkausmahdollisuus.

Suurin piirtein kaikki kalusteet ovat kääntyviä ohjaamon tuoleista oleskelutilan penkkeihin ja pöytään, minkä ansiosta autossa voi seurustella isommallakin porukalla.

– Mutta rekisteröity tämä on neljälle hengelle, eli sen verran saa olla väkeä, kun auto liikkuu, Mika Kotiranta kertoo.

Oleskelutilassa on myös televisio, jota ei ole kuitenkaan koskaan vielä käytetty.

Euroopan kiertueellaan Kotirannat jemmasivat matkailuautonsa sinne, missä säätiedotus lupasi auringon näyttäytyvän. (Kuva: Kotirantojen kotialbumi)

Keittiössä tehty pihveistä Jalostajan hernekeittoon

Matkailuauton varustukseen kuuluu totta kai myös pieni keittiö, jossa on kaasuliesi, lavuaari ja jääkaappipakastin. Kotiranta sanoo, että pikkukeittiössä on kokattu kaikkea pihvistä Jalostajan hernekeittoon.

– Meillä on autossa myös ulkona markiisi, jonka alla saa grillailtua mukavasti, Mika Kotiranta selostaa.

Auton takaosassa sijaitsee makuutila, jonka yhteydessä ovat omien oviensa takana vessa ja suihku. Suihkua Kotirannat eivät ole vielä testanneet.

– Yleensä peseydymme leirintäalueiden tai golfklubien suihkutiloissa. Mutta täytyy tätäkin joskus kokeilla, Mika Kotiranta sanoo.

Matkailuauton makuutila on kuin mikä tahansa makuuhuone leveine parisänkyineen ja runsaine säilytystiloineen. Jaana Kotiranta on askarrellut Sofi-koiralle omat sänkyyn johtavat portaat, jonka rakennusmateriaalina on käytetty muun muassa lumilautaa.

– Täällä kyllä nukkuu hyvin. Koko auton saa pimeäksi pimennysverhoilla. Mitään tarvetta hotelliöille ei ole kyllä enää ollut, koska tässä autossa on kaikki, Jaana Kotiranta kehuu.

Kotirannoilla on reissuillaan aina sähköpyörät mukana, jotka matkustavat auton perässä telineissä. (Kuva: Kotirantojen kotialbumi)

Matkailuautossa parasta on vapaus valita

Kotirantojen mukaan matkailuautoelämässä ehdottomasti parasta se, että autolla pääsee mihin lystää ja maiseman saa valita itse. Parhaat paikat löytyvät yleensä eksymisen kautta.

Pariskunta sanoo, että monissa Euroopan maissa karavaanarit on huomioitu hyvin, mikä tekee matkustamisesta mutkatonta. Esimerkiksi Ranskassa Kotirannat saivat huomata, että lähes joka kylästä löytyy karavaanareille parkki, jossa on tarjolla ilmainen sähkö ja vesi.

– Se on tosi hyvä systeemi, että tarjoavat ne veloituksetta. Me sitten puolestamme käytimme kylän palveluja, haimme leivät leipomosta, söimme ravintoloissa ja tankkasimme paikallisella huoltoasemalla, Jaana Kotiranta sanoo.

Ci Elliot -matkailuauto on rakennettu Fordin alustaan. (Kuva: Kotirantojen kotialbumi)

Autolla liikkuminen antaa myös mahdollisuuden muuttaa suunnitelmia viime hetkellä, jos kohteeseen onkin luvassa huonoa keliä.

­– Sääennuste on karavaanarin paras kaveri. Olimme toissa kesänä suunnitelleet menevämme saariston Rengastielle, mutta kun lähtöpäivä koitti, niin sääennuste lupasi pelkkää kaatosadetta. Päätimme katsoa, että missä päin Suomea paistaa aurinko, Jaana Kotiranta kertoo.

– Ja Savonlinnassa paistoi. Eli kun piti lähteä tuohon suuntaan, niin lähdettiinkin tuohon suuntaan, missä mollukkaa oli tarjolla, Mika Kotiranta viittoo.

Kotirannoilla on autonsa perässä aina mukana myös sähköpyörät, jotka tuovat oman lisämausteensa reissuihin.

– Niillä painettiin Euroopan reissullakin. Tällaisella isolla autolla ei pääse kaikissa kylissä ja kaupungeissa, niin on hyvä, että fillarit ovat mukana. Auto jätetään parkkiin ja siitä lähdemme pyörillä. Sofi istuu tietysti pyörän korissa, Mika Kotiranta kertoo.