Uplakersin taitoluisteluväen kevätnäytös on yksi vuoden kohokohdista – Kolmevuotiaana luistelun aloittanut Ella Pietiläinen on jo todellinen näytöskonkari

Huolella valmisteltavalla kevätnäytöksellä on iso merkitys seurahengen tiivistäjänä.
– Näytökset ovat koko Uplakersin taitoluisteluväelle tärkeitä yhteishengen nostattajia, joita on mukava valmistella yhdessä, Arto ja Ella Pietiläinen sekä Lilia Salmela ja Heidi Sillanpää kiittelevät. (Kuva: Antti-Pekka Lehtonen)

Ylöjärven Uplakersin taitoluisteluväelle harjoitusten ja kilpailujen täyttämän, pitkän talvikauden päättäminen kevätnäytökseen on monella tapaa tärkeä ja voimaa antava tapahtuma.

Tämän keväinen näytös luisteltiin viime viikon tiistaina, ja Ylöjärven jäähallin katsomo oli tuttuun tyyliin täynnä katsojia. Jo edellisen päivän kenraaliharjoituksissa oli innokas säpinä päällä.

– Tämä on seurahengen kannalta tosi tärkeää, koska tämä on niitä harvoja hetkiä, kun olemme niin muodostelma- kuin yksiluisteluporukalla kaikki yhdessä, Heidi Sillanpää kiteytti merkityksen tuotuaan tyttärensä Lilia Salmelan näytöksen kenraaliharjoitukseen.

– Seurassa on sellaisia yksinluistelijaryhmiä, joita emme välttämättä näe ollenkaan jäähallilla kauden mittaan. On tietysti ihanaa, että näytöstä pääsevät katsomaan kaikki sukulaiset, tuttavat ja ystävät! Heidi painotti.

Muodostelmaluistelun vastuuvalmentaja Janette Hinkka muistutti, että myös valmentajat pääsevät näytöstä valmisteltaessa työskentelemään yhdessä, joten yhteisöllisyys vahvistuu monella tapaa. Uuttakin opitaan.

– Lapset ja nuoret näkevät, miten näytöstä tehdään ja tutustuvat erilaisiin musiikkeihin sekä teemoihin luistelun ulkopuolelta.

– Näytös toimii myös mainoksena seurasta, kun yleisölle tarjotaan hieno ja taiteellinen elämys, jolla näytetään jälleen vuoden aikana tapahtunutta kehitystä, Hinkka sanoi.

Näytöksen valmistelu on iso työ

Näytöksen valmisteluihin kuuluu paljon: ideointia ja suunnittelua, jäiden varaamista, lupien hakua, talkoolaisten rekrytointia, mainostusta ja tiedotusta, näytösasuista ja -lavasteista huolehtimista, lipunmyynnin ja kahvion organisointia sekä tietysti kaikkien ohjelmanumeroiden suunnittelua ja ryhmille opettamista.

– Ohjelmanumeroita harjoitellaan usean viikon ajan harjoitusvuoroilla. Yhdessä eri harjoitusryhmien kanssa tehtävät numerot vaativat aika paljon harjoittelua, jotta kaikki tietävät paikkansa ja osaavat oman osansa, ja että kaikki etenee sujuvasti ja turvallisesti, Janette Hinkka kertoi.

Ohjelmien suunnittelussa on otettava huomioon esimerkiksi jäähallin katsomon sijainti kaukalon päädyssä. Ohjelmat eivät saa venyä liian pitkiksi, koska kaikki ryhmät esiintyvät, ja eikä aikaa harjoitteluun ole paljoa.

– Musiikin tulee sopia valittuun teemaan sekä esittäjien ikään ja taitotasoon. Sen pitää olla sopivan vaihtelevaa, mutta rytmiltään selkeää, jotta luistelijat pysyvät paremmin yhteisessä tahdissa, Hinkka kuvaili.

– Kokonaisuuden rakentamisessa mietitään draaman kaarta ja sopivaa rytmitystä erityyppisten esitysten suhteen.

Tänä vuonna Uplakers järjesti myös erillisen päiväkotinäytöksen. Sen ja kenraaliharjoituksen läpi viemiseen tarvittiin myös paljon väkeä.

Yksiluisteluryhmä Kaaret ja muodostelmajoukkue Tiny Lakers esittivät kevätnäytöksessä yhteisen Keijut ja yksisarviset -ohjelman. (Kuva: Tero Vartiainen)

Lilia Salmelalla viimeinen näytös tulokkaissa

Lilia Salmelan joukkue Tiny Lakers esitti kevätnäytöksessä tutun kilpailuohjelmansa Yksisarvinen-teemaisen musiikkinsa tahdissa.

– Tykkään enemmän kilpailla, koska se on jännittävämpää. Siitä saa pisteet ja voi saada palkintojakin. Näytöksessä mukavinta on se, että sitä saa tehdä kavereitten kanssa, eikä esimerkiksi kaatumisella ole niin isoa merkitystä, Lilia vertaili.

Tiny Lakers harjoitteli näytöksen jälkeen vielä kerran, ja sitten tytöt pääsivät hyvin ansaitulle tauolle, jolla tosin on mittaa vain viikko. Sitten Lilialla alkavat sanan mukaisesti uudet kuviot, sillä hän siirtyy tulokkaista minorisarjan Shiny Lakers -joukkueeseen.

Lilia aloitti luisteluharrastuksensa kuusivuotiaana luistelukoulussa ja jatkoi harrasteryhmään, jossa hän pääsi ensimmäisen kerran kevätnäytökseen. Joulunäytöksen esti korona, mutta keväällä päästiin taas kokoontumaan porukalla.

– Tosi moni kavereistani harrastaa luistelua, muttei sentään kaikki. Meillä oli Tiny Lakersissa hyvä joukkuehenki ja oikeastaan aina heti iloinen meininki, kun kokoonnuimme, Lilia kuvaili.

– Tykkään luistella täällä Ylöjärvellä omassa seurassa ja aion ensin käydä läpi sen ryhmät, hän vastasi kysymykseen, kiinnostaisivatko esimerkiksi Tapparan muodostelmajoukkueet.

Heidi Sillanpää kuului tällä kaudella Uplakers Taitoluistelun johtoryhmään ja sitä kautta tapahtumatiimiin, jota kevätnäytöksen suunnittelu työllisti useamman kuukauden.

Sillanpää toimi Tiny Lakersin joukkueenjohtajana kaksi viime kautta, joten arkikin pyöri aika lailla luistelun merkeissä.

– Meillä äidin ja tyttären välillä keskustelut käydään melkeinpä vaan luistelusta. Vähän koulustakin puhumme, mutta se menee niin hyvin omalla painollaan, ettei siitä tarvitse niin paljoa puhua, Heidi mietti.

Kevätnäytös alkoi Saana Riekkoniemen esityksellä, joka perustui Kirsi Kunnaksen runoon Satupuu. (Kuva: Tero Vartiainen)

Ella Pietiläinen on jo konkari näytöksissä

Yksiluistelua harrastava Ella Pietiläinen, 11, pääsi näytöksen kenraaliin isänsä Arto Pietiläisen kyydillä, mutta monesti hän tulee iltapäiväharjoituksiin kotoaan Metsäkylästä bussilla.

Ella Pietiläinen on jo todellinen näytöskonkari. Hän aloitti luistelun kolmevuotiaana ja oli mukana heti ensimmäisellä kaudella.

– Silloin pidettiin pikkujoulunäytöksiä, ja keväällä oli sitten isompi ”oikea” näytös, isä Arto Pietiläinen muisteli.

– Yhteishengen hiominen on seuralle iso asia. Tytöthän ovat hallilla paljon yksinään omissa ”kilpailuasetuksissaan”. Kun tulemme tänne kaikki yhdessä, kaikilla lukee selässä sama seura, ja tytöt pystyvät touhuamaan keskenään päivän mittaan paljon – toisin kuin normaalisti, kun ollaan jäällä ja vähän kopissa, hän jatkoi.

– Näytöksistä minulla on hyviä muistoja. Joku valmentajista tekee meille koreografian, jonka esitämme koko harjoitusryhmällä, Ella Pietiläinen kertoi.

Tällä kertaa hänen viiden tytön ryhmänsä esiintyi robotteina, ja vauhtia piisasi ohjelmassa, jota seuraamassa oli myös Ella Pietiläisen mummi.

– Parasta on se, että saa esiintyä kavereiden kanssa, ja treenasimmekin ohjelmaa ainakin kymmenen kertaa. Kilpailuja jännitän, mutta näytöksiä en yleensä, Ella Pietiläinen mietti.

Hänellä oli tällä kaudella peräti toistakymmentä kilpailua, joissa oma piste-ennätys meni uusiksi, Näytöksen jälkeen alkanut kahden viikon tauko oli siis hyvin ansaittu.

– Opin monta uutta temppua, muun muassa kaksoislutzin, ja vanhat kehittyivät, Nyt treenaan kaksoisakselia, joka pitäisi seuraavaksi mennä.

Uplakersin muodostelmaluistelun vastuuvalmentaja Janette Hinkka kertoo, että muodostelmaluistelun noste näkyy seurassa siten, että tuntivalmentajan lisäksi seura palkkaaa päätoimisen muodostelmaluisteluvalmentajan.

Näytöksillä ja kilpailuilla on omat paikkansa

Uplakersin muodostelmaluistelun vastuuvalmentajan Janette Hinkan mielestä niin kilpailemiseen kuuluvalla paineella kuin näytösten rennommalla esittämisellä on taitoluistelussa oma paikkansa:

– Taitoluistelu on myös hyvin esteettinen laji. Tärkeää on esiintyminen ja musiikin sekä ohjelman teeman tulkinta. Näytöksissä tulkintaa on rennompi toteuttaa, kun ei tarvitse keskittyä lajin teknisiin vaatimuksiin.

– Taitoluistelu vaatii muiden lajien tavoin määrätietoista ja sinnikästä harjoittelua, mutta sehän se on urheilun suola: teet lujasti töitä, kilpailet ja saat palautetta, jotta voit taas tehdä enemmän ja kehittyä paremmaksi. Aina ei ole helppoa ja kivaa, mutta nautinto tuleekin itsensä voittamisesta. Tähän näytökset tuovat mukavaa vastapainoa.

Hinkka on tyytyväinen Uplakersin taitoluistelukauteen 2023–24. Harrastajamäärät kasvoivat edelleen, ja Uplakers lasketaan jo lajin keskisuuriin seuroihin. Paitsi määrää, myös laatua löytyy, mistä osoituksena oli valinta Suomen vuoden 2023 taitoluisteluseuraksi.

– Saavutimme tällä kaudella useiden sarjojen finaalipaikkoja sekä kaksi paikkaa nuorten luistelijoiden SM-kilpailuihin, joissa myös suoriuduttiin erinomaisesti.

– Muodostelmaluistelussa saavutimme useita kilpailujen mitalisijoja ja ennätyspisteitämme. Tälle kaudelle tehtiin suuntaviivojen ohjaus kohti SM-tason sarjoja, kun perustimme ensimmäisen minorisarjan joukkueen.

Minoreiden kausi oli monilta osin vielä hieman tunnusteleva, mutta saadun opin siivittämänä suunnataan eteenpäin entistäkin tarmokkaammin.

Myös aloitteleviin ”muokkareihin” Uplakers perusti uuden ryhmän, joka ei vielä kilpaillut. Aikuisten harrasteryhmätkin saatiin koronavuosien jälkeen elpymään. Ensi kaudeksi perusteilla on myös aikuisten kilpaileva muodostelmajoukkue.

– Muodostelmaluistelun noste seurassamme näkyy myös siinä, että palkkaamme päätoimisen muodostelmaluisteluvalmentajan tuntivalmentajien lisäksi, Hinkka kertoo.