Bussin rengasrikkokaan ei haitannut, kun YIlves aloitti puolivälierät komealla voitolla Espoossa

Naisten Futsal-Liigan huipentavat pudotuspelit käynnistyivät lauantaina Espoossa. Ylöjärven Ilveksen ottelupäivä alkoi rosoisesti bussikyydin jouduttua rengasrikon vuoksi ongelmiin. Onneksi pelikyyteihin viisaasti valittu hämeenkyröläinen kuljetusyritys pystyi pikaiseen reagointiin ja matka jatkui pian varakalustolla.

Itse ottelussa ei enää ongelmia muisteltu, vaan otettiin voitto GFT:stä komealla 0–4 (0–2) -lopputuloksella. Tästä pelit jatkuvat viikon päästä kotikentällä kotiyleisön edessä. Toinen voitto veisi YIlveksen jo mitalipeleihin.

Senni Viren (2) kamppailee pallosta. (Kuva: Helena Unkuri)

Naisten Futsal-Liigan puolivälieräpareissa sunnuntaina muutkin kärkinelikon joukkueet pitivät pintansa: EBK-HIFK 0–2, MadMax–RaiFu 2–6 ja KaDy–Ilves FS 0–1.

YIlveksen päävalmentaja Vesa Parviainen sai matkaan täyden listan pelaajia. Terveystilanne oli siis hyvä ja ennakkosuosikin paineet näin ollen helpompi kantaa. Maalia vartioimaan asettui Emiilia Syvänen. Syvänen sai alkuviikosta sopivasti toisen YIlves-vahti Helena Unkurin kanssa maajoukkueleirityksen pudotuspelien alle. Kotijoukkue GFT:ltä puuttui joukkueen paras pistenikkari Hanna Posa.

Puolustusmuotoon heti ottelun alussa asettunut kotijoukkue joutui antautumaan jo 38 sekunnin pelin jälkeen. Keskialueen rajapotkukuvio onnistui avaamaan GFT:n puolustuspaketin. Senni Virenin poikkisyöttö löysi takatolpalta Mia Pajusen, joka viimeisteli läheltä ylös.

YIlves sai maalin jälkeen jatkaa pallon hallintaa ja syöttöketjut olivat pitkiä. Kotijoukkue ei nostanut prässiään yli puolen kentän, mikä ehkä tähtäsi vastaiskutilanteisiin kauempaa. Syvänen sai kuitenkin olla rauhassa, sillä YIlves puolusti koko joukkueella ja käänsi pelin suunnan edukseen usein jo keskikentällä. Toinen maali syntyi ajassa 5.26 jälleen Virenin vasemmalta laidalta takatolpalle ulottuneesta syötöstä, jonka Jenni Häkli iski verkon perukoille.

YIlves piti maalinsa puhtaana tiiviin puolustuspelin ansiosta. Etualalla puolustustehtävissä Rosa Siren (vas.) ja Mia Pajunen)

Vaikka YIlves hallitsikin ottelua ja rakensi tilanteet maltilla, ei maalihana pysynyt auki. Tolppalaukaukset ja riskejä välttelevä pallottelu eivät tuoneet maalisarakkeeseen lisäystä. Osansa peliin toi myös GFT:n varsin aikainen lentävään maalivahtiin turvautuminen heti toisen maalin synnyttyä. Syväsen kaukolaukaukset tyhjänä odottavaan maaliin menivät nekin harmillisen läheltä ohi. Tauolle mentiin YIlveksen edelleen johtaessa kahdella maalilla.

Kotijoukkueen ylivoimapeli pidettiin kurissa

Toinen jakso oli ehkä vieläkin selkeämmin YIlveksen hallussa. Ylöjärveläisten prässi oli korkealla ja paine tuotti ongelmia kotijoukkueelle. Maalisyötöillä jo vahvan panoksen otteluun antanut Senni Viren oli parhaassa maalintekosektorissa ja otti GFT:n uhkarohkean poikkisyötön taidolla alas. Ajassa 21.01 antoi Viren vasurin puhua ja maalihana aukeni pallon upottua puolustajan kautta pitseihin.

Tiiviisti puolustaneen kotijoukkueen ryhmitystä ei ollut helppo murtaa. Vielä kerran kaivettiin kuitenkin pallo maalia vartioineen Jenni Niemelän selän takaa. Ajassa 28.22 toimi Esra Erdenin ja Mia Pajusen yhteispeli. Ottelun maalitykki Pajunen pääsi ohjaamaan lähietäisyydeltä pallon kauniisti maalin takanurkkaan.

Viimeisen kymmenminuuttisen ajan oli pallon hallinta enimmäkseen YIlveksellä ja pitkät syöttöketjut kuluttivat sekunteja riskejä vältellen. Odotettua loppukiriä ei kotijoukkue saanut loihdittua esiin, vaikka ylivoimapeli välillä jauhoikin YIlveksen kenttäpuoliskolla. Voitto siis ensimmäisestä puolivälieräottelusta selkein luvuin Vesa Parviaisen luotsaamalle ryhmälle.

Hieno voitto kirvoitti hymyn YIlveksen pelaajien kasvoille. (Kuva: Helena Unkuri)

Voitto antaa huikean edun YIlvekselle, jolla nyt on kotikentällä kaksi mahdollisuutta ottaa jatkoon tarvittava voitto. Pieni lisätarkkuus viimeistelyssä ei kuitenkaan tekisi pahaa vastuksen varmaan ollessa kovempi ottelu ottelulta.

Päävalmentaja Vesa Parviainen piti ottelua ehyimpänä omiensa esityksenä Opinmäen kentällä.

– Saimme hiottua harjoiteltuja kuvioita erikoistilanteissa ja puolustuksemme piti tosi hyvin. Kontrolloimme peliä kaiken aikaa ja alivoimamme pysyi kurinalaisena vastustajan joutuessa pitämään palloa kaukana maalistamme. Emme nyt joutuneet odotetunlaiseen testiin. Ehkä lyhyt kotikenttämme tuo GFT:n vahvuudet paremmin esiin viikon päästä, Parviainen kommentoi.

YIlveksen seuraava ottelu pelataan Ylöjärven Urheilutalolla lauantaina 30. maaliskuuta kello 15. Mahdollinen kolmas ottelu pelataan jo seuraavana päivänä, sekin urheilutalolla. Kahdella voitolla etenee mitalipeleihin. Puolivälierän ratkaisupeli nähdään siis varmasti Ylöjärvellä.

ANTTI REPONEN

Katso maalikooste ottelusta!