Ylöjärveläisille on viikonloppuna tarjolla suomalaiselokuvien hittikavalkadi – Filmipyörä tuo elokuvat lähelle yleisöä

Vuodesta 1997 asti ylöjärveläisille elokuvaelämyksiä tarjoillut Filmipyörä esittää jälleen ensi viikonloppuna useita äskettäin ensi-iltansa saaneita suosikkielokuvia. Leffoja ylöjärveläisten nähtäväksi tuo tamperelainen Henrik Mäki.

Henrik Mäki otti vetovastuun ympäri Pirkanmaata elokuvia esittävästä Filmipyörästä korona-aikana. (Kuva: Sanna Hillberg)

Henrik Mäki kertoo päätyneensä Filmipyörään onnekkaan sattuman kautta. Hän otti vastuun Filmipyörästä sen jälkeen, kun toiminnan aloittanut ja sitä liki neljännesvuosisadan pyörittänyt Jari Hallamaa jäi eläkkeelle.

– Olin juuri vähän aika sitten valmistunut Tamkista elokuva- ja tv-alan medianomiksi. Olin koulun jälkeen vähän aikaa vailla töitä ja avoin mahdollisuuksille. Siinä vaiheessa tämä tilaisuus tipahti syliini, Mäki kertoo.

Mäki aloitti Filmipyörän kiertueet korona-aikana, jolloin toiminta piti laittaa välillä tauolle koronasulkujen vuoksi. Pandemia-aika ei onneksi tyrehdyttänyt katsojien elokuvanälkää, vaan Filmipyörä kiertää pitkin Pirkanmaata tuoden elokuvaelämyksiä Ylöjärven lisäksi Lempäälään, Nokialle, Pälkäneelle, Ruovedelle, Orivedelle, Hämeenkyröön ja Vesilahdelle sekä toteuttaa tilausnäytöksiä.

Filmipyörän lisäksi Mäkeä työllistävät kuvaus- ja opetustyöt. Hän kertoo nauttivansa tarinoista monessa eri muodossa:

– Luen, katson leffoja ja sarjoja ja pelaa videopelejä. Ne ovat kaikki minulle tärkeitä. Elokuvat eivät ole erityisasemassa, tarinat ovat. Vietän suuren osan ajasta jonkinlaisessa eskapismissa, Mäki naurahtaa.

Leffoja lapsille ja aikuisille

Filmipyörä esittää elokuvia Kauraslammen koulun auditoriossa kahdesti kevät- ja syyskaudella. (Kuva: Sanna Hillberg)

Filmipyörä poikkeaa kullakin esityspaikkakunnalla yhtenä tai kahtena viikonloppuna sekä kevät- että syyskaudella. Ylöjärvellä elokuvien esityspaikaksi on vakiintunut Kauraslammen koulun Moision toimipisteen auditorio, missä on lauantain ja sunnuntain aikana yhteensä kuusi näytöstä.

Mäki kertoo suunnittelevansa näytösajankohdat sen mukaan miten esitystiloja on kiertuekunnissa avoinna.

– Sen jälkeen suunnittelemme ohjelmistoa sesongin alkupuolelle suunnilleen kuukaudeksi. Emme suunnittele ohjelmistoa liian pitkälle, että pystymme ottamaan uusia kiinnostavia elokuvia mukaan.

Kiertue etenee sen mukaan miten valitut elokuvat kiinnostavat yleisöä. Kotimaiset elokuvat kiinnostavat katsojia eniten.

Jos joku elokuva ei vedä väkeä, se vaihdetaan toiseen. Hitit, kuten tällä hetkellä Myrskyluodon Maija, esitetään molempina kiertuepäivinä, myös ensi viikonloppuna Kauraslammen koululla. Elokuva kestää lähes kolme tuntia.

– Se on saamansa huomion arvoinen elokuva. Se on mielestäni parhaita kotimaisia elokuvia ikinä. Siitä meillä on kaksi näytöstä: lauantaina ilman väliaikaa ja sunnuntain näytös on väliajalla, Mäki sanoo.

Filmipyörä huomioi myös perheen pienimmät ja ohjelmistossa on myös aina joko yksi tai kaksi lastenelokuvaa.

Myös ulkoilmanäytöksiä

Filmipyörän ulkoilmanäytös Hämeenlinnassa elokuussa 2022. (Kuva: Henrik Mäki)

Mäki huomauttaa, että myös pienemmissä kunnissa asuvat ihmiset kaipaavat kulttuuria ja elokuvia, mutta eivät välttämättä halua lähteä isoon kaupunkiin kulttuurielämyksen perässä.

– Siitä saamme eniten kiitosta, että tuomme elokuvat lähelle. Koitamme miettiä sellaisia leffoja, että jos ihmiset haluavat nähdä kevään tai syksyn aikana yhden tai kaksi elokuvauutuutta, niin mitkä ne olisivat.

Tämä konsepti on osoittautunut toimivaksi.

– Ylöjärvellä on ihan meidän parhaimpia katsojamääriä. Kävijäkunta on varmaankin vakinaistunut sieltä Hallamaan ajalta.

Kesäksi on suunnitteilla myös yksi tai kaksi ulkoilmanäytöstä Ylöjärvellä.

– Viime kesänä oli tarkoitus pitää näytös Ylöjärven Museon pihassa, mutta silloin tuli rehti rankkasade ja siirsimme näytöksen koulun auditorioon. Oli onni, että meillä on näin hyvä paikka ihan vieressä.

Nykyisin elokuvia ei enää näytetä filmikelalta, vaan Mäen mukana kulkee isokokoinen digitaalinen projektori.

– Elokuvateatterinäytöksissä on omanlainen formaatti, DCP-formaatti, millä elokuvia toistetaan.

Myös muu elokuvanäytöksen järjestämiseen tarvittava välineistö kulkee mukana, esimerkiksi äänenvahvistimet ja kaiutinsysteemi. Usein kouluilla käytetään niiden omaa valkokangasta. Näytöksien toteutuksista Mäen kanssa vastaavat Habibi Hashmatullah ja Kia Suolahti.

Habibi Hashmatullah projektorin äärellä Pälkäneellä keväällä 2022. (Kuva: Henrik Mäki)

Mäki toivottaa elokuvista kiinnostuneet Filmipyörän esitysten pariin ja hänellä on sanoma erityisesti nuorille. Hän toivoo näiden palaavan pidempien formaattien pariin.

– Tekisi hyvää vaihtaa nopeatahtisesta sisällöstä siihen, että paneutuisi johonkin vähäksi aikaa. Se on hyvää keskittymiskyvyn kannalta. Kyllä lyhyessäkin muodossa, kuten somessa on tarinoita, mutta sellainen tarina, johon paneutuu vähäksi aikaa, niin että oppii tuntemaan hahmot ja ymmärtämään niiden tarkoitusperät, palkitsee.

Filmipyörän ohjelmisto Kauraslammen koululla 16.–17.3.

Lauantaina 16.3.

14.00 Heinähattu, Vilttitossu ja Kana -S-

16.00 Myrskyluodon Maija -12-

19.00 Luottomies-elokuva: All in -7-

Sunnuntaina 17.3.

13.00 Heinähattu, Vilttitossu ja Kana -S-

15.00 Syke-elokuva: Särkynyt sydän -12-

17.00 Myrskyluodon Maija -12- (sis. väliajan)

Liput:

12/10 euroa (maksutavat: käteinen, kortti, kulttuuriedut)
Lipunmyynti alkaa 30 minuuttia ennen kunkin elokuvan alkua.
Paikalla myös herkkumyyntiä (karkkia, limua, kahvia ja teetä).