YIlves nousi voittoon Espoossa Jenni Häklin hattutempun siivittämänä

Kovassa kevätkunnossa oleva Ylöjärven Ilves jatkoi vahvoja otteitaan esittäen toisella jaksolla huikean rytminmuutoksen. YIlves kohtasi Espoossa EBK:n ja korjasi täydet pisteet nihkeän alun jälkeen tuloksella 3–5 (2–1). Kokeneimmat liigajyrät Sini Sutinen ja Jenni Häkli rouhivat YIlveksen kahden maalin takamatkalta johtoon. Rauhoittavan sinetin voitolle iski Senni Viren.

Naisten Futsal-Liigan runkosarja on nyt yhtä kierrosta vaille valmis. Pelattu kierros varmisti pudotuspelien neljä kärkijoukkuetta, mutta kakkosen ja kolmosen keskinäinen järjestys voi vielä vaihtua. Kakkospaikan pitäminen on YIlveksen omissa tassuissa. Ero Raisio Futikseen on vain yksi piste, joten kotikentälle jää runkosarjan päätösotteluunkin sopivasti haastetta.

YIlveksen Esra Erden ei anna yhtään tilaa EBK:n hyökkääjälle. (Kuva: Saara Viitanen)

Kierroksen muiden otteluiden tulokset: HIFK–KaDy 4–0, FTK–FC Sport 5–1, MadMax–PU-62 2–4, FC Halikko–Ilves FS 2–4 ja GFT-RaiFu 2–3. Sarjan jännitys huipentuu tulevana lauantaina. Myös viimeisen pudotuspelipaikan ja suoran putoajan kohtalo siirtyy näillä tuloksilla viimeisen runkosarjakierroksen tulosten varaan.

YIlves oli saanut kokoonpanoonsa hetken sivussa olleita pelaajia. Ella Lehtonen pääsi jälleen totuttelemaan liigan pelitempoon kakkoskentän laidassa. Myös Siiri Kurppa ja Jenna Oksanen löytyivät pelaajaluettelosta. Maalia vartioimaan oli valittu Emiilia Syvänen. Kotijoukkueen rinki oli kapeampi, mutta avainpelaajat olivat kaikki mukana.

YIlves aloitti ottelun rauhallisesti, eikä kotijoukkuekaan halunnut pitää tempoa korkeana. Pitkien syöttöketjujen kautta pelin hallinta oli ylöjärveläisillä, mutta kotijoukkueen prässipeli rikkoi kuvioita mallikkaasti. Kotijoukkue pyrki laukomaan hanakasti YIlveksen hakiessa maalitilanteita maltillisemmin. Syvänen ei kuitenkaan joutunut hankaluuksiin laukausten viuhuessa pääasiassa ohi maalin. Näytti, että suosikkina Espooseen saapuneet ylöjärveläiset uskoivat verkkaisen pallonhallinnan riittävän voittoon asti.

Kotijoukkue käytti löysäilyn hyväkseen ja haki rohkeasti vastaiskuja. Ajassa 8.43 syntyi ottelun avausmaali Amanda Pitkäsen survottua lähitilanteesta pallon verkon perukoille. YIlveksen pelitapaan ei maalilla ollut vaikutusta ja peli jatkui edelleen kotijoukkueen puolustusmuodosta aukkoja hakien. Ensi jakson puolivälin jälkeen YIlves alkoi saada selkeämmin peliä haltuunsa, mutta maalipaikoissa ei riittävää terävyyttä saatu esiin.

Senni Viren (2) on valmis laukomaan vapaapotkun. (Kuva: Saara Viitanen)

Ehkä herätys koettiin, kun ajassa 16.37 Julia Säppi vei EBK:n jo kahden maalin johtoon. Hän laukoi irtopallon maalialueen rajalta maaliin ohi Syväsen. Pari minuuttia myöhemmin ajassa 18.32 kavensi YIlves rajapotkun jälkitilanteesta. Jenni Häkli oli sijoittunut oikein maalin edustalle ja laukoi torjunnasta kimmonneen pallon maaliin. Lisämaaleja ei jaksolla enää syntynyt, joten tauolle mentiin kotijoukkueen niukassa johdossa.

Toinen jakso alkoi edelleen YIlveksen hallinnan merkeissä. Lievä verkkaisuus antoi vastustajalle mahdollisuudet vastaiskuihin, mikä johtikin kylmään suihkuun ylöjärveläisten niskaan. Ajassa 24.17 pelattiin Emilia Jaatinen poikkisyötöllä vastakkain Syväsen kanssa. Jaatinen siirsi hienolla sijoituksella espoolaiset jälleen kahden maalin karkumatkalle.

Joukkuetta reppuselkään nostanut Häkli kavensi jälleen ajassa 29.11 lauottuaan keskisektorista komean maalin takatolpan kautta pitseihin. YIlveksen tehovaihe sai kotijoukkueen puolustuksen rakoilemaan ja kapteeni Sini Sutinen toi joukkueensa taasoihin ajassa 30.47. Vahvan esityön maalille teki Rosa-Maria Siren läpiajollaan, jonka jälkitilanteesta Sutinen tykitti verkon tötterölle. Neljän minuutin tehohetki päättyi Häklin maalin edustalta laukomaan voittomaaliin ajassa 32.55. Maali oli Häklin kolmas. Senni Virenin tarkka nosto maalin edustalle Häklin jalkaan keskelle EBK:n puolustusmuotoa oli todella upea alustus tälle maalille.

Kolme minuuttia myöhemmin Virenin tahtotila niputti kotijoukkueen puolustuksen. Päätteeksi oikean jalan komea laukaus yläpesään kelpasi sinetiksi joukkueen upealle nousulle voittoon.

YIlveksen puolustusti johtoa tiiviisti ja maalivahti Emiilia Syvänen peitti maalintekoyritykset. (Kuva: Saara Viitanen)

EBK tarvitsi ottelusta vähintään yhden pisteen varmistaakseen lopullisesti pudotuspelipaikkansa. Tämän johdosta lentävä maalivahti ilmestyi peliin aikalisän 35.21 jälkeen. YIlves hyydytti kuitenkin ylivoimapelin ja söi sekunnit pois kellosta ilman ongelmia.
Lisämaaleja ei ottelussa enää nähty, joten pisteet matkasivat Ylöjärvelle. Kotijoukkue jäi siis edelleen ilman varmistusta pudotuspelipaikastaan.

Kesken ottelun on vaikeaa muuttaa pelitempoa, mutta YIlves kykeni tähän rytmin muutokseen. Se on hyvä signaali ja kuvastaa kaiken alkavan olla kunnossa pudotuspelivaihetta varten.

Päävalmentaja Vesa Parviainen korosti pelin jälkeen joukkueen hallinneen hermonsa ahdinkoasemasta huolimatta.

– Tekemisemme pysyi pelikirjassa, vaikka vastustaja onnistuikin vastaiskuissaan. Ehkä EBK:n avainpelaajilla myös jalka alkoi painaa ja pallo alkoi poltella. Kokemus oli tänään valttia. On vihdoinkin aika palata kotikentälle ja viimeistellä runkosarja kotiyleisön edessä, Parviainen kommentoi.

YIlveksen seuraava ottelu pelataan urheilutalolla ensi lauantaina poikkeuksellisesti kello 16 alkaen. Vastustajaksi saapuu FC Halikko, joka on jo varmistanut sarjapaikkansa, muttei pelaa pudotuspeleissä. YIlves sen sijaan saa lisäpainetta sarjasijoituksen pitämiseksi kakkospaikalla. Kotipelistä siis tulee varmasti kova porkkana purtavaksi.