Perehdy, kerro ja laskuta oikein – tässä yrittäjille 3 +1 vinkkiä kotitalousvähennyksestä

Yllätys voi olla, että kotitalousvähennystä voi saada muun muassa perhejuhlien yhteydessä kotona tapahtuvasta tarjoilu-, kahvinkeitto- ja ruoanlaittotyöstä. Jotta työstä voi saada kotitalousvähennystä, on palvelua tarjoavan yrityksen kuuluttava ennakkoperintärekisteriin. Arkistokuva: Eveliina Kälviäinen

Kotitalousvähennys on kuluttajille suunnattu veroetu. Myös yrittäjien kannattaa se kuitenkin tuntea. Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Jukka-Pekka Hellman kertoo nyt neljä vinkkiä yrittäjille kotitalousvähennyksestä.

1. Tutki ja tarkista

Tutustu kotitalousvähennykseen ja sen periaatteisiin. Yrityksen on muun muassa kuuluttava ennakkoperintärekisteriin, jotta asiakas voi saada kotitalousvähennystä.

Tarkista, kuuluvatko tarjoamasi palvelut kotitalousvähennyksen piiriin. Verohallinnon sivuilta löytyy esimerkkilista töistä, joista asiakkaalla on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Sivuilta löytyy myös taulukko yleisimmin kysyttyjen töiden osalta, onko kyseisestä työstä oikeus saada kotitalousvähennystä.

Listalta voi löytyä myös töitä, joiden yrittäjä ei ole ajatellut kuuluvan kotitalousvähennyksen piiriin.

– Yrittäjän kannattaa myös tietyin aikavälein tarkistaa, ovatko kotitalousvähennykseen liittyvät asiat, esimerkiksi eurot ja prosenttiosuudet, muuttuneet. Esimerkiksi tämän vuoden alussa kotitalousvähennyksen piiriin otettiin kotona annettu fysio- ja toimintaterapia. Lisäksi kotitalous-, hoito- ja hoivatyön korotettua kokeilua päätettiin jatkaa vuoden 2024 loppuun asti. Ellei sitä edelleen jatketa, se palaa seuraavana vuonna pienemmälle prosentille, Hellman kertoo.

Kotitalous-, hoiva- tai hoivatyön perusteella myönnettävän kotitalousvähennyksen korotus on ollut voimassa vuodesta 2022. Työn osuudesta saa kotitalousvähennyksenä vähentää nyt 60 prosenttia. Vuonna 2021 vähennysprosentti oli 40.

2. Huomioi markkinoinnissa

Kerro asiakkaille, jos palveluistasi on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Tuo se esiin mainonnassa ja yrityksesi muussa viestinnässä, esimerkiksi yrityksen nettisivuilla. Kaikki asiakkaat eivät ehkä osaa asiasta kysyä. Asiakas saattaa kuitenkin päättää työn ostamisesta kotitalousvähennyksen perusteella.

– Yrittäjä voi ja hänen myös kannattaa ottaa kotitalousvähennys puheeksi asiakkaan kanssa. Kotitalousvähennys voi olla yksi osatekijä, joka on ratkaisemassa päätöstä ostaa työ, Hellman sanoo.

Kertoessaan asiakkaalle kotitalousvähennyksestä yrittäjän kannattaa Hellmanin mukaan huomata se, että vaikka työ itsessään olisi kotitalousvähennykseen oikeuttavaa, niin tietyt tuet vaikuttavat vähennykseen. Jos samaan työsuoritukseen saa esimerkiksi lasten kotihoidontukea, niin sen lisäksi ei voi saada enää kotitalousvähennystä.

Yrittäjän kannattaa siis varmistaa oikeus kotitalousvähennykseen ennen kuin hän menee sitä asiakkaalle varmasti lupaamaan.

– Yrittäjä voi tässä myös ohjata asiakasta oikean tiedon lähteelle. Esimerkiksi Verohallinnon sivuilta löytyy paljon tietoa. Mutta yrittäjän kannattaa olla itsekin tietoinen tilanteista, joissa kotitalousvähennystä ei voida myöntää. Tässä palataan siis tuohon ensimmäiseen vinkkiin eli tutki ja tarkasta.

3. Laskuta selkeästi

Huomioi kotitalousvähennys laskutuksessa. Ilmoita laskussa selkeästi vähennyksen ilmoittamiseen tarvittavat tiedot, jotta kuluttajan on helppo kirjata ne vähennystä hakiessaan.

Myös yrittäjälle ylimääräiset laskunkierrätykset puutteellisten laskuerittelyjen takia tuottavat tarpeetonta ylimääräistä työtä.

– Kotitalousvähennyksen voi saada vain työn osuudesta, ja juuri sen vuoksi on tärkeää kiinnittää huomiota oikeanlaiseen laskuun ja laskuerittelyyn. Laskussa on eriteltävä vähennykseen oikeuttavan työn tuntimääräinen hinta tai vaihtoehtoisesti urakkahinta.

– Lisäksi laskuun on eriteltävä mahdolliset muut erät, jotka eivät oikeuta kotitalousvähennykseen. Näitä ovat esimerkiksi tarvikkeet, matkakulut ja kuljetuskustannukset. Niiden osuus kokonaiskustannuksista on oltava eriteltynä laskulla, Hellman jatkaa.

4. Perehdy rajapintaan

Tutustu Verohallinnon viime vuonna avaamaan uuteen rajapintaan. Sen kautta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot Verohallinnolle asiakkaan puolesta.

Hellman kehottaa yrityksiä tutustumaan rajapintaan ja pohtimaan käyttöönottoa.

– Kannattaa ottaa huomioon, että käyttöönotto voi vaatia muutoksia yrityksen käyttämän taloushallinnon ohjelmistoon. Siitä huolimatta yrityksen kannattaa selvittää ja harkita rajapinnan käyttöönoton mahdollisuutta. Asiakkaalle se voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos kotitalousvähennyksen ilmoittamista ei tarvitse tehdä itse.

– Esimerkiksi ikääntyneille asiakkaille se voi olla helpotus, kun ilmoittamista ei tarvitse tehdä itse. Käyttöönotossa on siis nähtävillä mahdollisia hyötyjä. Se voi vaikuttaa päätökseen, mistä asiakas työn ostaa, Hellman toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?