Abi, pidä pää kylmänä! – Tällaiset olivat Ylöjärven lukion potkiaiset tasan 40 vuotta sitten

Tässä juttusarjassa katsahdamme Ylöjärven Uutisten vanhoihin uutisartikkeleihin, jotka ovat jollakin tavalla ajankohtaisia. Juttusarja on osa Ylöjärven Uutisten 90-vuotisjuhlavuotta.
Helmikuun 1982 Ylöjärven Sanomissa kehoitettiin lukion abeja pitämään pää kylmänä, mitä ikinä tulevaisuus toikaan tullessaan.

Ylöjärven lukion abiturientit viettivät pari viikkoa sitten penkkareitaan, mutta vietettiinkö penkkareita 40 vuotta sitten helmikuussa?

Ei vietetty, sillä tapana oli viettää ensin niin kutsutut potkiaiset, jotka Ylöjärven lukion tokaluokkalaiset järjestivät  abiturienteille helmikuussa vuonna 1984. Potkiaisten tarkoituksena on potkia abit pois lukiosta lukulomalle, jolloin tokaluokkalaisista tulee koulun vanhimmat.

Torstaina 23. helmiikuta 1984 Ylöjärven Sanomat kertoi, että ”tavoitteena oli potkaista jokainen kolmasluokkalainen nimellä mainiten lopullisesti ja peruuttamattomasti pois koulusta”.

Illan esitysten kerrottiin olleen loistavia ja osin surrealistisia. Juhlissa nähtiin esimerkiksi esitys, joka sijoittui Ylöjärven Sanomien mukaan elokuvan maailmaan. Lehti uutisoi, että esiintyjäkaarti oli kansainvälinen ja ajaton, ja rooleissa nähtiin muun muassa ”maailman vanhimman ammatin edustajia, lääkäreitä, kiinalaisia, pummeja ja toimittajanplanttuja”.

Toisen esityksen tapahtumat sijoittuivat filmistudio Käymälään, jossa tavoitteena oli löytää Vuoden kyky -84 abien joukosta. Lehti kertoo, että abien roolissa nähtiin kakkosluokkalaisia, jotka esittelivät kykyjään kulttuurin eri saroilta runonlausunnasta ja viulunsoitosta aina imitaatioon ja koulun omaan bändiin asti.

– Ohjelmallisen osuuden päätyttyä juhlayleisö rynnisti ruokapöydän antimien kimppuun ja sulatteli ravintoaan loppuillan discojytinän tahdissa.

Uutisartikkelin kuvaan on päätynyt muun muassa esityksessä mukana ollut Sirkku Molin, joka esitti uutisen mukaan mestarillisen viuluimitoinnin.

Lue myös:

Uutisia vuosikymmenien takaa: ”Sellaista se on. Elämä” – Rehniltä loppui puhti, Ahtisaaresta presidentti

Uusi juttusarja katsahtaa vuosikymmenten takaisiin uutisiin: Pikku-Ahvenistosta haluttiin 80-luvulla lomakeidas