Uusi juttusarja katsahtaa vuosikymmenten takaisiin uutisiin: Pikku-Ahvenistosta haluttiin 80-luvulla lomakeidas

Tässä juttusarjassa katsahdamme Ylöjärven Uutisten vanhoihin uutisartikkeleihin ja peilaamme niitä nykypäivään. Mikä on muuttunut vai onko mikään? Juttusarja on osa Ylöjärven Uutisten 90-vuotisjuhlavuotta.
Pikku-Ahvenistosta väläyteltiin lomakeidasta vuoden -85 Ylöjärven Sanomissa. Painovirhekin oli otsikkoon päätynyt.

Melkein 40 vuotta sitten Ylöjärven Sanomat kertoi tammikuun 1985 ilmestyneessä numerossaan uutisesta, jossa Ylöjärvelle kaavailtiin uutta lomakohdetta. Kyse oli Huurre oy:n entisen Neuvostoliiton aluevientipäällikkö Harri Koivusen yritysideasta, jossa Pikku-Ahvenistoa oli tarkoitus kehittää virkistys- ja lomailukäyttöön.

Koivusella oli Pikku-Ahvenistolle suuria suunnitelmia, joita varten hän oli perustanut Ratsutila Ahvenisto oy:n. Lomakeitaaseen Koivunen suunnitteli muun muassa ratsastuskeskusta, majoitustiloja ruokailumahdollisuuksineen ja edustussaunaa eri yhteisöjen käyttöön. Lisäksi uutisessa väläyteltiin mahdollisuutta myös laskettelurinteeseen ja lomamökkikylään, josta Honkarakenteen vihjailtiin olleen kiinnostunut.

Ylöjärven Sanomat kertoi artikkelissa, että itse apulaiskunnanjohtaja Kauko Peltomaa ”ei vaikuttanut asiaan kovin innostuneelta ja edellyttää monipuolista pohtimista”.

– Hevosista on harjulla ollut joltinenkin riesa. Nyt suunniteltu toteutuessaan tuskin sitä vähentää, Peltomaa arveli.

Uutisessa kerrottiin, että lomakeitaan suunnitelmia varten kuntaan perustettiin oma toimikuntansa. Artikkelissa epäiltiin, että Pikku-Ahveniston tulevaisuus loma-asutuskäytössä saattaa herättää isoakin polemiikkia ylöjärveläisissä, jotka pitävät alueen luonnonläheisyydestä. ”Kiireinen ihminen tarvitsee luonnon läheisyyttä”, artikkelissa todettiin.

Lisäksi painotettiin Pikku-Ahveniston historiallista kiinnostavuutta vanhoine jugend-huviloineen.

Ei tullut lomakeskusta Pikku-Ahvenistolle. Paikka on nykypäivänä yksi suosituimmista paikallisista retkikohteista. (Kuva: Janne Sallinen)

Ei tullut  lomakeidasta, mutta laavu saatiin

Suunnitelmat Pikku-Ahveniston lomakeitaan toteuttamiseksi eivät koskaan toteutuneet. Vuonna 1906 rakennettu ja Ylöjärven kaupungin vuokraama jugend-huvila seisoo edelleen jylhästi Pikku-Ahveniston rannalla, mutta muuten alue on rauhoitettu luonnolle.

Pikku-Ahveniston ympäri kiertää suosittu ja helppokulkuinen 1,5 kilometrin mittainen luontopolku, ja toisessa päässä järveä on myös muutaman vuoden vanha kaupungin rakennuttama laavu, joka on retkeilijöiden vapaassa käytössä.

Ja vaikka varsinaista laskettelurinnettä ei koskaan Pikku-Ahvenistolle saatu, on paikka sielti pulkkailijoiden suosiossa. Harjumaaston ansiosta pulkalla pääsee laskemaan harjun huipulta alas järven jäälle saakka.