Kotitalousvähennyksellä saa paljon hyvää omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihaan

Projektivastaava Päivi Kalliomäki (oik.) ja vastaava puutarhuri Evita Aattela toivovat, että oikeanlainen tieto kotitalousvähennysmahdollisuuksista saavuttaisi suuren yleisön. Pihassa ja puutarhassa on paljon töitä, joiden työkuluista voi saada kotitalousvähennyksen. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Projektivastaava Päivi Kalliomäki (oik.) ja vastaava puutarhuri Evita Aattela toivovat, että oikeanlainen tieto kotitalousvähennysmahdollisuuksista saavuttaisi suuren yleisön. Pihassa ja puutarhassa on paljon töitä, joiden työkuluista voi saada kotitalousvähennystä. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Maisemanhoitopalveluja tuottavassa yrityksessä työskentelevät projektivastaava Päivi Kalliomäki ja vastaava puutarhuri Evita Aattela toivovat, että omakotitaloasujat ja vapaa-ajanasuntojen omistajat huomaisivat vihdoinkin, miten monipuolisesti heidän ulottuvillaan on töitä, joiden teettämisellä ennakkoperintärekisteriin ja tuloveronalaista toimintaa harjoittavalla yrityksellä voi hyötyä kotitalousvähennyksestä. Kalliomäki ja Aattela lisäävät, että hyvin hoidetut pihat tarjoavat silmäniloa ja nostavat kiinteistöjen kokonaisarvoa.

Ylöjärveläisessä Tammerpihat Oy:ssä toimivat Päivi Kalliomäki ja Evita Aattela arvostavat verohuojennusta, jonka kotitalousvähennys mahdollistaa piha-alueiden ja puutarhan hoitoon, samalla tavalla kuin totutummin esimerkiksi siivouspalveluun.

Kalliomäki ja Aattela toivovat, että kotitalousvähennysoikeuden alaiset työt löisivät itsensä nykyistä paremmin läpi ihmisten tietoisuudessa. He ovat vakuuttuneita siitä, että tieto 60 prosentin verovähennysoikeudesta innostaisi kiireisiä ihmisiä hankkimaan pihan hoitopalveluja ammattilaisilta.

– Monet ostaisivat pihan ja puutarhan ehostamispalveluja myös ikääntyville vanhemmilleen, jotka asuvat omakotitalossa. Hoidettu asuinympäristö tuo elämänlaatua myös vanhojen ihmisten arkeen, kun heidän ei tarvitse surra jaksamattomuuttaan ja voimattomuuttaan pihan ja puutarhan ylläpitämisessä. Vanhemmille ostetut pihan hoitopalvelut voi vähentää omassa verotuksessa, ja se on hyödyllistä varsinkin, jos vähennykset jäisivät omassa taloudessa käyttämättä.

Kalliomäki ja Aattela muistuttavat, että talviaikana lumi- ja auraustyöt kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

– Monet iäkkäät omakotitaloasujat tuskailevat, kun päätien auraamisen yhteydessä omakotitaloasujan riesaksi ilmestyy lumipenkka, jonka poistaminen käy voimille. Tähänkin konkreettiseen työhön voi käyttää kotitalousvähennystä.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta suosii mallia, jossa kansalaiset pystyisivät asumaan mahdollisimman pitkälle omissa kodeissaan.

Kalliomäen ja Aattelan mielestä verohallinto tarjoaa isoa porkkanaa kotitalousvähennyksen keinoin.

– Asiakokonaisuudessa on monta merkittävää kärkeä. Niistä yksi on työllisyyden näkökulma. Toinen liittyy asuinympäristön kauneuteen, kuntoon ja viihtyisyyteen. Kolmas on elämänlaatu.

Kalliomäki ja Aattela huomauttavat, että kotitalousvähennysoikeuden turvin voi ostaa työtä, jolla kotitarveviljely kukoistaa.

– Esimerkiksi ikäihmiselle voi teettää perunapellon, kasvimaan tai mansikkahalmeen. Muun muassa perunan kylväminen ja halmeen hoitotoimenpiteet ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Miettikääpäs, miten paljon siistin perunamaan kasvun seuraaminen antaa vanhukselle.

Kalliomäki ja Aattela toteavat, että arkiset perusasiat, kuten kitkennät ja nurmikon leikkuut sekä kesäkukkien istutukset, ovat kotitalousvähennysoikeuden alaisia töitä. Samoin terassien öljyämiset.

Aidat, pensaat ja puut kuntoon

Kotitalousvähennys kannustaa pitämään myös tontteja ympäröivät aidat hyvässä kunnossa, jolloin ne tuovat silmäniloa myös naapureille. Pensaat voivat hyvin, ja ne kaunistavat pihaa ja tuottavat marjasatoa, kun niiden hoito on oikea-aikaista. Puutkaan eivät konkeloidu ja synnytä turvallisuusriskiä, kun niistä poistetaan kuolleet oksat.

Päivi Kalliomäki ja Evita Aattela muistuttavat, että eri aitakasvivaihtoehdoista istutetuista aidoista kannattaa pitää alusta lähtien hyvää huolta. Siten aita lunastaa paikkansa ja täyttää tehtävänsä.

– Normaalikokoista omakotitalotonttia reunustavan, hoidetun aidan leikkaa keskimäärin neljässä tunnissa. Oikea-aikaisin ja säännöllisin hoitotoimenpitein aita säilyttää luonteensa, ja se on ympäristön kaunistus.

– Marjapensaat ja hedelmäpuut pysyvät elinvoimaisina, ja ne tuottavat hyödyllistä satoa. Otollinen leikkausaika on esimerkiksi nyt kevättalvella ennen kasvuunlähtöä.

Tammerpihojen esimerkkilaskelma aidan leikkauksesta: 4 h x 52,00 €/h = 208,00 € josta asiakas voi hakea kotitalousvähennystä 60 prosenttia (124,80 €), jolloin aidan leikkuun kustannukseksi muodostuu 83,20 €. Esimerkkilaskelmassa ei ole huomioitu 100 € omavastuuosuutta, joka on saatettu vähentää jo esimerkiksi kodin siivouspalveluista kuluvana verovuonna.

Kalliomäen ja Aattelan mukaan tyyppiomakotitalopihamaan aidan, pensaiden ja puiden hoitotoimenpiteet ovat sen verran pienet, ettei niitä varten kannata ostaa huoltoa vaativaa kalustoa, koneita ja työkaluja. Taloudellisesti järkevämpi ratkaisu on hankkia palvelut alan ammattilaisilta.

– Kannattaa lisäksi ottaa huomioon turvallisuusseikat. Kohtalokkaat viritykset ja tikapuilla kiipeilyt voivat koitua jopa hengenvaarallisiksi.

Kalliomäki ja Aattela korostavat, että piha on aina merkittävä investointi ja keskeinen osa kiinteistökokonaisuutta.

– Pihastakin on pidettävä huolta, ettei se mene pilalle. Vaikkapa pensaiden leikkaamattomuus vuodesta toiseen johtaa niiden villiintymiseen.

Kevät aktivoi piha- ja puutarha-asioihin

Helmikuu päättää, ja maaliskuun eteneminen pidentää päiviä. Aurinkoisuus innostaa ihmiset miettimään pihaan, puutarhaan ja kesämökin ympäristöön liittyviä asioita.

Päivi Kalliomäki ja Evita Aattela sanovat, että piharemontit ovat tavallisesti useamman vuoden projekteja, joissa tekemistä riittää pitkäksi aikaa.

Huomionarvoista on, että kotitalousvähennysoikeus pihan rakentamisessa on voimassa, kun uuden talon piha-alueen rakentamiseen liittyvistä lopputarkistuksista on vierähtänyt kaksi vuotta.

Piharakentamisen työt ovat kotitalousvähennyskelpoisia 40 prosentin osalta työn osuudesta. Piharakentamista ovat esimerkiksi kiveykset, terassit, pergolat, laatoitukset, nurmikot, kaivinkonetyöt, istutusaltaat, kukkapenkit, kasvimaat ja perunapenkit.

Laskussa on aina oltava eriteltyinä materiaalit, raaka-aineet, kilometrit ja työt. Esimerkiksi mullat, murskeet ja kivet eivät ole kotitalousvähennysoikeuden alaisia. Työstä saa kotitalousvähennyksen.

Istuttamistyö kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin, mutta taimet eivät.

Kalliomäki ja Aattela muistuttavat, että mittavassa pihan uudistamisessa työ kannattaa jo parhaan lopputuloksen takaamiseksi jakaa kahdelle vuodelle. Ensimmäisenä vuonna tehdään pohjatyöt ja toisena vuotena ovat vuorossa pintatyöt. Tämä on myös kotitalousvähennysoikeuden näkökulmasta oikeanlaista verosuunnittelua.

MATTI PULKKINEN

Tietokulma

Esimerkkejä 60 prosentin kotitalousvähennykseen oikeuttavista hoitotöistä:

– Haravointi ja muut piha-alueen puhtaanapitotyöt
– Kukkien kastelu asunnossa ja piha-alueella
– Lumi- ja auraustyöt piha-alueella
– Pihapuiden kaataminen tai oksien karsinta
– Polttopuiden hakkuu ja kasaus piha-alueella
– Puutarhan hoito, istutustyöt
– Rikkaruohojen kitkentä
– Robottiruohonleikkurin käyttökuntoon asennustyö asunnon tai vapaa-ajan
asunnon pihassa
– Ruohonleikkuu ja pensasaidan leikkaaminen
– Suunnittelutyö, kun se on vähäinen osa muuta, laajempaa vähennyksen
oikeuttavaa työtä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?