Yritys haluaa rakentaa pinsiöläiskotien naapuriin jätteenkäsittelylaitoksen – Hulevedet päätyisivät erittäin uhanalaisen raakun kotivesistöön

Muun muassa maanrakennusta tekevä yritys Konetyö J&T Uusitalo hakee Pinsiössä sijaitsevalle maa-alueelle ympäristölupaa bioterminaalin perustamiselle. Laitoksen perustamispaikka sijaitsee parin sadan metrin päässä lähimmistä asukkaista.
Bioterminaalille eli jätteenkäsittelylaitokselle haetaan ympäristölupaa Pinsiöön Pinsiönkankaantien varteen, josta yritys omistaa 20 hehtaarin metsäalueen. Laitosta lähimmät talot sijaitsevat Rajalantiellä. (Kartta: Jani Saarenpää)

Yritys hakee ympäristölupaa Pinsiönkankaantien varrella omistamalleen noin 20 hehtaarin maa-alueelle, jonne se kaavailee bioterminaalin rakentamista. Yrityksellä on valmius ryhtyä reilun kahden hehtaarin kokoisen laitosalueen rakentamiseen jo tänä vuonna.

Bioterminaalin toiminta keskittyisi erilaisen puu-, risu- ja muun hakkuutähteen vastaanottamiseen ja sen hakettamiseen polttoaineeksi. Laitoksen perustaminen mahdollistaisi myös puutarhajätteen vastaanottamisen ja kompostoinnin ja jatkojalostamisen mullaksi.

Lisäksi laitos vastaanottaisi betoni- ja tiilijätettä sekä maa- ja kiviainesta, joka murskataan ja toimitetaan edelleen hyödynnettäväksi maanrakentamiseen. Toiminnassa syntyy muun muassa sekalaista jätettä, metallijätettä sekä kyllästettyä puujätettä.

Lähimmät naapurit 200 metrin päässä

Yritys on ympäristölupahakemuksessaan arvioinut, ettei jätteenkäsittelylaitoksen toiminta aiheittaisi haitallisia vaikutuksia ihmisten terveydelle, vaikka laitos rakennetaisiinkin lähelle asutusta.

Laitosaluetta lähimmät omakotitalot sijaitsevat Pinsiössä 200 metrin päässä ja Topintuvan kouluun on matkaa kilometri. Metsäkylän taajamaan Vaasantien toiselle puolen on matkaa noin 1,5 kilometriä. Ylöjärven Uutiset kertoo naapureiden ajatuksia bioterminaalista myöhemmin.

Yritys on arvioinut, että laitoksen toiminnasta aiheutuu pölyämistä pääasiassa energiapuun ja betonin murskauksesta.

Toiminnan pääasiallisia melulähteitä ovat puun ja betonin murskaus, kuormien purkaminen ja lastaus sekä työkoneet ja raskas liikenne. Hakemuksen mukaan murskausta tehtäisiin laitoksella joka arkipäivä aamusta iltaan. Yritys aikoo rakentaa laitoksen ympärille meluvallin hillitäkseen melurasitetta.

Suurimpina riskeinä ympäristölupahakemuksessa mainitaan tulipalo ja nestevuodot työkoneista tai kuorma-autoista.

Kolmen helmen joet -hanke, raakkku, jokihelmisimpukka, Ruonanjoki, Pinsiön-Matalusjoki
Pinsiön läpi virtaa Pinsiön-Matalusjoki, joka tunnetaan erittäin uhanalaisista jokihelmismpukoistaan eli raakuista. Bioterminaalin ympäristölupahakemuksessa kerrotaan, että laitoksen hulevedet päätyisivät raakkujokeen. (arkistokuva)

Hulevedet Pinsiön-Matalusjokeen

Laitoksen perustamialue sijoittuu osittain Ylöjärvenharjun pohjavesialueelle. Kyseinen pohjavesilalue kuuluu luokkaan 1E, eli se on vedenhankinnalle tärkeä pohjavesialue, jonka pohjavedestä pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen.

Jätteenkäsittelylaitoksen ympäristölupahakemuksessa kerrotaan, ettei laitoksen toiminta aiheuta haittaa ympäristölle eikä alueella ole tiedossa erityisiä luontoarvoja, jotka pitäisi ottaa laitoksen perustamisessa huomioon.

Todellisuudessa laitoksen perustamispaikka sijaitsee lähellä Pinsiön läpi virtaavaa Pinsiön-Matalusjokea, joka on osa varjeltua Natura 2000 -aluetta. Joessa elää erittäin uhanlainen jokihelmisimpukka eli raakku, jonka kannan elvyttämiseksi Pinsiössä on tehty pitkäjänteistä työtä asiantuntijoiden, paikallisten asukkaiden ja talkoolaisten voimin.

Lue myös: EU antoi raakun olojen parantamiseen Pirkanmaalla yli miljoona euroa.

Bioterminaalin ympäristölupahakemuksessa kerrotaan, että laitoksen alueella muodostuvat hulevedet ohjattaisiin tasausaltaan kautta alueen eteläpuolen ojiin, joista vesi virtaa ojia pitkin Pertunkorvenojaan ja Ämmännevan kautta  Matalusjokeen eli jokihelmisimpukan kotivesistöön.

Ylöjärven kaupunki on linjannut vuonna 2022 päivitetyissä ympäristönsuojelumääräyksissään, että jokihelmisimpukan kotivesistöt, Ylöjärvellä virtaavat Pinsiö-Matalusjoki ja Ruonanjoki ovat vedenlaadun kannalta herkkiä alueita, joiden kohdalla edellytetään tarkennettuja määräyksiä.

Lue myös: Ylöjärven ympäristönsuojelumääräykset uudistuvat – muutoksia mm. autonpesuun, jätteen hyödyntämiseen maanrakennuksessa ja jokihelmisimpukan suojeluun

”Palautteilla on merkitystä”

Kysyimme Ylöjärven kaupungilta, onko edellä mainituilla vesistöön liittyvillä seikoilla vaikutuksia bioterminaalin ympäristöluvan myöntämiseen. Kaupungin ympäristösuunnittelija Laura Kokko ei ota kantaa varsinaisen luvan myöntämiseen, mutta kertoo, että laitoksen mahdolliset ympäristövaikutukset huomioidaan päätöksenteossa.

– Ympäristöluvan käsittelyssä ollaan vielä aivan alkuvaiheessa. Nyt pyydämme lausuntoja muun muassa ely-keskukselta ja usealta muultakin taholta. Lisäksi odotamme kansalaisten muistutuksia ja mielipiteitä asiasta. Näillä palautteilla on merkitystä lupahakemuksen etenemisen kannalta.

Kokko sanoo, että lausuntokierroksen jälkeen ympäristöluvan hakijalta pyydetään vastineet lausuntoihin ja mielipiteisiin.

– Lisäksi ympäristöluvan hakijalta pyydetään mahdollisia täydennyksiä lupahakemukseen, mikäli tällaista tarvetta ilmenee.

Kuulutus ympäristöluvasta hakemuksineen ovat nähtävillä ja kommentoitavissa Ylöjärven kaupungin verkkosivuilla 25. maaliskuuta saakka. Ympäristöluvan myöntämisestä päättää aikanaan Ylöjärven kaupungin ympäristölautakunta.