Siivikkalan tilanne osoitti jälleen, että asukkaita on hyvä kuunnella kaavoitusprosessin aikana

Ville MäkinenKaavoitus on asukkaille kovin tärkeä asia. Tämä on tullut jälleen selväksi, kun siivikkalalaiset ovat nousseet takajaloilleen Siivikkalan koulun pohjoispuolelle suunnitellun asuinalueen myötä.

Kaavoitus on kaupungin kasvun ja kehityksen kannalta kenties kaikista merkittävin asia. Ylöjärven nykyisestä suunnasta kertoo kaavoituksen kiireet. Tällä hetkellä nähtävillä on Teivo-Mäkkylän yleiskaava ja Vuorentaustan eteläosan asemakaava. Lisäksi vireillä on peräti kymmenen asemakaavaa. Näistä esiin voidaan nostaa muun muassa Aron ranta, Siivikkalan koulun pohjoispuoli, Siltatien ympäristö, Leppästentie sekä Vuorentaustan eteläosa. Yleiskaavoja on vireillä viisi, joista voi mainita Asuntilan-Siivikkalan sekä Karhen yleiskaavat. Ranta-asemakaavoja on vireillä kolme, joista Nutturan tila onkin ollut vahvasti esillä.

Ylöjärven kaupunki on kiitettävästi osallistanut asukkaita eri kaavoitusvaiheissa. Asukkaiden osallistuminen kaavoitusprosessiin antaa heille mahdollisuuden vaikuttaa omaan elinympäristöönsä. Osallistuminen lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä päätöksenteossa. On tärkeä muistaa, että asukkaat, jos ketkä, tuntevat oman alueensa tarpeet ja toiveet parhaiten. Asukkaiden mielipiteiden kuunteleminen voi auttaa tunnistamaan kestäviä ratkaisuja, jotka ottavat huomioon paikallisen ympäristön ja resurssit.

Hyvin ja yhteistyössä hoidettu kaavoitus lisää sekä asukkaiden viihtyvyyttä että hyvinvointia. Samalla se kasvattaa kaupunkia oikealla tavalla.