Te-toimiston virkailija käski Anu Kärjää hautaamaan haaveet omasta kukkakaupasta – Nyt morsiuskimppuja rakastava kukkataituri palkittiin vuoden hääfloristina

Sweet Things -kukkakaupasta tuttu kauppias-floristi Anu Kärjä on loihtinut urallaan upeita kimppuja ja asetelmia satoihin häihin. Seitsemäs vuosi kukka-alan yrittäjä toi hänelle arvostetun vuoden hääfloristi -palkinnon.
Floristi-kauppias Anu Kärjä on kukkataituri, jonka käsissä on valmistunut hääkimppuja ja -asetelmia satoihin häihin. Seitsemän vuoden yritystaival palkittiin tammikuussa vuoden hääfloristi -tittelillä.

Anu Kärjä on aina rakastanut tehdä käsillään.

Parikymmentä vuotta sitten liki kolmikymppisenä Kärjä ryhtyi pohtimaan elämälleen uutta suuntaa ja hakeutui Kouvolan te-toimistoon virkailijan pakeille selvittääkseen, mikä ala olisi hänelle sopiva.

Kärjä oli jo etukäteen miettinyt visoissaan, että kukka-ala voisi olla hänen juttunsa: ammatissa kun yhdistyvät sekä luovuus, kädentaidot että visuaalinen silmä mutta myös asiakaspalvelu, joka oli ollut hänen selkeä vahvuutensa aikaisemmissa työpaikoissa.

Yllätyksekseen Kärjä sai haaveilleen te-toimiston virkailijalta täystyrmäyksen. Virkailijan mukaan kukkakauppa oli kuoleva ala, minkä vuoksi hän ehdotti Kärjää hakeutumaan joko lähihoitajaksi tai ahtaajaksi, joilla töitä piisasi.

– Olin, että ”mikä on ahtaaja?”, Kärjä muistelee nauraen.

Ahtaajaa hänestä ei tulisi.

­– Sanoin, että niin kauan kuin on häitä ja hautajaisia, niin kukka-alaa tarvitaan.

Periksiantamaton nainen hakeutuikin opiskelemaan kukkasidonnan peruskurssille Ahlmannille Tampereelle, minkä jälkeen hän suoritti floristin opinnot. Kärjä sai nopeasti töitä, ja hän työskenteli kukkakaupassa ensin Hervannassa ja sitten Hämeenkyrössä.

Pienen kylän kukkakauppa oli vastavalmistuneelle erinomainen oppikoulu.

– Työtä pääsi tekemään monipuolisesti ja sain siellä rutiinin kaikkiin kukkakaupan töihin.

Sweet Thingsin Anu Kärjä perusti aikanaan Elovainion Keskitielle, josta liike muutti uusiin tiloihin Juustoportin naapuriin. Kukkasidonnan ammattilainen opettaa taitojaan myös tavallisille ihmisille työpajoissa Sweet Thingsin tiloissa.

Kukat tuovat luksusta arkeen

Kärjä työskenteli kukkakaupan alalla työntekijänä useita vuosia. Ajatus oman kukkakaupan perustamisesta oli kuitenkin kytenyt takaraivossa pitkään.

Seitsemän vuotta sitten Kärjä perustikin Elovainion Keskitien teollisuusalueelle oman kukkapajan Sweet Thingsin, joka toimii aputoiminimellä Elovainion Kukka.

Nykyisin liike sijaitsee Vaasantien varrella näkyvällä paikalla Juustoportin naapurissa, jonne Kärjä muutti kesken pahimman korona-ajan vuonna 2020.

– Mutta siitäkin selvittiin. Nyt on seitsemäs vuoteni puotipuksuna.

Lue myös: Juustoportin kiinteistö koki ison remontin ja laajennuksen – nyt samasta rakennuksesta löytää myös kukkakaupan ja tilitoimiston

Sweet Thingsin toiminimen Kärjä perusti aikoinaan valmistamiensa korujen myyntiin. Nykyisin hän ei enää koruja tee, mutta kaikkea ihanaa muuten, kuten liikkeen nimikin kertoo.

Sievässä putiikissa hyllyt pursuavat kaikenlaista kaunista sisustus- ja lahjatavaraa, mutta keskiö on tietysti kukissa, joiden parissa Kärjä on kuin kotonaan.

– Rakastan kukkia sen takia, että niillä saa tuotua arvokkuutta juhlaan ja ne tekevät arjesta juhlavampaa. Kukat sopivat mielestäni joka tilanteeseen ja niillä saa piristettyä ihanasti omaa ja toisten mieltä.

Kärjän mukaan kukat ovat floristille työkalu, jonka parissa itseään voi kehittää jatkuvasti.

– Olen kukkakimpuissa more is more -tyyppi ja sekakäyttäjä. Tykkään, että kimpuissa on erilaisia elementtejä ja pintoja, rikkonaisuutta ja selkeyttä. Sävyissä pidän erityisesti murretuista vintageväreistä.

Kukkasidonnan ammattilainen opettaa taitojaan myös eteenpäin tavallisille ihmisille järjestämillään sidontakursseilla.

– Kukkasidonta on kädentaitoja ja silmää vaativa taiteenlaji, jonka oppii vain tekemällä.

Anu Kärjä sanoo, että kukkakauppiaan kalenteri täyttyy kiihtyvään tahtiin kevättä kohden, kun luvassa on valmistujaiset ja häiden täyttämä kesä. Hän on valmistanut urallaan hääkimppuja mitä erikoisemmista toiveista, esimerkiski Tappara-teemaisiin häihin. – Sinne tuli oranssi-sininen kimppu. Mutta aivan varmasti suostun tekemään myös Ilves-kimpun, hän naurahtaa.

Morsiuskimppu mittaa silmää ja kädentaituruutta

Kevättä kohden Kärjän tilauskalenteri alkaa täyttyä vauhdilla muun muassa äitienpäivän ja valmistujaisten vuoksi. Kesäsesonki on Kärjän henkilökohtainen suosikki, sillä silloin hän pääsee paneutumaan toden teolla hääsidontoihin.

– Rakastan tehdä myös surusidontoja, mutta jostakin syystä häät ovat ehdottomasti juttuni. Luulen, että se johtuu siitä, että häät ovat usein niin pitkän ajan suunnittelun tulos ja niihin panostetaan kovasti. Morsiuskimppu ja kukka-asetelmat ovat ihan ehdottoman iso osa hääjuhlaa ja ne näkyvät myös siten aina kuvissa.

Erityisesti morsiuskimppu vaatii tekijältään silmää ja huolellisuutta, sillä kimpun on yleensä kestettävä koko päivä. Tästä syystä morsiuskimppu maksaa myös enemmän kuin tavallinen sidottu kimppu. Kärjä avaa, mistä hääkimpun hinta koostuu.

– Hintaan lasketaan ajankäyttö ensimmäisestä tapaamisesta, kun kimppua ryhdytään asiakkaan kanssa suunnittelemaan. Hintaan lasketaan myös materiaalit, joita voidaan joutua etsimään eri toimittajilta. Kun materiaalit ovat valmiina, kukat putsataan ja vetytetään ja lopuksi sidotaan huolella ajan kanssa.

Klassiset valkoiset kukat yhdistettynä eukalyptukseen ja salvian väreihin ovat kestosuokikkeja morsiuskimpuissa. (Kuva: Anu Kärjä)

Kärjä sanoo, että floristin ammattitaito mitataan siinä, miten hyvin hän saa toteutettua asiakkaan vision niin, että se sopii budjettiin.

– Se auttaa hirveästi, että asiakas näyttää inspiraatiokuvia. Sen pohjalta kimppua on helpompi lähteä suunnittelemaan. Mitä aikaisemmin hääpari ottaa yhteyttä ennen häitä, sitä paremmin toiveita saa täytettyä, hän neuvoo.

Ammattitaitoa koetellaan silloinkin, kun jotakin häihin sopivaa on loihdittava lennosta

– On tullut sellaisia pareja, jotka poikkeavat matkalla maistraattiin, että ”tee jotain”. Ja sitten olen tehnyt siinä ajassa sen, mikä mahdollista on.

Kärjä pitääkin erityisesti hääkimppujen osalta tärkeänä sitä, että floristi kertoo hääparille rehellisesti, millaisen kimpun toteuttaminen on realistista budjettiin ja hääpäivän olosuhteisiin peilaten.

– Asiakkaani pitää helmikuussa häät eikä meillä ollut tietoa, miten kova pakkanen hääpäivänä on. Ehdotin hääparille, että mitäs jos tehtäisiinkin kimppu kuivakukista. Niistä saa tehtyä myös todella kauniita ja näyttäviä hääkimppuja.

Anu Kärjä sanoo, että yksi nouseva trendi hääkimpuissa ovat epäsymmetriset kimput.  (Kuva: Anu Kärjä)

Tavallisten ihmisten kukkakauppias

Uransa aikana Kärjä on loihtinut kukitukset satoihin häihin. Joukossa on ollut juhlia, joihin hän on tehnyt kalliita ja valtavia, useita työpäiviä vieneitä kukka-asetelmia. Kärjä sanoo, että tällaiset luksustason juhlat eivät ole kuitenkaan hänen työnsä ytimessä.

– Sweet Things on matalan kynnyksen kukkakauppa. Teen täällä ihmisten näköisiä sidontoja ihan kaikenlaisiin budjetteihin. Mielestäni jokaisella pitää olla mahdollisuus saada kaunis hääkimppu, eikä ilman kukkia tarvitse jäädä. Vähemmälläkin saa todella nättiä, Kärjä huomauttaa.

Tämä mentaliteetti on Kantanut Kärjän pitkälle. Tavallisten ihmisten kukkakauppiaaksi itseään nimittävä Kärjä nimittäin palkittiin hiljattain vuoden hääfloristina tammikuussa pidetyssä Love Me Do -häämessutapahtumassa.

Erityistä tässä on se, että Sweet Thingsin ilmoitti kilpailuun Kärjän asiakas. Kilpailu itsessään ratkottiin yleisö- ja tuomariäänin, joista yleisöäänillä olisi suurempi painoarvo.

Värikkäitä ja rösyileviä, kesäistä niittyä muistuttavia kimppuja nähdään erityisesti kesähäissä. (Kuva: Anu Kärjä)

Kärjälle vuoden hääfloristi -titteli oli ennen kaikkea valtava yllätys. Hän kertoo olevansa töittensä suhteen hyvin itsekriittinen, minkä vuoksi hän ei ollut uskoa, että ylöjärveläisen puotipuksun kimput nauttivat näin suurta ihailua ja arvostusta asiakkaiden keskuudessa.

– Jo se oli valtava juttu, että pääsin ehdolle. Kun katsoin muita saman kategorian ehdokkaita, niin ajattelin, että olenkohan tätä ansainnut. Mutta asiakkaiden palaute on ollut se, että voitto oli ansaittu, niin kai se on uskottava.

Kärjä sanoo, että voitto ja sen tuoma näkyvyys tuovat toivon mukaan uusia asiakkaita, mutta hänen ydintekemiseensä niillä ei ole vaikutusta. Kukkia hän tekee edelleen tavallisille ihmisille.

– Tämä palkinto kertoo tästä vuosien työstä, mitä olen tehnyt ja että olen tavoittanut tämän tietyn laajan ihmisryhmän, jotka ovat olleet ilmeisen tyytyväisiä kätteni jälkeen. Edelleen jännitän joka ikinen kerta, kun morsiuspari hakee valmiin kimppunsa, mutta se taitaakin olla se juttu, joka takaa työssäni laadun ja tason.

Anu Kärjä rakastaa kimpuissa erityisesti murrettuja vintagesävyjä. (Kuva: Anu Kärjä)

Vuoden hääfloristi 2024 Anu Kärjän vinkit: Tällainen hääkimppu on nyt trendikäs

Tällä hetkellä suosiossa ovat pyöreät, omin varsin sidotut morsiuskimput, joita nähtiin paljon tammikuisessa Love me do -häätapahtumassa, kertoo vuoden hääfloristi Anu Kärjä.

– Nousevana trendinä ovat epäsymmetriset kimput. Myös valuvat pisarakimput tekevät jälleen paluuta.

Kärjän mukaan hääkimppujen sävyt vaihtelevat vallitsevan sesongin mukaan. Talvella kimpuissa näkyvät valkoiset kukat, hile ja huurre, keväällä taas pastellin sävyt. Esimerkiksi persikkaiset sävyt ovat nyt suosittuja, kertoo Kärjä.

Kesällä kimpuissa näkyvät puutarhamaisuus ja runsaus sekä huolettomuus ja niittymäisyys, syksyllä taas ruskan sävyt.

– Eucalyptusta edelleen toivotaan kimppuun, mutta  salvian ja vihreän eri sävyt ovat nousussa. Kukissa trendinä ovat värit pinkistä siniseen, samoin tummaa burgundyn sävyä yhdistetään paljon nudeen.

Kärjän mukaan tämän hetken selkeä trendikukka on dahlia, mutta myös eksoottisemmat valinnat näkyvät kimpuissa.

– Flamingokukkaakin näkyy.

Valuvat pisarakimput tekevät paluuta häihin. (Kuva: Anu Kärjä)