Yrittäjäjuhlaa viettävä Anne Salmikangas ajautui kauneusalalle vahingossa – ”Mielestäni jokainen ihminen on kaunis”

Soppeenmäessä toimiva kauneus- ja hyvinvointialan yritys Studio Ardanne saavutti 20 vuoden iän helmikuun alussa. Yrittäjä Anne Salmikangas ajautui alun perin kauneusalalle vahingossa ja nyt hän on alansa arvostettu taitaja. Merkkipäivää juhlitaan myöhemmin keväällä.

Anne Salmikangas oli pitkä ja hoikka, maalaistalossa Pohjanmaalla siskon ja viiden veljen keskellä kasvanut, ehkä hiukan poikamainen nuori nainen. Hän ei juurikaan pitänyt omasta ulkonäöstään ja atooppisen ihon vuoksi ei voinut meikata ollenkaan.

– Olin kuitenkin kiinnostunut meikeistä ja meikkaamisesta ja lukioikäisenä teinkin meikkejä tutuille ja tuntemattomille, Salmikangas kertoo.

20-vuotias Studio Ardanne on kauneuden ja hyvinvoinnin monitoimitalo. Yrittäjä Anne Salmikangas esittelee liikkeen runsasta käsilaukkuvalikoimaa.

Opiskeluissaan Salmikangas keskittyi kansainväliseen kauppapolitiikkaan ja kieliin. Hän osaa puhua venäjää, saksaa, ruotsia ja englantia. Kielitaidosta oli valtavasti hyötyä, kun työ amerikkalaisen yrityksen viestintäpäällikkönä vei häntä ympäri maailmaa kaksi vuosikymmentä sitten.

– Kaverini Eeva piti kotonaan sveitsiläisen kosmetiikkamerkin tuote-esittelyn ja houkutteli minuakin mukaan. Olin kovin kiireinen, mutta päätin kuitenkin mennä kuuntelemaan.

– Aluksi en uskonut sanaakaan tuotteen erinomaisuuksista, mutta ostin kohteliaisuuttani yhden purkin, kun se oli tarjouksessa, Salmikangas naurahtaa.

Ihmetys oli suuri, kun hänen ostamansa voide sopi hänen ongelmaiholleen. Sana alkoi kiiriä ja myös sukulaiset ja tuttavat kertoivat tahtovansa kokeilla tuotetta.

– Soitin Eevalle, että ostan seitsemän purkkia lisää.

Yritys on kuin oma lapsi

Näin alkoi tie kosmetiikan jälleenmyyjäksi ja kun Annen varsinanen työpaikka lopetettiin, päätti hän suorittaa yrittäjän ammattitutkinnon ja alkaa kauneusalan yrittäjäksi. Alkuvuodet yritys toimi hänen kotonaan Takamaalla ja sen jälkeen hetken optikkoliikkeen yhteydessä. Nyt Studio Ardanne palvelee asiakkaitaan Soppeenmäen liikekeskuksessa ja katossa keikkuu Annen enneunessa näkemä suuri kattokruunu.

– Ajattelin aluksi, että vain vähän harrastelen kauneusalaa, tein samalla kielenkääntö- ja mainostoimistotöitä. Nyt liikkeenhoito on minulle elämäntapa ja se on minulle kuin yksi lapsistani, Salmikangas kuvailee.

Anne harrastaa muun muassa taidemaalausta, hänen käsialaansa on myös Studio Ardannen logossa esiintyvä naishahmo (ylh.).

Studio Ardannen toiminnassa olivat aluksi keskiössä kosmetiikka ja meikkaukset. Sittemmin Anne on kouluttautunut muun muassa kynsiteknikoksi sekä värianalyysi- ja tyylikonsultiksi. Ardannen liikkeestä löytyykin erilaisten hoitojen ja kosmetiikan lisäksi myös vaatteita, asusteita ja koruja.

Yritys järjestää lisäksi runsaasti asiakasiltoja ja tapahtumia. Suosittuja ovat syntymäpäivä- ja polttari-illat sekä nuorten meikkikoulut. Meikattavana liikkeessä käyvät muun muassa morsiamet, vanhojen tanssien neidot, syntymäpäiväsankarit ja myös eläkeläiset.

– Myös miehet ovat kiitettävästi löytäneet kasvo- ja jalkahoidot, Salmikangas kertoo asiakaskunnastaan.

Jokainen on kaunis

Vapaa-ajalla Salmikangas liikkuu paljon, soittaa kitaraa omassa bändissään ja maalaa tauluja. Hänen öljyväritöitään voi nähdä työväenopiston taidekurssin näyttelyssä Ravintola Keitaassa 8. maaliskuuta alkaen. Salmikankaan ilmeinen taiteellisuus ja herkkyys näkyvät kaikessa hänen toiminnassaan.

– Asiakaspalvelussa tärkeää on ottaa huomioon ihminen, kuunnella ja kehua. Työ kannattaa tehdä aina niin hyvin kuin osaa, mieluummin vähän paremmin, Salmikangas vinkkaa aloittaville yrittäjille.

– Mielestäni jokainen ihminen on kaunis. Näen liikkeeseen sisään astuvasta asiakkaasta usein jo ensi kontaktilla, miltä hän tulee näyttämään meikattuna, Anne kuvailee erityistä taitoaan.

– Pidän työstäni juuri siksi, että voin kohottaa ihmisen itsetuntoa ja toteuttaa samalla itseäni meikkitaitelijana.

Haastattelun lopuksi Salmikangas pyytää saada meikata toimittajaa. Asettaudun asiakastuoliin ja samassa meikkitaiteilijan silmiin syttyy valo, hän suorastaan hykertelee ja hyräilee, kun etsii värejä ja suunnittelee ”maalausta” kasvoilleni. On upeaa tavata ihminen, joka silminnähden nauttii työstään.

SARI RIUTTA