Asuntilan judosisarusten kausi alkoi erittäin vahvasti – katso videoilta useat hienot suoritukset

Asuntilalaiset judosisarukset Linus ja Ella Luoto niittivät menestystä sekä kotimaassa että ulkomailla.

11-vuotias Linus Luoto otteli voitokkaasti 20- tammikuuta Tesomalla järjestetyissä Tampereen judon kotikisoissa Kirves Shiaissa. Linus otteli alle 13-vuotiaiden alle 34-kiloisten sarjassa ja voitti kaikki kuusi otteluaan Ipponin arvoisilla suorituksilla. Linus valittiin myös kisojen parhaaksi alle 13-vuotiaiden ottelijaksi.

Samana päivänä järjestetyissä Samurai Cup 2024 -kauden avauskilpailuissa 14-vuotias Ella Luoto otteli omaa painoluokkaansa ylempänä alle 18-vuotiaiden alle 57-kiloisten sarjassa. Ella osoitti todellista sisukkuutta ja taistelutahtoa voittamalla jatkoajalla kuristuksella yhdeksän minuutin ottelun Nummelan Judon kokenutta Ella Karjalaista vastaan. Seuraavaksi Ellaa vastaan asettui suomen judomaajoukkueen 17-vuotias Essi Lappeteläinen, jonka Ella onnistui kukistamaan taidokkaalla vastaheitolla. Ella voitti vielä sarjansa kolmannessa ottelussa Helsingin Meido-kanin Anja Snabbin Ipponin arvoisella suorituksella. Ellan pudotti finaalista Porvoon kokenut Olivia Kärnä ja tuloksena Ellalle oli siten upeasti kolmas sija.

Linus Luoto nousi hopeapallille Tallinnassa. (Kuva: Antti Luoto)

Kisakausi jatkui parin kovan harjoitteluviikon jälkeen 10. helmikuuta sisarusten matkatessa eri maihin. Linus Luoto Osallistui Tallinnassa Estonian Open -mestaruuskisoihin. Linus otteli uransa kolmansissa ulkomaan kisoissa erittäin varmasti ja vakuuttavasti. Yli 200 judo-ottelun kokemuksella Linus raivasi tiensä neljällä voitolla aina finaaliin asti, missä tuli tasaisen taistelun jälkeen tappio waza-arin eli pisteen arvoisella suorituksella. Linus saavutti siis hopeaa.

Ella otteli uransa kovimmat kilpailut Tanskan Vejlessa pidetyissä Danish Judo Open 2024 -kilpailuissa. Kilpailuihin osallistui lähes 800 judokaa ympäri maailmaa aina Kanadasta ja Japanista asti. Ella taisteli maajoukkueen näyttökisaksi lasketussa kilpailussa alle 18-vuotiaiden alle 52-kiloisten sarjassa.

Ella aloitti kisat upealla heitolla Tanskan Victoria Lundista. Seuraavassa ottelussa Ella koki kuristustappion järkälemäiselle Saksan Lilian Buckerille. Ellan kisat jatkuivat mahdollisuudesta otella pronssimitalista.

Ella Luoto saavutti pronssimitalin Tanskassa. (Kuva: Antti Luoto)

Seuraavaksi vastaan asettui Tanskan Laura Jervild, jonka Ella voitti melko nopeasti Ipponin arvoisella heitolla. Seuraavaksi Ella kohtasi kivikovan ruotsalaisen, 17-vuotiaan, ruskean vyön, Ebba Petersonin. Aikaisemmin kertaalleen Ebballe tappion kokenut Ella ei tällä kertaa antanut ruotsalaiselle kilpasiskolleen mitään mahdollisuuksia vaan voitti ottelun heitolla ja sitä seuranneella sidonnalla 10–0.

Pronssiottelussa Ella kohtasi finaalista niukasti pudonneen Tsekin Karolina Hulovan. Altavastaajana otteluun lähtenyt Ella selvisi alun tiukoista mattotilanteista, jonka jälkeen heitti tsekkiläisen ensin Waza-rin arvoisesti ja hieman myöhemmin pehmitti taitavalla mattojudolla kilpasisaren sidontaan. Tuloksena oli voitto pronssiottelusta, joka ratkesi Ellan hyväksi suomen maajoukkueen ja valmennuksen kannustaessa taustalla. Ellan alkuviikko jatkui Tanskassa leireillessä.

Seuraavaksi kisakalenterissa asuntilalaisilla on Judon SM-kilpailut Lempäälän Ideaparkissa 2. maaliskuuta.