YIlves tärkeään voittoon kärkikamppailussa – Jenni Häkli iski ylöjärveläisten molemmat osumat

Lyhyeltä tauolta otteluihin palannut Ylöjärven Ilves hallitsi hermonsa Raisiossa RaiFua vastaan. YIlves ratkaisi niukkamaalisen kärkikamppailun edukseen viimeisten otteluminuuttien onnistumisellaan. Tulos 1–2 (1–1) kertoo tarkasta puolustamisesta. Molemmat joukkueet pelasivat kuuden pisteen tutina tossuissaan, eikä totuttuja hienouksia saatu pelissä rullaamaan.

Rosa Siren kahden raisiolaispelaajan puristuksessa. (Kuva: Emmi Orrberg)

Viikonloppuna muissa otteluissa Tampereen Ilves FS jatkoi voittoputkessa kaataen PU-62:n Mikkelissä 1–7 ja tarrasi samalla kotietuun kiinni. Sarjanelonen KaDy koki yllätystappion Torniossa. Kauden avauspisteensä Tiia Juntikan paluun myötä 4–3 -voitolla ottanut FTK-Tornio lahjoitti voitollaan KaDyn nelospaikan tamperelaisille. Myös koskilainen Mad Max on voittoputkessa ja otti 1–2-voiton vieraissa FC Halikosta jatkoajalla. Valkeakoskelaiset sujahtivat sijalle kuusi ja todennäköisesti jo varmistivat paikan pudotuspeleihin. Häntäpään FC Sport hävisi tuplapelinsä ensin GFT:lle 4–2 ja sitten HIFK:lle 6–0 ja on edelleen karsijan paikalla.

Naisten Futsal-Liigassa kaikilla joukkueilla on nyt sama määrä otteluita pelattuna. Pudotuspelijoukkueet alkavat erottua, mutta sijoitukset elävät ja sen mukana kunkin joukkueen ottelukaavio. Runkosarjaa on jäljellä enää neljä jännittävää ottelukierrosta.

YIlvekselle oli ennen RaiFu-ottelua selvää, että nyt mitataan taso kovaa haastajaa vastaan, kuten myös seuraavana viikonloppuna Helsingissä. Vain yhden pisteen turvin edellä olevien ylöjärveläisten kakkospaikka voisi vaihtua raisiolaisille ja liuku alemmaksikin olisi lähellä. Täysi pistepotti sen sijaan avaisi rauhoittavan näkymän taaksepäin ja toisi mukavan näkymän haastajana sarjakärjen asemaa kiusaamaan.

Parasta tiskiin luvannut Päävalmentaja Vesa Parviainen sai matkaan vakiintuneen kokoonpanon. Tuloksentekijöitä siis oli riittävästi pudotuspelitunnelmaa jo ennekoivaan otteluun. Maalia vartioimaan oli valittu Emiilia Syvänen, joka myös on toisena vahtina helmikuun loppupuolen maaotteluissa edustamassa sinivalkoisia. Parasta oli myös raisiolaisilta kokoonpanossaan, joten tasoitusta ei kumpaankaan suuntaan ollut tarjolla.

Ensi jaksolla ei maalipaikoilla mässäilty

Ottelu alkoi molempien joukkueiden melko korkealla prässipelillä. Kotijoukkueen perustaktiikkaan kuuluvat nopeat vastaiskut olivat vierasjoukkueella hyvin tiedossa. Niitä ei YIlves päästänyt syntymään vaan onnistui omassa vartiointipelissään.
Kumpikaan joukkueista ei esittänyt pitkiä pallonhallintajaksoja.

Maajoukkueeseenkin valittu Emiilia Syvänen pelasi vahvan ottelun vieraiden verkolla. (Kuva: Emmi Orrberg)

Pelissä oli hienoinen kyräilyn tunnelma, mutta molemmilla joukkueilla oli silti hetkensä. Jokainen maalitilanteeksi edennyt hyökkäys sai hiljalleen katsomossa pulssin nousemaan. Avausmaalin odotuspaine kasvoi minuuttien karttuessa ilman osumia. Pelaajien otteista paistoi tietoisuus tärkeistä pisteistä vähemmän maleja päästävälle joukkueelle. YIlves sai jakson puolivälin jälkeen luotua paremmin painetta kotijoukkueen päätyyn. Etenkin ykköskenttä sai kotijoukkueen vetäytymään.

Ajassa 12.47 syntyi ottelun avausmaali kulmatilantesta. Senni Virenin tarjoilema poikkisyöttö puolustuksen läpi ja Jenni Häklin kliininen viimeistely takatolpalta oli perusvarma kuvio. Ote kääntyi maalin jälkeen selkeämmin ylöjärveläisille, mutta lisämaalit jäivät hyvää peliä pelaavan raisiolaismaalivahti Eveliina Koskelan hyppysiin.

YIlveksen jo alkaessa varmistella taukotilannetta iski kotijoukkue prässin YIlveksen alhaalle painuneeseen avauspeliin. RaiFun virhetili oli täyttynyt, mutta se ei passivoinut kotijoukkuetta, vaan loppuminuuteille riitti virtaa ja fyysisyyttä. Amalia Aarnion oikea-aikainen syöksy syötönkatkoon keskialueelta johti ajassa 18.53 kovaan etunurkkalaukaukseen, joka yllätti Syväsen. Vaiherikas minuutti maalin jälkeen ei enää lisämaaleja ensi jaksolla tarjonnut. Tauolle mentiin siis tasatilanteessa.

Kokeneet Syvänen ja Häkli ratkaisijoina

Toinen jakso alkoi vierasjoukkueen painostusjaksolla, Peli kuitenkin tasaantui ja vaihteli päästä päähän. Maalivahtien panosta tarvittiin jatkuvasti. Pitkät avaukset toivat turvallisuutta peliin ja niitä maalivahdit käyttivät usein. Varsin rikkonainen ja paljon harhasyöttöjä tarjonnut ottelu kartutti nyt vierasjoukkueen riketiliä tasaiseen tahtiin. Kumpikaan joukkueista ei kyennyt lisäämään maalitiliään paikoistaan huolimatta.

Esra Erden (16) seuraa tasaista taistelua pallosta. (Kuva: Emmi Orrberg)

Ottelun tempo nousi hiljalleen viimeisellä kymmenminuuttisella ja paine ratkaisevan maalin tekemiseen kasvoi. Tilanteita hukattiin seinille ja jatkoaika alkoi jo häämöttää. Syväsen pitkä avaus Häklille maalialueen sisään ja siitä Häklin ohjaus tolpan kautta maaliin toi vihdoin tulostaululle töitä. Ajassa 38.26 syntynyt maali yllätti kaikki, mutta osoitti Syväsen heittokäden tarkkuuden yli kentän.

Nyt alkoi kotijoukkueen kova loppurutistus, jonka YIlves kuitenkin kesti, vaikka riketilikin täyttyi. Jännittävien loppuhätäilyiden jälkeen loppusummeri sinetöi pisteiden lähdön vierasjoukkueen mukana Ylöjärvelle.

Ottelun tärkeys molemmille joukkueille näkyi kentällä, eikä pitkiä hallintajaksoja nähty. Tasonmittaus osoitti tulostaululla yhden maalin eroa joukkueiden välillä. Paremmuus ehkä näkyi kypsyytenä ratkaisuvaiheissa, joissa painekin on suuri. Siinä kokemusvuodet olivat nyt ylöjärveläisten puolella. Marginaalit ovat pieniä, eikä vanhoilla meriiteillä kuitenkaan saa lisäpisteitä ilman näyttöä tulostaululla.

Päävalmentaja Vesa Parviainen piti pelin tasoa sopivana kuuden pisteen ottelulle.

– Tarkkaan piti pelata, että voitto voitiin ottaa. Kyllä kummallakin oli paikat useampaankin lisämaaliin, mutta maalivahdit loistivat molemmissa päissä kenttää. Nämä pisteet kyllä lämmittävät ja vain yksi omiin kolahtanut. Hiukan kolhuja tuli, mutta parannellaan niitä vajaa viikko ja palautellaan. mVastus kovenee, kun seuraavaksi vieraillaan sarjakärjen kitsaassa myllyssä.
Pussiin haemme toki täytettä tosi mielellä, Parviainen kommentoi.

YIlveksen vieraspelikiertue jatkuu ensi lauantaina Helsingissä. Siellä kohdataan sarjaa kuudella pisteellä johtava viime vuoden mestari HIFK. Jatkuuko YIlveksen voittoputki ja onko pistepörssin mitallisijoja hallitseva mestari lyötävissä kotikentällään. Se nähdään siis lauantaina kello 13 alkavassa kierroksen kärkikamppailussa.