Nuorten mediakasvatus on tärkeämpää kuin koskaan ennen

Ville MäkinenTällä viikolla vietetään koulujen ja uutismedian yhteistä Uutisten viikkoa. Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Tiktok on 13–18-vuotiaiden selkeästi tärkein uutiskanava. Sieltä uutisia seuraa lähes puolet tästä ikäryhmästä. Tiktok ja Instagram korostuvat erityisesti tytöillä.

Samalla nuoret kuitenkin kertovat olevansa huolissaan Tiktokin luotettavuudesta. Vastaan tulee usein virheellistä tai valheellista tietoa.

Nuorista 36 prosenttia seuraa uutisia aktiivisesti vähintään kerran päivässä. Uutisia seuraavien nuorten määrä on vähentynyt koronavuosista, jolloin uutisia seurasi päivittäin lähes puolet nuorista.

Nuorten mielestä uutisten totuudenmukaisuuden arviointi on helpointa kotimaisissa uutismedioissa. Ne ovat myös nuorten mielestä luotetuimpien medioiden kärjessä.

Tässä ajassa nuorten medialukutaidon opettaminen ja kehittäminen on tärkeämpää kuin koskaan ennen. Ylöjärven Uutiset haluaa osaltaan tukea nuorten medialukutaitoa. Onneksi myös ylöjärveläiskoulut ovat olleet aktiivisia. Tällä viikolla ylöjärveläiskouluihin toimitetaan lähes 750 kappaletta keskiviikkona ilmestyvää Ylöjärven Uutisia. Lisäksi koululaiset pääsevät tällä viikolla tutustumaan paikallislehden mediasisältöihin verkossa maksutta.

Toivottavasti myös kodeissa puhutaan luotettavan uutismedian tärkeydestä.