On aika päättää kenestä tulee presidentti – Nähdäänkö taktista äänestämistä?

Ville MäkinenSuomen kolmannentoista presidentin valinta alkaa tänään, kun ennakkoäänestys käynnistyy. Viimeisimmät tiedot ehdokkaiden ajatuksista saa Ylöjärven Uutisten laajoista henkilöhaastatteluista.

Nyt on päätösten aika. Äänestyslippuun pitää piirtää sen ehdokkaan numero, joka omasta mielestä olisi sopivin Suomen seuraavaksi presidentiksi.

Presidentti edustaa kaikkia suomalaisia riippumatta siitä, missä henkilö asuu. Äänestämällä voi vaikuttaa siihen, millainen presidentti valitaan. Ehkä ylöjärveläisittäin voisi pohtia sitä, miten hyvin ehdokas ymmärtää erilaisten alueiden tarpeet.

Kuitenkin ehkä tärkeintä äänestyspäätöstä tehdessä on muistaa, mitkä ovat presidentin tehtävät. Ykkösasia on se, että presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Presidentillä on iso vastuu Suomen ulkopoliittisesta linjasta.

Moni haluaa nähdä presidentin myös arvojohtajana. Äänestyspäätöstä pohtiessa kannattaa siis miettiä, millaisia arvoja ehdokas edustaa.
Yleisesti ottaen on tärkeää tutkia ehdokkaiden taustoja, ohjelmia ja aiempaa toimintaa, jotta voi tehdä omasta mielestään oikean päätöksen äänestyskopissa.

On mielenkiintoista nähdä, tapahtuuko vaalien ensimmäisellä kierroksella taktista äänestämistä. Kaksiportaisessa vaalissa taktista äänestämistä voi edesauttaa se, että halutaan äänestää jotakin ehdokasta vastaan.

Tapahtui mitä tahansa, on äänestystulos lopullinen ja demokratia on puhunut. Siksi äänestyspäätöstä kannattaa harkita tarkasti.