YIlves jätti espoolaiset nollille ja kasvatti voittoputkea

Espoolainen GFT ei kyennyt maalin tekoon, kun Ylöjärven Ilves venytti voittoputkensa kolmen ottelun mittaiseksi. Ottelun lopputulos 3–0 (1–0) kertoo, ettei voitto irronnut helpolla.
Rosa-Maria Sirén (oik.) ja Hertta Riipinen (GFT) kamppailevat pallosta. (Kuva: Esa Norvia)

Vasta ensi jakson lopulla alkoi vieraiden tiivis puolustus murtua tarkan ylänurkkalaukauksen availlessa maalihanoja. Voitto piti YIlveksen sarjan kakkospaikassa kiinni. GFT:n haave kotietupaikasta alkaa heiketä kuntopuntarin osoittaessa alaspäin. Liigan mielenkiintoa lisää tulevilla kierroksilla se, että kärkipään sijoilta on uhkana nopea hissi keskikastiin. Se joukkue, jonka voittoputki menee poikki voi menettää useammankin sijan voitokkaille haastajilleen.

Naisten Futsal-Liigan viikonlopun muissa otteluissa MadMax haki tärkeät pisteet Torniosta, jossa FTK kaatui 2–0. Voitto tukevoitti valkeakoskelaisten otetta pudotuspeliviivan yläpuolella. FC Sportin voitto 3-4 vieraissa PU-62:ta auttoi sekin Maxeja mikkeliläisten uhkaa vastaan. Ilves FS palasi hetkeksi kärkinelikkoon ottamalla 0–4-voiton Espoossa EBK:sta. FC Sport pelasi viikonloppuna myös toisen ottelun. Siinä KaDy voitti sinnikkäät vaasalaiset kotikentällään tuloksella 6–3 (3–3) ja valtasi nopeasti takaisin nelospaikan sarjataulukossa.

YIlveksen kokoonpano alkaa vakiintua

YIlveksen kokoonpano on pysynyt viime pelit vakiona. Muutoksia edelliseen otteluun ei nytkään ollut. Jokunen kova jalkapari kuitenkin toipuu kolhuista edelleen. Maalivahtivuoro oli nyt Helena Unkurilla, mikä sekin oli tuttua taktiikkaa kauden otteluissa.

YIlveksen Jenni Häkli (8) taistelee vieraiden maalin tuntumassa. (Kuva: Esa Norvia)

GFT:n pelaava kokoonpano oli myös tuttu, eikä yllätysnimiä näkynyt. Ainoastaan maalivahtiosastolla oli odotusten vastaisesti kokenut Jenni Niemelä aloituskokoonpanossa.

Vierasjoukkueen pelitapa on kaudella tuottanut vähämaalisia lopputuloksia. Ensimmäisen puoliajan alkuminuutit jo näyttivät, että tuttu tiukka puolustusmuoto oli kotijoukkuetta vastassa. YIlves pystyi helposti käynnistämään hyökkäyksiä ilman kovan prässin kohtaamista ja sai hienokseltaan hallita peliä Vaikeudet olivat kuitenkin aina edessä pian puolen kentän jälkeen. Tilaa laukauksille ei tahtonut löytyä, kun peittävä pelaaja tuntui aina ehtivän laukausten tielle. Kovimmat pommit kaukaa päätyivät Niemelän hyppysiin tai menivät ohi maalin. Varsinaisia maalipaikkoja oli kuitenkin melko niukalti. Vieraiden onnistui puolestaan murtautua muutamaan vaaralliseen maalitilanteeseen, jotka Unkuri kuitenkin hoiti varmoin ottein.

Maaliodotukset niin katsomossa kuin kentälläkin kasvoivat jakson lopun alkaessa häämöttää kiikaritilanteessa. Lopulta ajassa 17.20 syntyi ottelun avausmaali kaukolaukauksella kotijoukkueen hyökkäyspään rajapotkutilanteesta. Kapteenin nauhaa kantanut Sini Sutinen laukoi pallon suoraan Rosa-Maria Sirenin takaviistosyötöstä oikeaan yläpesään, jossa pitsi pöllähti iloisesti.
Sutisen työkalupakista löytyi taitopuolen ratkaisu voiman jäädessä rahtusen taka-alalle. YIlves vältti maalin jälkeisen kylmän suihkun pelaamalla huolellisesti jakson loppuun. Tauolle siis mentiin kotijoukkueen niukassa johdossa.

Kärsivällisyys palkittiin maaleilla

Toinen puoliaika alkoi espoolaisten hieman aiempaa korkeamman prässin merkeissä. YIlves oli taitava purkamaan prässiä, eikä ote pelissä karannut vieraille. Korkealle noussut prässi koitui ajassa 25.26 GFT:n kohtaloksi. Tilaa syntyi keskikentälle kotijoukkueen nopean hyökkäyksen avuksi. Sirenin syöttö kentän poikki vasemmalle täyteen vauhtiin Senni Virenin mielipaikkaan meni kohdalleen. Viren latasi ykkösellä ruudikkaasti noin kympistä Niemelän käsien kautta pallon verkon perukoille.

Joukkue juhlii Senni Virenin maalia. (Kuva: Esa Norvia)

Peli eteni edelleen kotijoukkueen kontrollissa. Minuuttien huvetessa ilman tulosta otti GFT lentävän maalivahdin kentälle tilanteen mukaan. Kotijoukkue piti prässinsä korkealla ja kulutti aikaa kellosta turvallisen matkan päässä Unkurin maalista. Välillä vastustaja kuitenkin eteni laukaisuetäisyydelle. Siinä on ylivoimatilanteessa riskinsä. Todella lähellä onnistumista oli torjunnan jälkeinen Unkurin kaukolaukaus tyhjiin, jonka GFT-puolustus vain vaivoin pelasti maaliviivalta.

Ajassa 37.12 oli Sirenin kolmannen maalisyötön vuoro Unkurin järjestämästä kulmapotkutilanteesta. Takaviistosta löytyi jälleen kapteeni Sutinen, jonka parketin pintaa pitkin liitänyt laukaus vastapalloon löysi tiensä maalinedusruuhkan läpi maaliin. Taito vei jälleen voiton voimasta.

Lopun ylivoimapelissä ei syntynyt lisämaaleja kumpaankaan päähän kenttää. Kotivoitto vähämaalisesta pelistä lihotti siis YIlveksen pistesaldoa kolmen pisteen verran.

Voiton pääarkkitehdit

Kokenut pohjapelaaja Sini Sutinen otti joukkueensa jälleen reppuselkään, kuten niin monta kertaa aiemminkin menneinä vuosina. Vähemmälle huomiolle usein jää se, joka tarjoilee nappisyötöt ja mahdollistaa muiden sankariteot. Rosa-Maria Siren oli nyt vuorostaan kaikkien maalien syöttäjä, minkä tarkkailua katsomossa tehnyt maajoukkueen päävalmentaja Jaakko Laitinenkin varmasti pani merkille.

Hymy oli herkässä Sini Sutisen maalin jälkeen. (Kuva: Esa Norvia)

Päävalmentaja Vesa Parviainen kertoi, että joukkueen otteissa kärsivällisyys riitti maalittoman jakson venyessäkin.

– Tuloksena nollapeli omassa päässä, mikä tehtyjen maalien ohella kertoo hyvästä tasapainosta pelin eri osa-alueiden välillä. Vain sarjan tulivoimaisin HIFK on pystynyt isompaan maalieroon GFT:tä vastaan. Pelattiin viisaasti peliä myös johtoasemassa. Lähitilanteita oli omassa päässä vain vähän, vaikka yritystä kyllä oli. Arvostan korkealle, millä tavalla voitto otettiin, Parviainen kommentoi.

Seuraava YIlveksen ottelu pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta urheilutalolla kello 15. Vastassa on sarjan viimeistä sijaa hallussaan pitävä FTK-Tornio. Tiukasti puolustaneet Torniolaiset olivat edellisessä kohtaamisessa tuloksellisesti yhtä kova vastus, kuin nyt kohdattu GFT.