Rottahysteria – Toivoisin asiallista suhtautumista asiallisesti pikkulintuja ruokkivia kohtaan

Rottahysteriasta on kirjoiteltu melkoisesti. Ja eihän tuo isorotta eli rotta (Rattus norvegicus) mikään mukava kaveri ole. Se aiheuttaa melkoista tuhoa rakenteille ja lähes kaikelle missä se touhuaa sekä tautejakin levittelee. Tosin onhan niitä ihmisillä lemmikkeinäkin ehkä niitä viisaampia.

Torjunnan ykkös-aseena on mainittu pikkulintujen ruokintakielto – myös sellaiste automaattien, joihin pääsee vain ja ainoastaan pikkulinnut.

Rotat eivät lisäänny lintujen ruuasta, koska ne eivät lisäänny pohjolassa talvella, jolloin pikkulintuja ruokitaan. Rotat eivät lisäänny lämpimälläkään lintujen ruuasta, vaan ihan parittelemalla niin kuin kaikki nisäkkäät (nisäkäslajeja 5 416).

Kirjoittajan mukaan rottaongelmasta aletaan puhua aina vasta talvisin. (Kuva: Pixabay)

Rotat lisääntyvät vauhdilla, sillä naaras on kiimassa 3–4 päivän valein ja kantoaika on noin 24 päivää. Poikueessa voi olla 15 jälkeläistä. Lisääntymistehokkuutta kasvattaa se, että naaras voi paritella heti synnytyksen jälkeen. Sukukypsyyden isorotta saavuttaa 3–4 kuukauden iässä. Miksi rottahysteria puhkeaa vasta talven alettua, vaikka lisääntyminen on jo tapahtunut?

Viherkauden aikana rottia on vaikea havaita. Vasta vihreyden lakastuessa ja lumihärmän ”valaistessa” havainnot monikertaistuvat, vaikka rottien määrän lisääntymistä ei enää matemaattisesti tapahdu.

Lintujen, oravien ja muiden eläinten syöttäminen on oiva palvelus rotille. Isorotan päivittäinen ravinnontarve on noin 10 prosenttia sen painosta, joka on 250–350 grammaa. Vielä tärkeämpää on huomioida, että isorotta ei elä pitkään ilman vettä, jota se tarvitsee 15–30 millilitraa vuorokaudessa.

Pikkulintujen ruokinnan poistolla ei rottaa tapeta nälkään joka on ilmeinen tavoite ohjeissa. Pakkanen vie osan rotista, mutta rottien tunneliverkostot ulottuvat lämpöisiin paikkoihin.

Joissakin vesivaltaisissa paikoissa esiintyvä ”rotta” voi olla vesimyyrä, joka on itse asiassa kaikelle maassa kasvavalle pahempi tuhoaja kuin rotta. Rotan ja vesimyyrän erottaminen on vaikeaa.

Rottien torjunnan on toimittava 12 kuukautta ja 365 päivää vuodessa, eikä vain alkutalvella.

Toivoisin asiallista suhtautumista asiallisesti pikkulintuja ruokkivia kohtaan.

Reijo Virtanen