Avantouimareiden hirsiunelma Veittijärvellä on valmis – Talkooväki esitteli Pirkanmaan parhaaksi kehuttua saunaa, jonka aukeaminen on aivan oven takana

Talkootöin purettu, rakennettu ja viimein valmiiksi saatu Veittijärven sauna aukeaa yleisölle tammikuussa uudella paikallaan osoitteessa Viljakkalantien 140.
Veittijärven sauna on vaihtanut väriään harmaaseen. Saunaa pitävät pystyssä tutut 50 vuotta vanhat hirret, jotka raahattiin uudelle paikalle Kesäniemestä.

Huhtikuun lopussa 2022 Ylöjärven Uutiset kertoi, miten saunomiset Veittijärven saunassa Kesäniemessä oli nyt saunottu. Jäähyväislöylyjä saapui nauttimaan tuolloin nelisen sataa ihmistä, joista kukaan ei tiennyt, milloin Veittijärven vastarannalla saunottaisiin seuraavan kerran tutuissa löylyissä.

Saunan lopettamista edelsi valtavaksi paisunut naapuririita, jonka lopputuloksena 1970-luvulta asti Veittijärven rannassa seissyt hirsivanhus karkotettiin Ylöjärven kaupungin ympäristölautakunnan päätöksellä Kesäniemen omakotiasukkaiden tieltä – sittemmin tulleen korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan turhaan.

Lue myös: Veittijärven saunan siirto oli turha, päätti KHO – Seuraavaksi Avantouimarit selvittää, kuka on korvausvastuussa: ”Nostaisin syyttävää sormea kaupungin suuntaan”

Veittijärven sauna loistaa vastarannalle asti ulkotilojen ledien ansiosta.

Mutta tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee. Kesäniemen vastarannalla näet komeilee nyt talkootöin ja uskomattomalla tarkkuudella rakennettu hirsilinna, joka on rankattu Aamulehdessä jo ennen virallisia avajaislöylyjä Pirkanmaan parhaaksi jättäen taakseen ennen ykkössijaa pitäneen Kyröskosken Kauhtuan.

Torstaina hallituksen kokousta saunalla pitävä Ylöjärven Avantouimarit toteaa tyypilliseen nöyrään tapaansa, että eipä tuo yllätä.

– Ei tällaista ole tehty, että vanha sauna ensin puretaan ja sitten rakennetaan uusi, sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen Hannu Olkinuora.

Ei niin, sillä onnistuakseen tällainen projekti vaatii erityislaatuisen ja periksiantamattoman sakin, jolta ei visiota tai kädentaitoja puutu.

– Semmoisia pellepelottomia meillä on tässä ollut rakentamassa. Annoin tälle jäsenistömme ydinporukalle nimen Team Ahma, joka on uhrannut rakentamiseen tuhansia tunteja. Sitä työtä emme pysty koskaan heille korvaamaan, toteaa Avantouimareiden puheenjohtaja Kimmo Itvola.

Lue myös: Saunomiset Kesäniemessä on nyt saunottu: Veittijärven saunan purku saatu hyvään malliin talkoolaisten ansiosta vain kolmessa päivässä: ”Kesäniemen ilta-aurinkoa tulee ikävä”

Ylöjärven Avantouimarit on koesaunonut ahkerasti uutta saunaa ennen loppiaisen avajaisia. Kuvassa Avantouimareiden hallitus, eli Kimmo Itvola (vas.), Juhani Niskanen, Leena Vesterbacka, Lari Ovaska, Hannu Olkinuora, Olli Siironen, Anssi Ruuhikorpi ja Riitta Tuominen.

Talkoolaisten kädenjälki näkyy kaikkialla

Saman pöydän ääressä istuu teamahmalainen Juhani Niskanen, joka on eläkepäivillään rakentanut saunalla vapaaehtoisesti joka ikinen arkipäivä viimeisen reilun vuoden ajan yhdessä muun ydintiimin kanssa.

Kun Niskaselta kysyy, mikä saunassa tekee erityisen ylpeäksi, ei hän osaa nimetä yhtä asiaa. Sauna on kokonaisuutena niin onnistunut ja tarinoineen kaikkineen täysin ainutlaatuinen

– Eihän tällaista saunaa ole missään. Sauna on tyylikäs ja tehty vanhaa kunnioittaen, hän tiivistää.

Kun Niskaselta nyt utelee, että onko joku asia jäänyt rakennusvaiheelta mietityttämään jälkikäteen, hän vastaa sekunnin pohdinnan jälkeen.

– Nyt kun ajattelee, niin mitään ei kyllä tekisi toisin.

Lue myös: Hattu päästä ja kumarrus talkoolaisille Veittijärven saunan valmistumisesta – Lopputulemana Ylöjärven avantouimarit on kuitenkin korviaan myöten veloissa

Kimmo Itvola arvelee, että loppiaisen avajaiset tuovat paljon väkeä Veittijärven saunalle, jopa jonoksi asti.

Itvola nyökyttelee vieressä ja kertoo, että Niskasen ja muiden talkoolaisten taidokas kädenjälki näkyy saunassa kaikkialla. Uniikkia käsityötä ovat aivan kaikki katosta penkkeihin, pukuhuoneen kylteistä ja naulakoihin ja aina saunan lauteisiin saakka.

Kokonaisuuden kruunaa Veittijärven toiselta puolen raahattu käsin kunnostettu hirsikehikko.

– Onhan se upeaa, että nuo 50 vuotta vanhat hirret on saatu kunnostettua. Se tuo tähän muuten uuteen saunaan tiettyä tuttuutta, Anssi Ruuhikorpi sanoo.

Lue myös: Ylöjärven avantouimareilla on visio, joka tekisi Veittijärven saunasta koko kansan avantosaunan – Toteutus vaatisi kymmeniä tuhansia euroja

Isompaan saunaan mahtuu parikymmentä saunojaa samanaikaisesti.

Lempeää ja rakkulalöylyä

Veittijärven sauna aukeaa yleisölle virallisesti loppiaisena lauantaina 6. tammikuuta. Tätä ennen saunaa on koesaunottu ahkeraan Avantouimareiden jäsenistön toimesta.

Tapaninpäivänä paikalla oli kirjanpidon mukaan 75 koesaunojaa. Juhani Niskanen sanoo, että lauteilla oli tavattavissa ilonsekaista sakkia.

– Tämä on ollut monelle tosi tärkeä paikka. Kyynel silmässä ihmiset tulivat, että kiva tulla kotiin. Heidän mukaansa tämä (saunan avautuminen) on paras joululahja.

Myös Kimmo Itvola nimittää Veittijärveä kotisaunakseen, eikä hän ole periaatteesta käynyt muualla saunomassa kotisaunansa sulkeuduttua, lukuun ottamatta pientä kesäistä syrjähyppyä Rauhaniemessä.

Veittijärven niin kutsuttu savusauna lämpiää niin ikään pelleteillä. Saunaan mahtuu sovussa 15 ihmistä. Kuvassa oleva Lari Ovaska on taiteillut saunan ympäristöön jäätaidetta, jota voi ihastella avajaisissa.

Anssi Ruuhikorpikin on tyytynyt sulkuajan Ylöjärven uimahalliin. Hän on odottanut hetkeä, jolloin hän pääsee jälleen kömpimään tutun saunan lauteille työviikon päätteeksi.

– Se on uskomaton fiilis, kun perjantaina istuu tänne lauteille ja pääsee rentoutumaan kunnolla.

Löylyistä emme ole puhuneetkaan vielä sanallakaan. Vieläkö Veittijärven kehutut löylyt ovat entisellään?

Niskanen sanoo, että ovat, elleivät jopa paremmat retuseerattujen ja energiatehokkaiden pelleteillä lämpiävien kiukaiden ansiosta.

– Kyllä ihmiset ovat olleet tyytyväisiä ja löylyjen laatua on kehuttu. Täältä saa edelleen sekä lempeää että kunnon rakkulalöylyä, Itvola markkinoi.

Suihkutilat ovat yhteiset, mutta tilassa on myös pari lukittavaa suihkukoppia.

Velkaa ryhdytään nyt maksamaan

Paljon on puhuttu Veittijärven saunan tarinasta, jossa viaton saunaparka ensin vuosien taisteluiden jälkeen häädetään pois paikaltaan ja sen jälkeen verta, hikeä ja kyyneliä säästelemättä talkoovoimin rakennetaan uuteen loistoonsa kauas naapuriystävälliselle alueelle.

Oman säväyksensä tarinalle antavat hyväntekijät Reijo ja Kirsi Karppinen, jotka ovat mahdollistaneet saunatarinan jatkumisen isolla taloudellisella tuellaan.

Veittijärven saunan kohdalla voitaisiinkin puhua tuhkimotarinasta, mutta koska sananparsi tarkoittaa ryysyistä rikkauksiin -tyyppistä tarinaa, ei sitä varsinaisesti voida käyttää. Ylöjärven Avantouimarit kun on mainostanut moneen otteeseen olevansa Suomen velkaisin yhdistys saunan siirrosta syntyneellä 350 000 euron velkataakallaan, jota nyt hiljalleen ryhdytään lyhentämään.

Lue myös: Vettijärven sauna saa tukea esteettömyyshankkeeseen, mutta ei läheskään koko summaa – Valtuuston päätös ei toteutunut hyvinvointilautakunnassa

Aikaisemmin Avantouimareisen murheenkryyni oli liian matala ranta, jota kaupunki ruoppasi. Huolenaiheena oli, joudutaanko laiturista rakentamaan turhan pitkä, jolloin matka saunalta avantoon kasvaa. Nyt Kimmo Itvola pitää matkaa siedettävän mittaisena.

Miten se onnistuu, muuta kuin saunamaksua hieman korottomalla? Ovatko muut tahot, kuten kaupunki tulleet vastaan taloudellisesti?

Kimmo Itvola sanoo, että Ylöjärven kaupunkia on kiittäminen niin tontin saamisesta, kunnallistekniikan ja paikoitusalueen rakentamisesta kuin rannan ruoppaamisesta. Lisäksi kaupunki myönsi Avantouimareille 35 000 euroa saunan esteettömyyden toteuttamiseen.

Itvola harmittelee, että Avantouimarit ei päässyt Ylöjärven Veden kanssa yhteisymmärrykseen saunan jätevesijärjestelmästä. Itvolan mukaan saunalle olisi voitu toteuttaa yhdistyksen kannalta edullisempi jätevesijärjestelmä paineviemäreineen ja imeytyskenttineen, mutta Ylöjärven Vesi  pakotti saunan liittymään kunnalliseen jätevesiverkkoon.

– On aika kohtuutonta, että yhdistys joutuu maksamaan jätevedestä, kun sitä ei juuri tule. Myöskään kaksivesijärjestelmä ei ollut jostakin syystä mahdollinen.

Kaksivesijärjestelmä on Pihatanhuan asuntomessualueella edelleen käytössä oleva järjestelmä, jossa vesi tulee taloihin kahta reittiä: sisäiseen käyttöön vesi tulee kunnan vesijohtoverkostosta, vessanpönttöön, pyykkikoneeseen ja pihaletkuun vesi johdetaan Veittijärvestä.

Veittijärven sauna:

  • Avajaiset loppiaisena la 6.1.2024 klo 14–21
  • Alustavat aukioloajat: ti ja ke klo 16–21, pe 15–21, la klo 14–21
  • Sijaitsee osoittessa: Viljakkalantie 140. Pysäköintialue on Viljakkalantien läheisyydessä
  • Hinnat: 10 e, Ylöjärven Avantouimareiden jäsenet 8 e, 7–15-vuotiaat 5e
  • Maksutavat: käteinen (tasaraha), korttimaksu, MobilePay
  • Omia eväitä voi grillata pihan grillikodassa

Kaikki Veittijärven saunaa koskevat käänteet pääset lukemaan täältä.