Tiesitkö, että kirjastoista saa lainata myös soittimia ja liikuntavälineitä? Sesongissa ovat nyt retkiluistimet ja lumikengät

Kirjastosta voi lainata paljon muutakin kuin kirjoja. Pääkirjasto Leijasta löytyy erityisen kattava valikoima urheiluvälineitä, kuten padelmailoja, sirkusvälinesettejä, kävelysauvoja, retkiluistimia, kahvakuulia ja lumikenkiä.
Kirjastotoimenjohtaja Liisa Nikkilä kertoo, että kirjastosta voi lainata esimerkiksi erilaisia soittimia. Kuva: Sanna Hillberg

Kirjastotoimenjohtaja Liisa Nikkilä kertoo, että lainattavien urheiluvälineiden kanssa on otettu huomioon se, että niitä on helppo kuljettaa eivätkä ne mene herkästi rikki.

Kesäisin suosituimpien lainattavien liikuntavälineiden kärjessä keikkuu joka vuosi SUP-lauta. Talvisin lainataan paljon retkiluistimia ja lumikenkiä.

Nikkilää ihastuttaa ajatus siitä, että kaikki kirjaston palvelut ovat täysin ilmaisia. Kirjasto mahdollistaa matalan kynnyksen harrastusten löytämiseen.

– Sen sijaan, että ostaisi heti kalliit lumikengät, voi ne lainata ensin kirjastosta.

Nikkilän mukaan liikuntavälineiden laajasta valikoimasta saa kiittää kaupungin liikuntatoimen kanssa tehtävää yhteistyötä.

– Liikuntatoimelle lahjoitetuilla perintövaroilla olemme saaneet laajennettua valikoimaa. Kirjasto ei yksin voisi käyttää näin paljon rahaa tämäntyyppiseen aineistoon. Tämä on hyvä osoitus onnistuneesta yhteistyöstä, Nikkilä summaa.

Liikuntavälineitä löytyy myös Kurun ja Viljakkalan lähikirjastoista, mutta eniten välineistöä on Leijassa. Kirjat voi palauttaa mihin tahansa Pirkanmaan kirjastoon, mutta muut välineet on palautettava aina siihen kirjastoon, mistä ne on lainattu.

Urheiluvälineet ja muu lainattava välineistö kuuluvat kirjaston kokoelmaan, eli listan niistä löytää PIKI-verkkokirjastosta, aivan kuten kirjojenkin kohdalla on.

Kirjastosta löytyy kasapäin erilaisia lainattavia liikuntavälineitä. Välineet on pakattu niin, että niitä on helppo kuljettaa. Kuva: Lilli Pukka

Lautapelejäkin voi lainata

Urheiluvälineiden lisäksi Leijasta löytyy runsas valikoima lainattavia soittimia. Kokoelmaan kuuluvat muun muassa muun muassa kantele, kitaravahvistin, ukulele ja marakassit.

Kirjastoista voi lainata myös lautapelejä. Niitä löytyy kaikenikäisille, ja ne ovat olleet Nikkilän mukaan suosittuja.

– Jos perheen kanssa on tapana pelata lautapelejä jouluna, voi sellaisen tänä vuonna käydä lainaamassa kirjastosta, Nikkilä vinkkaa.

Joulun aikaan kannattaa muistaa sekin, että kirjastosta voi lainata jouluisia cd-levyjä tai nuotteja.

Ylöjärven kirjastoissa on otettu valtakunnallinen huoli lukutaidosta omaksi sydämenasiaksi.

– Enää ei ikään kuin malteta lukea. Nykyään on enemmän sirpaleista puhelimen selaamista. On valtava ero aivoille, lukeeko pitkäjänteistä tekstiä vai katsooko Tiktok-videoita, Nikkilä toteaa.

PISA-tulokset osoittavat, että lasten ja nuorten lukutaitoon liittyy aito huoli. Nikkilä toivoo, että kirjastot voisivat olla eturintamassa nostamassa suomalaisten lukuintoa.

– Meillä on valtavat valikoimat kirjoja. Meille haaste on se, miten saisimme ihmiset ymmärtämään, että lukeminen on monipuolisesti hyvä asia.

Haasteen selättämiseksi kirjastoista löytyy asiantuntijoiden kokoamia aineistonäyttelyitä eri teemoista. Hyllyjen päätyihin ja erillisiin telineisiin kootaan poimintoja, jotka pitävät sisällään niin mielenkiintoisia uutuuksia kuin vanhoja klassikoita. Vinkkejä ja suosituksia löytyy lasten- ja nuortenkirjallisuudesta tietokirjoihin ja elämäkertoihin.

Nikkilä mainitsee myös lukudiplomit ja Helmet-lukuhaasteet, joiden kautta voi löytää uutta luettavaa.

Kirjaston asiantuntijat nostavat eri teemoista esiin mielenkiintoisia uutuuksia. Kuva: Lilli Pukka

Jos et tiedä mitä lukea, kysy!

Jos runsaudenpula kirjastossa häkellyttää, voi aina kääntyä henkilökunnan puoleen.

– Me olemme onnellisia jokaisesta asiakkaasta, joka kysyy meiltä lukuvinkkejä! Olemme juuri sitä varten täällä. Meiltä saa kysyä kaikkea, ja koulutamme itseämme siihen, että osaisimme antaa hyviä lukuvinkkejä.

Leijasta löytyy joulukuussa omintakeinen joulukalenteri. Vanha kortistolaatikko muuttuu kalenteriksi, josta avautuu joka päivä uusi laatikko lukuvinkkeineen.

Nikkilä myös mainitsee, että Viljakkalan kirjastossa kannattaa piipahtaa joulun alla: siellä jaetaan paketoitua poistokirjapaketteja asiakkaille maksutta.

Tähän juttuun on koottu vinkkejä kirjoista, joita kirjaston asiantuntijat lukevat juuri nyt. Yhtenä erikoisuutena Nikkilä nostaa esiin Getaway Gamesin ja Roope Lipastin tekemän Pakoretki mestauslavalta.

– Kyseessä on ensimmäinen kotimainen pakopelikirja. Se on herättänyt paljon kiinnostusta.

Katso tästä kirjaston asiantuntijoiden lukuvinkkejä:

Kanto, Anneli: Rottien pyhimys

Tamminen, Petri: Se sano – unohtumattomat lausahdukset

Labatut, Benjamin: Maailman kauhea vihreys

Osman, Richard: Hutiluoti

Kontio, Tomi: Erämailla

Ng, Celeste: Kadonneet sydämemme

Lipasti, Roope & Getaway Games:Pakoretki mestauslavalta